Haberler

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanımasına Tepki - Sakarya/bolu/

Sakarya, Kocaeli, Karabük, Bolu, Bartın, Zonguldak'ta, sivil toplum örgütleri ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Sakarya, Kocaeli, Karabük, Bolu, Bartın, Zonguldak'ta, sivil toplum örgütleri ABD'nin Kudüs'ü " İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde Orhan Camisi önünde toplanan 60 sivil toplum kuruluşu üyesi ve vatandaşlar İsrail ile Amerika aleyhine slogan attı.

Vatandaşlar "Kudüs onurumuzdur", "Müslümanlar birleşin", "Ayağa kalk", "Kahrolsun Amerika", "İslamın ilk kıblesine sahip çık" yazılı dövizler taşıdı.

Sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Yaşar Kahraman, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamasının kendi gözlerinde en ufak bir kıymetinin olmadığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin barıştan ne anladığını çok iyi bildiklerini vurgulayan Kahraman, "Biz ABD'yi Afganistan'dan, Irak'tan, Libya'dan, Suriye'den tanıyoruz. Barış ve özgürlük getirmek için girdikleri her İslam toprağına nasıl bir kan ve zulüm getirdiklerini çok iyi biliyoruz. Biz onları, kendilerine 'Yeryüzünde fesat çıkarmayın' denildiğinde 'Biz sadece ıslah edicileriz' derler. Bilin ki gerçekten, asıl fesatçılar bunlardır.' diyen Kur'an'dan tanıyoruz." şeklinde konuştu.

İslam ülkelerinin hükümetlerine çağrıda bulunan Kahraman, "Siyonist rejime karşı onurlu bir duruş sergilemeye ve Kudüs'e sahip çıkmaya davet ediyoruz. 1,5 milyarlık İslam aleminin utancına bir son vermeye çağırıyoruz." dedi.

AK Parti Sakarya İl Başkanı Fevzi Kılıç da Kudüs'ün Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu anımsatarak, "İslam'ın sesini susturmak kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır." dedi.

Açıklamların ardından bazı vatandaşlar tarafınan Amerika ve İsrail bayrakları yakıldı. Kalabalık edilen duanın ardından dağıldı.

Kocaeli

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Kocaeli Şube Üniversite Komisyonu öğrencileri de ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

KOÜ Umuttepe Sosyal Tesis önünde toplanan öğrenciler, ellerinde "Komutanı Hz. Muhammed olan ümmet asla boyun eğmez", "Ayağa kalk Kudüs islamdır" yazılı dövizler taşıyarak, "Kudüs'e selam, direnişe devam", "Cenk, cihat, şehadet" şeklinde sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan AGD Kocaeli Şube Üniversite Komisyonu Başkanı Mücahit Sarımsakçı, ABD'nin aldığı bu kararın sadece Müslümanları ilgilendirmediğini, vicdan sahibi olan her insanı ilgilendirdiğini belirtti.

İslam şehri Kudüs'ü İsrail'in başkentş olarak nitelendirmenin savaş çağrısı olduğunu nitelendiren Sarımsakçı, "Kudüs bizim onurumuzdur, iffetimizdir. Böyle hadsiz ve hukuksuz bir sürece kimse reel politik söylemiyle izahat getiremeyecektir. Her Müslüman'ın Kudüs'e olan bağlılığının ve sadakatinin ABD ve İsrail'le olan ilişkilerinden daha kuvvetli olduğunu herkes görecektir." şeklinde konuştu.

Kudüs'ün İslam'a ve müslümanlara kalacağını söyleyen Sarımsakçı, şunları aktardı:

"Kudüs, Müslümanlarındır ve ebediyen Müslümanların kalacaktır. Bu coğrafyada huzurun iki şartı vardır. Biri Amerika evine geri dönecektir. Diğeri ise İsrail mutlaka işgal ettiği topraklardan sökülüp atılacaktır. Hamaset yapmıyoruz. Allah'a ve ahiret gününe inanıyoruz. Bu coğrafyanın gençleri Moğol istilasının nasıl üstesinden geldiyse, 19 Haçlı seferini nasıl boşa çıkardıysa, bugün aşağılık girişimi de geldiği yere gönderecektir. Şu, islam ülkelerinin bilmesi gereken bir gerçektir ki, emperyalizmi ruhlarımızdan atarsak o topraklarımızdan çıkar."

Karabük

Karabük AK Parti il ve ilçe teşkilatları ile vatandaşlar, Köprübaşı camisinde cuma namazı çıkışı ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

İl Başkanı İsmail Altınöz, burada yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının, insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu belirten Altınöz, "Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam'ın harem-i izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir." diye konuştu.

Türkiye'nin, İnsanlığın silüeti olan Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanının liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasında olduklarını anlatan Altınöz, "Dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye'nin çağrısına kulak vererek Kudüs'e sahip çıkacağına inanıyoruz. Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletleri'nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği "dünya 5'ten büyüktür" itirazının haklılığını teyit etmiştir. İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Biz müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız." sözlerine yer verdi.

AK Parti Karabük Milletvekilli Burhanettin Uysal'ında katıldığı eylem, atılan çeşitli sloganların ardından sona erdi.

Öte yandan, kent genelindeki bir çok cami önünde, cuma namazı çıkışı ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına vatandaşlar tepki gösterdi.

Bolu

Bolu Sivil İrade Platformu, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Sivil İrade Platformu ve vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki göstermek için İzzet Baysal Caddesi'nde bulunan Kadı Cami'nde kılınan Cuma namazı çıkışında toplantı.

