Haberler

Türkiye'nin Deprem Haritası Güncellendi: 46 İlde Risk Azalırken, 6 İlde Yükseldi

Güncelleme:

22 yıl sonra yenilenen "Türkiye Deprem Tehlike Haritası", AFAD'ın uygulamaya koyduğu online deprem sorgulama sistemini duyurulmasıyla gündeme geldi. Haberin ardından, yaşadığı semtin deprem tehlikesini öğrenmek isteyenler "https://tdth.afad. gov.tr/" adresine akın etti. Yeni haritada 46 ilde deprem tehlikesi azalırken, 6 ilde yükseldi. Eski haritada Türkiye topraklarının yüzde 42'si "en tehlikeli" kategoride tanımlanıyordu. Yeni haritada bu oran yüzde 17'ye düştü. 1996 yılında hazırlanan haritada binaların yüzde 44'ü "tehlikeli alanlar"da yer alırken, bu oran yüzde 26 olarak güncellendi. AFAD Yönetimi Başkanı Mehmet Güllüoğlu, "Yerin altı değişmedi ama fay hatlarını daha yakından tanımaya başladık" dedi.

"İSTANBUL'UN GÜNEYİNE DİKKAT"

Eski haritanın herhangi bir kente ilişkin genel tahmini ortaya koyduğunu belirterek, artık semt semt, hatta noktasal olarak tespit yapılabildiğini vurgulayan Güllüoğlu, "Örneğin, Manisa'nın tamamı eskiden en tehlikeli olarak kabul edilen 1. bölgede yer alırken yeni haritada artık renk geçişleri var. Deprem haritasının değişmesi sadece haritanın değişmesi anlamına gelmiyor, aynı zamanda inşaatlarda kullanılan binlerce parametrenin de değişmesi demek. Her bir parametrenin bir karşılığı var, bir maliyeti var. İstanbul'da fay hattı Marmara Denizi'nden geçiyor. Özellikle güneyindeki bölge tehlikeli. İstanbul'un güneyindeki binaların daha dayanıklı yapılması gerekiyor" diye konuştu.

"SİLİVRİ'DE TEHLİKE ARTTI"

İSTANBUL Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan: Harita eksik ve yetersiz. Deprem tehlike haritası değil deprem davranış haritası çıkarılmalı. Emekli Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik: Benzerleri arasında en iyisi. En son teknoloji ve bilgilerle hazırlanmış çok kıymetli bir haritadır. Avrupa ile de beraber çalıştık, onların da haritalarını alıp, onun üzerine ilaveler yaptık ama onun da üzerinde. Yeni harita ile belirsizliklerin azaldı. İstanbul için 1999 depreminden sonra ana Marmara fayının konumu daha iyi belirlendi, tehlike değerlendirmeleri de ona göre yapıldı.

Türkiye'de deprem değeri yükselen ve düşen illerin haritası

GEÇ KALINDI

Haritanın 4-5 yılda bir revize edilmesi gerekebilir. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz: MTA diri fay hatlarını 2011 yılında güncelledi. Deprem tehlike haritasının güncellenme gereği çıkmıştı. 22 yıl sonra güncellendi, geç kalındı ama mevcut bilgilere göre doğru ve iyi bir harita. Eskiden fayın Marmara denizinin içinden dümdüz gittiği düşünülüyordu, bu değişti. Fayın yeri net olarak belirlendi. Buna paralel olarak da Avrupa yakasında özellikle Silivri civarında tehlike arttı.Anadolu yakasında ise tehlike azaldı.

TEHLİKE DEĞERİ YÜKSELEN İLLER:

  • Aksaray
  • Erzurum
  • Karaman
  • Rize
  • Tekirdağ
  • Trabzon
Kaynak: Haberler.com / Güncel

Mehmet Güllüoğlu Habertürk İstanbul Türkiye 3.Sayfa Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500

Yorumlar (25)

patlamayan ampül:

hükümet deprem konusunda çok büyük bir önlem aldı. . . milyonlarca muska yazdırıyorlar. elhamdülillah hepimiz kazadan, beladan korunacaz.

10
9
yanıtYanıtla
Fako:

Depremi yasamis biri olarak Allah kimseye gostermesin diyorum

14
2
yanıtYanıtla
FİLOZOF:

deccal gelip deprem yapacak sonra insanlar ölecek sonra sur üflenecek ve bizler dirilicez herkez 35 yaşında olacak sonra biri bizi gözetliyorun kameraları açılıp sorgulanacaz yaptıklarımız film şeridi gibi gözlerimizin önünden geçecek herkez ne yaptıysak görecek aman tanrım ama herşey için geç kalınmış olacak rivayete göre böyle ama gerçekte olan şu para zenginlerin din fakirlerin. koca karı masallarına inanmayın siz hayatınızı yaşayın gerisi hikaye sorgulama yetinizi kaybetmeyin.

4
11
yanıtYanıtla
FİLOZOF ACIKTA BUNLARI DÜŞÜN:

75-KIYAMET: 1 - Hayır, yemin ederim o kıyamet gününe. 2 - Yine hayır, yemin ederim o sürekli kendini kınayan nefse. 3 - İnsan, kendisinin kemiklerini bir araya toplayamayacağımızı mı sanıyor?4 - Evet, bizim onun parmak uçlarını bile aynen eski haline getirmeye gücümüz yeter. 5 - Fakat insan günahı devam ettirmek ister. 6 - O kıyamet günü ne zaman? diye sorar. 20 - Hayır, siz peşin olanı (dünyayı) seviyorsunuz da 21 - Ahireti bırakıyorsunuz. 22 - Yüzler var ki o gün ışıl ışıl parlar. 23 - Rabbine ba

yanıt4
yanıt0
ERDİ:

FİLOZOF: ÇOK GÜZEL YORUMLARIN VAR BOŞ KONUŞANLARDAN DEĞİLSİN BELLİKİ AKLINI MANTIĞINI KULLANAN VE SORGULAYAN BİRİSİN. TEBRİKLER ŞAHSEN SEN TANIMAK İSTERDİM

yanıt0
yanıt0
ali veli 49-50:

aksaray karaman nasıl artıyor beyaz olunca annamadım....

8
3
yanıtYanıtla
bayram:

H. a. a. r. p silahiyla türkiyde saldiracklar! saldiriyi hangi terörist istabaratlar ypacaklar?basda katil yahudiler, cia ve diyer ortaklari?

0
8
yanıtYanıtla
İsa güzel:

1936 yılında erzincanda meydana gelen depremde 32 bin kişi ölmüştür.Allah kimseye göstermesin.

5
2
yanıtYanıtla
DEPREME HAZIR MIYIZ:

Depreme en iyi hazır olan il sakarya. Evler iki - üç kat ,en fazla beş kat. İstanbul kocaeli falan bile deprem riski yüksek olduğu halde evler çok katlı yapılıyor.

6
0
yanıtYanıtla
erkan:

hatay banada çok tehlikeli gibi geliyor

5
0
yanıtYanıtla
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title