Haberler

4 Kapıdan Geçen İnsan-I Kâmil Olur

Güncelleme:

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün Nizamülmülk Kültür Sanat Sezonu etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Yunus Divanı" programı, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Allah dostu Yunus Emre'nin ve Yunus Divanı'nın anlatıldığı programda Araştırmacı-Yazar Mustafa Tatçı, tasavvufta yer alan dört kapıdan bahsederek, bu kapıların nasıl açılacağını anlattı.

BU KAPILAR BİR ZİNCİRDİR

Tasavvufta; şeriat, tarikat, marifet ve hakikat olmak üzere 4 kapı olduğundan bahseden Tatçı, şunlara değindi:

"İnsan-ı Kâmil olmanın yolu da bu 4 kapıdan geçiyor. Birinci kapıda takıldığın zaman ikinci kapıdan giremezsin, bu zincirleme halinde devam eder. Tasavvufun birinci kapısı şeriattır, Allah'ın yap dediklerini yapar, yapma dediklerini yapmazsın. Kur'an'dan kaynaklı öğretiler senin günahlarını temizlemeye yarar. İkincisi, tarikattır. Bu hakikat yoluna isabet eden kişi, kulluğa bel bağlar, gönlüyle Hakk'a kul olur. Yol tarikattır, tarikatta ne gerekiyorsa onu yapan kişi hocası tarafında değerlendirilir ve ne istiyorsa ona göre davranılır. İnsan-ı Kâmil'in vücudu külli vücuttur. Tapduk Emre'nin Yunus Emre'ye, Şems'in Mevlana'ya davranması gibi. Bunda başarılı olursa, üçüncü kapı olan marifet kapısı açılır ve gönüle vasıtasız bilgiler doğar. İnsanda can ve gönül gözünün açılmasını sağlar. Müminin kalbi Beytullah'tır, müminin kalbi Allah'ın arşıdır. Dördüncü kapı hakikat kapısıdır. Hakikat ehli, mümin ve İnsan-ı Kâmil demektir. Şeriat yapması zordur, sabah namazında kalkıp soğuk suyla abdest alıp namaz kılmak gibi, Tarikat da yokuştur, zordur. 40 sene odun taşımak kolay değildir. Tapduk'a dönüşmek istiyorsan ona katlanacaksın. Marifette her varlıkla geçineceksin. Her varlıkla geçinmek zorundasın, bunu gerçekleştirdiğin zaman zaten hakikattesin demektir."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kadir Topbaş Nizamülmülk Esenler Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title