Haberler

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanımasına Tepkiler

Van, Muş, Hakkari ve Bitlis'te bazı sivil toplum kuruluşları, ABD'nin Kudüs'ü " İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi üyeleri ve vatandaşlar, öğlen namazının ardından Hazreti Ömer Camisi'nin avlusunda kararı protesto için toplandı.

Grup, "Katil Trump Filistin'den defol", "Hamas'a selam direnişe devam", "Kudüs ümmetin onurudur", "Terörist Amerika Filistin'den defol", "Katil İsrail Filistin'den defol" ve "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları attı. İmam Hatip Lisesi öğrencileri de Sıhke Caddesi'nden sloganlar eşliğinde Merkez İmam Hatip Lisesi'ne yürüdü.

İnisiyatif adına açıklama yapan Nurullah Arvas, kararın "Müslümanlara savaş açmak" anlamına geldiğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın kararının İslam ümmetinin kalbine vurulmuş bir hançer olduğunu vurgulayan Arvas, şöyle konuştu:

"ABD'nin ve İsrail'in bu kararı asla kabul edilemez. Ortadoğu'daki kargaşadan ve İslam devletlerinin içine düştüğü zillet halinden faydalanan ABD, 1995 yılında yasalaştırdığı bu kararını hayata geçirmeye çalışmaktadır. Alınan bu karar geçersiz ve gayrimeşrudur. Bu uluslararası kanunlar ile kayıt altına alınan Filistin halkının haklarını ihlal eden ve barış imkanını tamamen ortadan kaldıran bir girişimdir."

Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, parti binasında düzenlediği basın toplantısında kararı tanımadıklarını dile getirerek "Müslüman ülkeleri birbiriyle ve kendi iç problemleri ile boğuşurken, İsrail adım adım hedefine yürüyor. Kudüs bizim onurumuzdur, namusumuzdur, izzetimizdir. Kudüs bir İslam şehridir ve böyle kalmaya devam edecektir." dedi.

Hakkari

Memur-Sen İl Başkanı Feysel Çiftçi, düzenlediği basın açıklamasında, Kudüs'ün savaşın değil, barışın şehri olduğunu söyledi. İnsanlık tarihinin en kanlı ve şiddetli dönemlerinin yaşandığı bir zamanda olduklarını belirten Çiftçi, şunları söyledi:

"Şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyet, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Kudüs'ü işgal eden İsrail'e, İsrail'e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlarla insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. ABD'nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşımaktadır. Oysa Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, coğrafya, kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir."

Bitlis

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) öğrencileri, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi. BEÜ önünde toplanan öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Muhammet Demir, her geçen gün İslam coğrafyasının küresel sömürü düzeninin kıskacında kan gölüne çevrildiğini belirtti.

Avrupa'nın merkezinde Bosna'da yaşanan soykırım hafızalarda tazeliğini korurken Suriye'de insanlık dramı yaşandığını, Arakan'da kimyasal silahlarla çocuk ve kadınların katledildiğini, binlerce insanın da yerinden ve yurdundan ayrıldığını vurgulayan Demir, şöyle devam etti:

"Silahların menşei dünyanın kan emici vampirleri sömürgeci ülkeler arasında değişirken, ölenlerin hepsi savunmasız Müslümanlardır. Bir yandan gönül coğrafyamızda ölümler yaşanırken bir yandan da kutsallarımız çiğnenip topraklarımıza el uzatılmaktadır. Hadsizliğin, saldırganlığın ve hukuksuzluğun geldiği son nokta olarak siyonizmin bu devirdeki kullanışlı piyonu Trump aracılığıyla ilk kıblemiz Kudüs'ümüzü işgalci İsraillilerin siyonist emelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretinde bulunmuşlardır. Bir eşkiya ordusuna karşı dik duruşun bir Müslüman için namus meselesi olduğunu tüm İslam alemine hatırlatıyoruz."

Öğrencilerden Emre Çetiner ise Türkiye'nin din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin tüm mazlumların hakkını savunmaya daha gür sesle devam edeceğini ifade etti.

Açıklamaya, AK Parti Bitlis Gençlik Kolları Başkanlığı ve Bitlisli gençler de destek verdi.

Ahlat ilçesinde Yukarı Çarşı Meydanı'nda bir araya gelenler adına açıklamayı okuyan Burak Ataş, Kudüs ve Filistin'in davasının sadece Filistinlilerin veya Arapların değil bütün Müslümanların davası olduğunu vurguladı.

Ataş, "Bugün Filistin topraklarında o toprakların bağımsızlığı, Kudüs'ün ve Mescidi Aksa'nın kurtarılması için mücadele eden bir tek kişi olmasa bile Müslümanların yine de bu davaya sahip çıkmaları gerekir. İslam bütün peygamberlerin ortak dini olduğuna göre Kudüs'teki eski peygamberlerden kalma eserlerin tümü İslami mirastır." dedi.

Muş

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) öğrencileri, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Öğrenciler adına açıklama yapan MŞÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Yakup Ay, her geçen gün İslam coğrafyasının küresel sömürü düzeninin kıskacında kan gölüne çevrildiğini söyledi.

Filistin'in "Büyük İsrail Projesi" çerçevesinde adım adım işgal edildiğini aktaran Ay, "Müslüman semtleri bombalanırken masum kadınlar, erkekler, çocuklar dünyanın gözü önünde cami avlusunda katledildi." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı soda yasaklandı mı? Beypazarı sodada bor mu var? Beypazarı açıklama yaptı mı? Barcelona-PSG maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Barcelona-PSG maçı şifresiz mi? 16 Nisan 2024 Salı Yayın akışı! Bugün kanallarda ne var? Bugün hangi diziler var? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mart Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, neden değişir? Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title