Haberler

At, Türkün Kanadıdır"

Ressam Ayten Çağlar'ın "At, Türkün Kanadıdır" isimli resim sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisindeki serginin açılışında konuşan İBB Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran, atların insanlara en yakın olarak yaratılan bir varlık olduğunu anlattı.

Duran, ressam Ayten Çağlar ve serginin küratörlüğünü üstlenen Beste Gürsu'ya teşekkür ederek, "Biraz önce sergiyi gezerken, eserlerin adeta konuştuğunu gördüm. Burada 23 eser var ve burada sergilenen atlar, kültürümüzde derin bir karşılığa sahip olan, hayvan diyemeyeceğimiz bir varlıktır." dedi.

Atların insan ve hayvan arasında yaratılan bir canlı olduğunu söyleyen Duran, "Atlar, sahibiyle iletişim kuran bir canlıdır. Türkler de atlarıyla güçlü iletişim kuran topluluktur. Şahsen en sevdiğim canlı, at olduğu için sergiyi gezerken biraz daha farklı gözlerle baktım. Eserler çok kıymetli ve çok güzel hazırlanmış, emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"At estetik, güç ve doğurganlık açısından kadına benzeyen bir canlıdır"

Ressam Ayten Çağlar da AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergilediği 23 tabloyu 5 senede hazırladığını ve bugüne kadar yaklaşık 19 kişisel sergi açtığını aktararak, "Atları çok seviyorum ve sanatçının ortaya koyduğu eserine hakim olması gerektiğine inandığım için yaklaşık 20 yıldır atlar üzerine araştırmalar yapıyorum." dedi.

Canlı model olduğu için atlarla ilgili resim yapmanın zorluğuna dikkati çeken Çağlar, şunları kaydetti:

"Atlarla ilgili bu çalışma bana nasip olduğu ve lütfedildiği için resimlerimi severek yapıyorum. Atları kendime benzetiyorum çünkü at estetik, güç ve doğurganlık gibi pek çok açıdan kadına benzeyen bir canlıdır. Bu durum beni her zaman çok etkilemiştir. Atlara baktığım zaman kendimi ve kadınlarda var olan gücü görüyorum. Son 7 yıldır bugün açılan sergime hazırlandığım için sergi açmadım ve şu an burada olmak, Beste Gürsoy ile çalışmak ve böyle harika bir mekanda sergi açmak beni çok gururlandırıyor."

Küratör Beste Gürsu ise serginin, tarihçilerin ışığında uzun bir araştırma ve hazırlık sürecinin sonunda hazırlandığını işaret ederek, şöyle konuştu:

"Türk devletleri, gök kubbenin altında, binlerce yıldır, at üstünde üç kıtaya taşıdıkları, güneş, yıldız ve ay figürleriyle süsledikleri sancakları ile şahlanmış, kutsal bir hayvan olarak düşündükleri, sahibine büyük bir sevgiyle bağlı, cesur, vefakar ve cefakar dostları, adeta ailelerinin bir ferdi olan atları ile birlikte zaferler kazanmışlardır. Türklerin, şimşek gibi hızlı atları, kahramanını kötülüklerden kurtarmış, birlik ve bütünlüğün sağlanmasında rol oynamıştır. Sergimiz, pek çok açıdan büyük bir önemle hazırlandı ve sanatseverlerin beğenisine sunuldu."

Sergi, 9 Şubat'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Taksim Gürsu Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title