Haberler

Güneydoğu'dan ABD'ye Kudüs Tepkisi

- Güneydoğu'dan ABD'ye Kudüs tepkisi Gaziantep, Malatya, Şanlırufa, Adıyaman ve Kilis'te yapılan eylemlerde ABD'nin Kudüs kararına tepki gösterildiGAZİANTEP - Güneydoğu'daki sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar kılınan Cuma namazının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını...

- Güneydoğu'dan ABD'ye Kudüs tepkisi

Gaziantep, Malatya, Şanlırufa, Adıyaman ve Kilis'te yapılan eylemlerde ABD'nin Kudüs kararına tepki gösterildi

GAZİANTEP - Güneydoğu'daki sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar kılınan Cuma namazının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını protesto etti.

Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Malatya ve Adıyaman'da Cuma namazı sonrasında sivil toplum örgütleri ABD Başkanı Danold Tramp ve İsrail'e Kudüs'ün başkent ilan edilmesi nedeniyle tepki gösterdi.

Kilis'te Milletvekilleri de katıldı

Kilis'te Cuma namaza sonrası Hacı Derviş Camiinde gerçekleştirilen basın açıklamasına, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, AK Parti Kilis milletvekili Reşit Polat, Mustafa Hilmi Dülger, AK Parti Kilis İl Başkanı İzzet Toprak ile AK Partililer ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Kilis Sivil Dayanışma Platformu adına açıklama yapan Memur Sen Kilis Temsilcisi Bekir Şen, isanlık tarihinin en kanlı, en şedit dönemlerinin yaşandığı bir zaman diliminde olduklarını ifade ederek, "Şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyet, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Bunu gören tarihsel gerekçelerini bilen ve dünyanın bu devrine itiraz eden vicdan sahiplerinin sesi olarak ihtarda bulunmak üzere burada toplandık. Kudüs'ü işgal eden İsrail'e, İsrail'e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. Kudüs insanlığın ortak mirası, özgürlük Kudüs'ün hakkı iradesini yansıtmak için buradayız. 'ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma' ve 'Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına' yönelik söyleminin fiiliyata geçirmeyi amaçlayan ABD ve Başkanı Trump ihtarımızın önceliklidir" dedi. AK Parti Kilis İl Başkanı İzzet Toprak ise ABD Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanın yaraladığını bölge sorunları derinleştirdiğini ifade ederek, "Kesin şekilde Kudüs, Tüm Müslümanlarının kırmızı çizgisidir. Bu bölgemizde barış ve istikrarı tehdit etmeye yönelik adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti attırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İsrail'in sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahene ederek, Müslümanların iradesini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaktır" ifadelerini kullandı.

Balıklıgöl'den öfke

Şanlıurfa'da binlerce kişi Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki camilerde Cuma namazını kılan binlerce kişi, namaz sonrası ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesini protesto etti. Alana sığmayan binlerce kişi, tekbir getirip sloganlar attı. Döviz taşıyıp pankart açan kalabalık açıklamanın ardından yaklaşık bir kilometre yürüdükten sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

Protesto gösterisine Şanlıurfa'daki STK'lar, vakıflar, siyasi partiler, odalar, spor kulüpleri, belediyeler, kurumlar ve vatandaşlar yoğun bir şekilde katılarak destek verdi.

Siverek'te dövizli tepki

Siverek'te ise hazırlanan dövizlerle Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'un 'Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma vakti gelmiştir' kararına tepki gösterildi. Cuma namazının ardından Kanlıkuyu meydanında bir araya gelen binlerce kişi, slogan atarak Trump'un kararına tepki gösterdi. Kudüs Platformu'nun çağrısıyla düzenlenen basın açıklamasına katılan kadın ve erkekler, hazırladıkları dövizlerle tepkisini dile getirdi. Platform adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Bir-Sen Siverek Temsilcisi Fikret Aslanparçası, Kudüs'ün Hz. Muhammed'in Müslümanlara emaneti olduğunu söyledi. Aslanparçası "Kudüs'ü işgal eden İsrail'e, İsrail'e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte biz de sessizliğe gömülüp, yaşadığımız konforun 3-5 yıl daha devam etmesini mi dileyeceğiz, yoksa Hz. Muhammed'in ümmeti olmanın ağır sorumluluğunu yüklenerek meydanlara inecek, küresel katil sürülerinin ve onların maşalarının İslam alemi üzerine oynadıkları oyunları Bedir'de, Kudüs'ün fethinde, Çanakkale'de ve 15 Temmuz da olduğu gibi başlarına mı geçireceğiz" dedi.

