Haberler

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in Başkenti Olarak Tanımasına Tepkiler

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, Bursa, Eskişehir, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Bilecik ve Yalova'da protesto edildi.

ABD Başkanı Trump'ın Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıması, Bursa, Eskişehir, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Bilecik ve Yalova'da protesto edildi.

Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu organizasyonuyla 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplanan sivil toplum kuruluşları, siyasi partilerinin üye ve temsilcileri ile vatandaşlar, Filistin ve Türkiye bayraklarıyla karara tepki gösterdi.

AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, burada yaptığı konuşmada, Trump'ın kararının yanlış olduğunu vurguladı.

Müslümanların birlik içinde olması gerektiğine ifade eden Salman, "İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere ancak tüm Müslümanların, iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olunabilir. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü fedakarlığı, çabayı göstermeye hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız." dedi.

Edilen duanın ardından sona eren programa, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile bazı milletvekilleri de katıldı.

Orhangazi Parkı'nda ise cuma namazının ardından toplanan Anadolu Gençlik Derneği İl Temsilciliği ve Saadet Partisi İl Başkanlığı üyeleri, ellerindeki dövizlerle "Kahrolsun İsrail" sloganları atarak karara tepki gösterdi.

Anadolu Gençlik Derneği İl Temsilcisi Yakup Çetin, ABD ve İsrail'in kanlı ortaklığı ve işgal planlarının devam ettiğini belirtti. Çetin, Kudüs ile ilgili kararın hadsiz ve hukuksuz olduğunu aktararak "Bu tasarruf, ABD'yi de İsrail'i de hiç ummadıkları bir neticeyle karşı karşıya bırakacaktır. Biz bu coğrafyada Amerikan üssü, askeri, bayrağı görmek istemiyoruz. Siyonist kukla Trump, kısa sürede nasıl bir yanlışın içinde olduğunun farkında olacaktır." diye konuştu.

Konuşmanın ardından vatandaşlar, ABD ve İsrail bayrağı yaktı.

Eskişehir

Eskişehir'de Vilayet Meydanı'nda toplanan grup adına açıklama yapan Kudüs Platformu Sözcüsü, aynı zamanda İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Eskişehir Yönetim Kurulu Başkanı Musa Karadaş, ABD'nin İsrail ile el ele vererek Filistin devletinin egemen haklarına saldırdığını söyledi.

İsrail'in Filistin ve Kudüs'deki varlığının gayrimeşru olduğunu dile getiren Karadaş, ABD'nin aldığı kararla Filistin ve başkent Kudüs'ün işgalinden tarafta olduğunu gösterdiğini belirtti.

Basın açıklamasına, AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü, Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan, Tepebaşı İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz Kaynarca, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

Grup üyeleri ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile dövizlerle Porsuk Bulvarı'na kadar yürüdü.

Balıkesir

Balıkesir'de AK Parti İl Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen protesto için vatandaşlar, cuma namazı sonrası Zağnos Paşa Camisi'nin avlusunda toplandı.

AK Parti İl Başkanı Hasan Demiraslan, burada yaptığı konuşmada, tüm İslam aleminin Kudüs'e sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

Demiraslan, Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini aktararak "Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaktır." diye konuştu.

Açıklamanın ardından, çok sayıda kişi ABD ve İsrail aleyhinde sloganlar atarak Zağnos Paşa Camisi'nden Ali Hikmet Paşa Meydanı'na kadar yürüdü.

Çanakkale

Çanakkale'de Yalı Camisi'nde toplanan yaklaşık 500 kişi, sloganlar atarak İskele Meydanı'na yürüdü.

Çanakkale İnsani Yardım Derneği Başkanı Necdet Koca, çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen protestoda ortak basın açıklamasını okudu.

Koca, dünyanın, insanlık tarihinin en kanlı dönemlerinden birini yaşadığını belirterek şunları söyledi:

"Tarihsel gerekçelerini bilen ve dünyanın bu devrine itiraz eden vicdan sahiplerinin sesi olarak, ihtarda bulunuyoruz. Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliğin Kudüs'e taşınmasına yönelik söylemini fiiliyata geçirmeye çalışan Trump, ihtarımızın öncelikli muhatabıdır. Bu yolla diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam coğrafyası üzerinden gerçekleşmesi istenmektedir. Kudüs'ün tüm vasıflarının yol edilmesine izin vermeyiz. Kudüs'ün, insanlığın ortak mirası olma gerçeğine ihanet ettirmeyiz."

Kütahya

Kütahya'da İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) Kütahya İnsani Yardım Derneği öncülüğünde bazı sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Gönüllü Teşekküller Grubu tarafından basın açıklaması yapıldı.

Tarihi Ulu Camii önünde bir araya gelenler adına konuşan Dernek Başkanı Mustafa Yenipazar, Kudüs'ün savaşın değil barışın şehri olduğunu ifade etti.

Kudüs'ün Müslümanların elinden çıkmasının 100. yılında bu kararın gündeme getirildiğini dile getiren Yenipazar, "Bu hareket, basit bir hareket değildir. Herkes tarafından bilinen bir gerçektir ki İsrail'in Filistin ve Kudüs'te varlığı, gayrimeşrudur. İsrail'in işgali, ulusal ve uluslararası hiçbir hukukta onaylanmış değildir, onaylanması da mümkün olamaz." değerlendirmesini yaptı.

Açıklamanın ardından vatandaşlar, sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Caddesi'nden Karagöz Ahmet Paşa Camisi'ne kadar yürüdü. Burada yapılan duanın ardından sona eren protestoya, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, AK Parti Kütahya İl Başkanı Ali Çetinbaş, AK Parti Kütahya Milletvekilleri İshak Gazel, Mustafa Şükrü Nazlı ve Vural Kavuncu da katıldı.

Bilecik

Bilecik'te, Kayı Camisi'nde toplananlar adına basın açıklamasını okuyan İHH Bilecik İl Temsilcisi Şemsettin Yıldırım, kararın İsrail'in bütün Filistin'i işgal etme planının bir parçası olduğunu anlattı.

Yıldırım, Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğuna işaret ederek "İslam dünyası, bütün Filistin topraklarına ve Filistin'in başkenti Kudüs'e sahip çıkmalı. Siyasi, ekonomik, hukuki her türlü destek sağlanmalıdır. İsrail'e ve İsrail'in yanında duranlara her türlü boykot ve ambargo uygulanmalıdır. Müslüman ülkelerin tamamının İsrail ile siyasi, ticari, diplomatik ve ekonomik bütün ilişkilerini kesmeleri gerekir." diye konuştu.

Açıklamanın ardından organize sanayi kavşağından kent merkezine kadar geniş güvenlik önlemleriyle araç konvoyu yapıldı.

Yalova

AK Parti İl Başkanlığınca düzenlenen basın açıklamasında, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlar, karara tepki gösterdi.

Merkez Camisi önünde toplanan grup adına konuşan AK Parti Merkez İlçe Başkanı Umut Güçlü, Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını kaydederek "Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir." dedi.

Protestoya, AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel de katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Donald Trump İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title