Haberler

Akif, Çanakkale Destanı'nı Yazmak İçin Dua Etti

Sadık Yalsızuçanlar, "Edebiyat Söyleşileri"nde, Mehmet Akif Ersoy'un 'Çanakkale Şehitlerine' şiirini Çanakkale Savaşı'nın kazanılmasından önce yazdığını ve 'Çanakkale Destanı'nı yazdırması için Allah'a dua ettiğini söyledi.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün düzenlediği "Edebiyat Söyleşileri" programı Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Programda konuşan Yazar Sadık Yalsızuçanlar, geçtiğimiz ay kutlanan Çanakkale Zaferi'nden bahsederek, Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı şiirlerden bahsetti.

ÇANAKKALE SAVAŞI KAZANILMADAN ÖNCE YAZDI

Çanakkale Zaferi'yle ilgili bilgi vererek konuşmasına başlayan Yalsızuçanlar, Osmanlı Devleti'nin 1915 ve 1916 yıllarında çözülen ve durdurulan bir devlet haline geldiğini söyleyerek şunları ekledi:

"Osmanlı Devleti tamamen yok olmuş değildi, donmuş ve durdurulmuş bir devletti. 1915-1916 yıllarında Osmanlı'nın ittifak ettiği devletler arasında süregelen bir savaş var ve bunun en kanlı ve zorlu olanı Çanakkale'de gerçekleşiyor. Çanakkale geçilemeyince hasta adam sözü çökmüş oluyor. Çanakkale Osmanlı'nın durdurulan döneminde bile nasıl bir güç olduğu gösterilen yerdi, hakkında daha çok filmler yapılacak, kitaplar yazılacak ve tiyatrolar yapılacak. Çanakkale'nin edebiyata yansıyan yan ve en çok aklımıza gelen kısmı Mehmet Akif'in Çanakkale için yazdığı şiirdir. Akif bu şiiri Çanakkale Savaşı'nın kazanılmasından önce yazmıştır ve 'Çanakkale Destanı'nı yazdırmayı bana nasip et Allah'ım' diye dua ediyor. Azerbaycan'ın Mehmet Akif'i diyebileceğimiz Bahtiyar Vahapzade şöyle diyor, 'İstiklal Marşı ve Çanakkale Şehitleri şiirleri normal olarak insan eliyle yazılamaz, bunlarda bir takım manevi kuvvetlerin etkisi olduğu açıktır'. Bizim milletimizin ruhu İstiklal Marşı'ndadır, Çanakkale Şiiri'ndedir."

Yalsızuçanlar, Mehmet Akif'in birkaç şiirini okuduktan sonra şiirler üzerine açıklamalar yaparak, "Edebiyatta işte böyle muhteşem şiirlerimiz var ama çoğu bilinmiyor. Örneğin; Çanakkale Türküsü'nün verdiği o ruhu hiç bir tarih vermiyor" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sadık Yalsızuçanlar Mehmet Akif Ersoy Kadir Topbaş Esenler Güncel Haberler

title