Yaklaşık bir saat süren basın açıklaması sırasında polis çevrede güvenlik önlemi alırken, herhangi bir kaza yaşanmaması için trafik kontrollü olarak sağlandı. Açıklama sırasında herhangi bir taşkınlık yaşanmazken, grup açıklamanın ardından sessizce dağıldı.

Yapılan açıklamaya Siverek Belediye Başkan Vekili Hacı Ahmet Öncül, başkan yardımcıları, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Adıyaman'da İsrail bayrakları yakıldı

İHH Adıyaman İl Başkanlığı tarafından düzenlenen STK'lar ve yüzlerce vatandaş tarafından desteklenen İsrail protestosunda, İsrail Bayrakları ateşe verilerek yakıldı. Demokrasi Parkı önünde Cuma Namazı sonrası toplanan yüzlerce vatandaş, Kudüs kararını protesto etti. Gösterilen tepkiler ve atılan sloganlar sonrası düzenlenen basın açıklamasını okuyan İHH Adıyaman Şube Başkanı Fadıl Akkuş, "Her geçen gün İslam coğrafyası küresel sömürü düzeninin kıskacında kar görün içermektedir. Dün kendini muasır medeniyetler seviyesine gören Avrupa'nın merkezinde Bosna'da yaşanan soykırım hafızalarımızda tazeyken Suriye'de her gün bir insanlık dramı yaşanırken Arakan'da yapılan soykırımlar da kimyasal silahlarla masum çocuklar ve kadınlar katledilirken milyonlarca insan yerlerinden yurtlarından ayrılmak durumunda kalmıştır. Silahların menşei dünyanın kan emici vampirleri olan sömürgeci ülkeler arasında değişirken ölenlerin hep savunmasız Müslümanlar olduğu açık bir şekilde görülmektedir. ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ettiğini ilan etmesi elçiliğini taşıma kararı İsrail'in bütün Filistin'in başkenti Kudüs dahil işgal etme puan ve kararının bir parçasıdır. 1995'te ABD bu kararı almış ve sürekli Filistin'e ve İslam dünyasına karşı kılıç gibi tehdit olarak kullanmaktadır. Çok manidar bir tarihte Kudüs'ün Müslümanların elinden çıkmasının yüzüncü yıl dönümünde bu kadar uygulamaya konmuştur. Bu hareket basit bir hareket değil, Siyonizm ve emperyalizm ortaklığını oldukça sistematik ve iyi planlanmış bir hareketidir. İsrail'in Filistin ve Kudüs tabanlı gayrimeşrudur varlık sebebi işgaldir ve işgal devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Basın açıklaması sonrası yapılan duaların ardından İsrail Bayrakları ateşe verilerek yakıldı. Basın açıklamasına katılan kalabalık Demokrasi Parkından Dursun Çavuş Kavşağına kadar yaptığı yürüyüşten sonra olaysız bir şekilde dağıldı. Düzenlenen basın açıklamasına, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Alkayış, MHP Merkez İlçe Başkanı Ömer Yıldırım, Avukat Abdurrahman Tutdere, STK temsilcileri, dernek başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Malatya'da binlerce kişi tepki gösterdi

Malatya'da ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına tepki protestosuna binlerce kişi katıldı. Cuma namazı sonrası Malatya'da da STK'lar tarafından Soykan parkında basın açıklaması yapıldı. Binlerce Malatyalıların katıldığı programda ABD'ye ve İsrail'e karşı sloganlar atıldı. Basın açıklamasına Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, MÜSİAD Başkanı Hüseyin Kalın, STK ve Derneklerin Başkanları, Sivil Toplum Örgütleri ve binlerce vatandaş katıldı. Genç Memursen Şube Başkanı Oğuz Güçlü yaptığı açıklamada Dünyanın jandarmalığına soyunmuş Amerika'nın başında bulunan, ancak, dünyayı babasının çiftliği, kendisini de çiftliğin kovboyu zanneden bir beyinsizin, Tüm İslam ümmetinin öldüğünü düşünerek aldığı, skandal bir kararı protesto ettiklerini belirterek, " Başlarına bela olan Yahudilerden kurtulmak için 1948 yılında, Filistin topraklarında onlara Siyonist bir devlet kurarak, Müslümanların bağrına bir hançer saplayan batılı emperyalistler, şimdi kendini, tüm uluslararası kanun ve anlaşmaların üzerinde gören, her gün onları çiğneyen bu işgalci, terör aygıtını iyice yerleştirmek için ellerinden geleni yapmak istiyorlar. Önce çok küçük bir bölgeye yerleştirilen Siyonistler, Dünyanın her tarafından Yahudi olduklarını iddia ettikleri kimseleri getirerek, Filistin topraklarının yüzde sekseninden fazlasını işgal ettiler. Katliam, suikast, sürgün, hapis, baskı, fiziki ve psikolojik, akla hayale gelmeyecek işkence çeşitleriyle Filistin'i Filistinlilere zindan ettiler. Yıllardır, işlenen bu zulümleri bir tiyatro izler gibi izleyen uluslararası, çağdaş, emperyalist güçler, her defasında katliamları, cinayetleri, zulmü sadece kınamakla yetindiler. İslam ümmetinin başına bela ettikleri kuklaları sayesinde bu Siyonist ve terörist yapıyı aşama aşama yerleştirdiler" dedi.

