Haberler

Afyon'da Kanalizasyon Kazısında Bulunan 1700 Yıllık Roma Dönemi'ne Ait Sunak Çalındı

Güncelleme:

Afyonkarahisar'da geçen yıl kanalizasyon kazısında ortaya çıkarılan ve üzeri toprakla kapatıldıktan sonra korumaya alınan Roma dönemine ait mermer sunak çalındı. Paha biçilemeyen sunak için tüm müzeler ve mezat salonlarıyla sınır kapılarına uyarı yapıldı.

Türkiye bir yandan yurtdışına kaçırılan tarihi eserleri evlerine geri getirebilmek için çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da yeni bulunan hazineler kayboluyor. Bunun son örneği Afyonkarahisar'da yaşandı.

KANALİZASYON KAZISINDA BULUNMUŞTU

Geçen yıl kasım ayında Organize Sanayi Bölgesi'nin arka girişinde yapılan kanalizasyon kazısında tarihi eser olduğu sanılan bir mermere rastlandı.

BOĞA FİGÜRLÜ 1700 YILLIK SUNAK

Üzerinde boğa başı kabartması bulunan sunağın Roma dönemine ait yaklaşık 1700 yıllık bir eser olduğu anlaşıldı. Paha biçilemeyen eser, üzeri kapatılarak koruma altına alındı.

ÜZERİ TOPRAKLA ÖRTÜLMÜŞ TEKRAR KAZI YAPILACAKTI

Çevresinde yapılan çalışmaların ardından aralık ayında arkeologlar eşliğinde tarihi sunağın çıkarılması için yeniden sondaj kazısı yapıldı. Ancak mermer sunağın yerinde olmadığı anlaşıldı.

SINIR KAPILARINA DA UYARI YAPILDI

Çalındığı belirlenen 80x40 santimetrelik sunağın bulunması için geçen hafta içinde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü harekete geçti. Yetkililer tüm müzeler, koleksiyonerler ve tarihi eser satışlarının yapıldığı mezat salonlarına uyarı yazısı gönderdi. Eserin yurtdışına çıkartılma ihtimaline karşılık da sınır kapıları uyarıldı.

GÖBEKLİTEPE'NİN HEYKELİ DE KAYIP

Dünyanın ilk tapınağı olan Şanlıurfa Göbeklitepe'de de benzer bir hırsızlık yaşanmıştı. Eylül 2010'da Göbeklitepe kazılarında arkeologlar, 40-50 santimetre boyunda Neolitik döneme ait bir insan başı ve üzerinde bir yırtıcı hayvan bulunan heykele ulaştı.

11 BİN 600 YILLIK HEYKEL DE ÇALINMIŞTI

11 bin 600 yıllık olduğu tahmin edilen heykelin devamını bulmak ve çevresini daha detaylı incelemek için bölge korumaya alınıp kazı ertesi güne bırakıldı. Ancak ertesi gün bölgeye giden kazı başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt ve ekibi, heykelin yerinde olmadığını gördü. Çalışmalara rağmen heykel bulunamadı. (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Organize Sanayi Bölgesi Türkiye Roma 3.Sayfa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500

Yorumlar (7)

BÖRÜ:

''Üzeri kapatılarak koruma altına alınmış''. Dalga geçiyorlar resmen insan aklı ile. Dünyada bu kadar salaklık var mı? Al götür müzeye çalınsın diye gömülmüş geriye. Çalınma da yık işbirliği var anlaşılıyor o kararları kim verdi ise hırsızlığa ortaktır akıl böyle söylüyor. Arabaya yüklemişsin sonra indirip yeniden gömüyorsun. .

10
0
yanıtYanıtla
Alaiddin aksoy:

Vatan haini böylede oluyor. sallandırın bakalım bir daha çalacaklar mı

9
0
yanıtYanıtla
TIRCI:

DARAĞACI BAŞKA ÇARE YOK

8
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

Bu kesinlikle kabul edilemez bir durum, eserin bulunduğu an itibariyle güvenlik güçlerine bilgi geçilmesi, ve gerekli güvenlik önleminin alınması gerekirdi. Bir ülkenin tarihi eserleri bu şekilde iş güzar bir kaç yetki sahibi kişi etkisiyle kaçırılması ve kendi menfaatinde kullanabilmesi kabul edilemez. Acele şekilde, sorumluluğunu yerine getirmeyen tüm görevlilerin suça ortak olması nedeni ile cezalandırılması gerekir.

5
0
yanıtYanıtla
hammurrabi:

ya arkadaş memleket çakal dolu yaptığınız işe bak üzerine toprak örtüp korunacaksa oraya paranıda göm göreyim. . . nolduu?işine gelmiyor değilmi??? o gömdüğünüz eser nasıl olsa babanızın malı değil

2
0
yanıtYanıtla
ibrahim kanat:

ibrahim kanat . . . . Kazı yapanların işi başka yerde arama suç onların

0
0
yanıtYanıtla
adalet herkese lazım:

paha biçilemiyomuş. bunu bulan adam müzeye götürse bırakın ödüllendirmeyi anasından emdiği sütü 40 yaşından sonra burnundan getirirler. müzelerdeki görevliler dahil devletin başındakiler yapıyor bu işi. karun hazinelerinde olduğu gibi. gariban ahmede mehmede vebal yüklemeyin.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title