Platform adına konuşma yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Ahmet Koçak, "Kudüs'ü işgal eden İsrail, İsrail'e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte insanlığa dönük bu intiharın nedeni de hedefi de bellidir. Kudüs insanlığın ortak mirası, özgürlük Kudüs'ün hakkı iradesini yansıtmak için buradayız." diye konuştu.

"Kudüs bizim nazarımızda bir mihenktir" diyen Koçak, "Her bir karışı ilahi vahyi insanlığa bildirilen peygamberlerin izlerini taşıması hasabiyle Kudüs, insan olma şuuru, selamete erme bilinci ve sulhun mihengidir. Kudüs, son Peygamber'in risaleti sırasında ilk kıble olarak seçilmesiyle de bizim için varoluşumuzun ve medeniyet kodlarımızın ifadesidir." Şeklinde konuştu.

Koçak, açıklamasında, "Görülen odur ki Kudüs, çökmekte olan köhne dünya düzeninin merkezindeki ABD oligarşisinin yaşadığı iktidar çatışmasını gizleme aparatı olarak seçilmiştir. Bu yönüyle de çağrımızın bir diğer muhatabı siyonizme karşı çıkan samimi Yahudilerdir. Çünkü Kudüs, samimi Yahudiler'inde sığınağı ve inançlarını yaşama alanıdır." dedi.

Konuşmanın ardından yüzlerce kişi ellerindeki döviz ve parklar ile sloganlar atarak, Bankalar Caddesi'nde Hükümet Meydanına kadar yürüyüş yaparak tepki gösterdi.

Bartın

Bartın'da da AK Parti teşkilatları ile İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı üyeleri ve vatandaşlar, Cuma namazının ardından ellerinde döviz ve pankartlarla Hükümet Caddesi Arap Camisi önünde bir araya geldi.

Burada açıklamada bulunan AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızıçizgisi olduğunu söyledi.

Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacağına vurgu yağan Kalaycı, şöyle konuştu:

"Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. Türkiye'nin, İnsanlığın silüeti olan Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız. İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz."

"Filistin ve Kudüs'ün müdafaası herkesin mesuliyetidir"

İHH Bartın Temsilcisi Selami Ünsal da, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ettiğini ilan etmesinin, elçiliğini taşıma kararının, İsrail'in, bütün Filistin'i işgal etme planının bir parçası olduğunu belirtti.

İslam Dünyası'nın, bütün Filistin topraklarına ve Filistin'in Başkenti Kudüs'e sahip çıkması, siyasi, ekonomik, hukuki her türlü desteği sağlaması gerektiğini aktaran Ünsal, şöyle devam etti:

"Öte yandan sadece İstanbul'da 25 bin Yahudi yaşamaktadır. Onları ABD'nin bu kararına ve İsrail'in Kudüs'ü işgal politikasına karşı açıklama yapmaya davet ediyoruz. Hatırlatmak isteriz ki eğer şiddet sarmalı bölgemizi ve dünyamızı sararsa bütün dünyada Müslüman, Hristiyan, Yahudi ve diğer hiçbir din ayırt edilmeksizin güvenlik riski yaşayacaklardır. Filistin ve Kudüs'ün müdafaası herkesin mesuliyetidir. Bugün hemen Kudüs'ün özgürleşmesi için tüm çalışmalar başlatılmalıdır. Kudüs Filistin'in başkentidir. Bütün Müslümanların kutsalıdır. Hiçbir zaman İsrail'in başkenti olmayacaktır."

Basın açıklamasının ardından dua edildi, İsrail ve ABD aleyhine slogan atıldı.

Zonguldak

Bülent Ecevit Üniversitesi önünde toplana Anadolu Gençlik Derneği ile Milli Gençlik Vakfı üyelerinin yanı sıra sivil toplum örgütleri temsilcileri, ellerinde Türk bayrakları ve dövizlerle, ABD Başkanı Donald Trump'ın Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Yavuz Süleyman Kuş, burada yaptığı açıklamada, ABD'nin aldığı kararın sadece Müslümanları ilgilendiren bir kara olmadığını, vicdan sahibi olan her insanı ilgilendiren bir karar olduğunu söyledi.

Elindeki kara propaganda gücüyle İslam'ı ve Müslümanları terörle özleştirmeye çalışan ABD'nin sadece dünya silah ticaretindeki liderliğiyle dahi terör yuvası olduğunun tescili bulunduğunu ifade eden Yavuz, "Kadim bir İslam şehri ve ilk kıblemiz olan Kudüs'ü, İsrail'in başkenti olarak nitelendirmek açık bir savuş çağrısından başka bir şey değildir. Kudüs bizim onurumuz ve iffetimizdir. Böyle hadsiz ve hukuksuz bir sürece kimse reel politik söylemiyle izahat getiremeyecektir." diye konuştu.

Alaplı

Alaplı ilçesinde sivil toplum kuruluşları da ABD'nin "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma," ve "Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşıma" kararını kınadı.

Alaplı Merkez Cami önünde toplanan Memur-Sen Alaplı İlçe Başkanlığı,sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri, ellerinde Türk bayrakları ve dövizlerle ABD Başkanı Donald Trump'ın Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

AK Parti Alaplı İlçe Başkanı Mustafa Yavuz, burada yaptığı açıklamada, ABD'nin Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini belirtti.

"Kudüs tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir" diye Yavuz, şöyle konuştu:

"Bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler tarihte defalarca olduğu gibi hüsrana uğrayacaklardır. İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere ancak Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız."

Kaynak: AA / Güncel

Sakarya İsrail Kudüs Bolu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title