Ak Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı ise, Kudüs bütün Müslümanların olduğu gibi bizim de kırmızı çizgimiz olduğunu belirterek, "Öncelikle katil İsrail'in yapmış olduğu ve buna taşeronluk eden Amerika'yı kınıyor ve lanetliyorum. Kudüs bizim davamızdır. Amerika Başkanlığı'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesine bizi ne de 1,5 Müslümanı hiç bağlamaz. Onların oyunlarını yine Müslümanlar olarak bizler bozacağız inşallah. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi Kudüs bütün Müslümanların olduğu gibi bizim de kırmızı çizgimizdir. Bu bölgede bu topraklarda bunu yapmak isteyenler ancak husumeti artırır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu kararı en kısa sürede düzelteceklerini umuyoruz. İslam'ın sesini susturmak kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır" şeklinde konuştu.

Amerika'nın daha önce Irak'ta yaptıkları zulmü hatırlatan Kahtalı."Bunlar yakın zamanda Irak'ta yapmış oldukları Sözde insan hakları dedikleri İşte 1,5 milyon Müslümanın canlarına kıydılar. Suriye'de 800 bin kardeşimiz hayatını kaybetti. Halkının yarısı muhacir durumuna geldi. 3 milyonunu yine bu ülke, bu ülkenin evlatları, bu ülkenin vatandaşları olarak Bizler barındırdık ehamdülillah. Biz birliğimizi beraberliğimizi devam ettireceğiz inşallah. Onlar ne yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar, bizler bunlara fırsat vermeyeceğiz. İslam'ın haremi izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler Türkü'yle, Arab'ıyla, Kürdüyle tüm Müslümanların Selahattin Eyyubi ruhunun dirilip karşılama dikildiğini görecekti" diye konuştu.

Gaziantep'te de sert tepki

Gaziantep kent merkezindeki ABD Başkanı Trump'ın kudüs kararına tepki eylemleri ardından Ulucami'de kılınan Cuma namazının ardından başladı. Gaziantep7in kent merkezinin yanı sıra Araban, İslahiye, ve Nurdağı ilçelerinde de düzenlenen eylemlere on binlerce kişi katıldı. Eylemlerde sık sık tekbir getirilirken, İsrail ve Kudüs aleyhine atılan sloganlar atıldı. İslahiye ilçesinde kılınan Cuma namazı ardından merkez Dervişiye Camisinde toplanan 13 sivil toplum kuruluşu üyeleri ortak düzenledikleri programda, ABD'nin Küdür kararına tepki gösterdi. Protestoda "Kudüs Düşerse Mekke Düşer, Medine düşer, İstanbul düşer, biz düşeriz", " Kudüs özgür olmadıkça tüm şehirler tutsaktır" ve "Kudüs İslamın ilk kıblesidir" yazılı pankartlar dikkat çekti.

STK'ları temsilen basın açıklamasını okuyan Ethem Akdoğan, insanlık tarihinin en kanlı, en şedit dönemlerinin yaşandığı bir zaman diliminde olduklarını, şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyetin Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlandığını kaydetti. Akdoğan, "Kudüs'ü işgal eden İsrail'e, İsrail'e destek veren ABD'ye ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. Özgürlük Kudüs'ün hakkı diye haykırmak için buradayız. ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma" ve "Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına" yönelik söylemini fiiliyata geçirmeyi amaçlayan ABD ve Başkanı Trump ihtarımızın öncelikli muhataplarıdır. ABD'nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi öneme sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşımaktadır. Bu yolla, diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam coğrafyası üzerinden gerçekleşmesini istemektedir. Buradan diyoruz ki, korsan İsrail Kudüs'ü başkent yapmak gibi bir hataya düşmemeli, ABD İsrail'in başkentinin Washington olduğunu idrak etmelidir" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Donald Trump Malatya İsrail Kudüs Genel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title