Haberler

Somali Afrika Boynuzu'nda Güvenli Bir Yer Olma Yolunda

NUR CEYDİ - Somali Başbakan Yardımcısı Mehd Muhammed Culid, ülkedeki Türk Görev Kuvveti'nin de desteğiyle Somali güvenlik güçlerinin eskiye göre çok daha iyi durumda olduğunu ve terör olaylarını büyük ölçüde önlediğini belirtti.

Culid, Somali-Türkiye ilişkileri, terörle mücadele ve güvenlik durumuyla bölge ülkeleri arasındaki açılım politikalarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Somali Başbakan Yardımcısı, ülkesinin Afrika Boynuzu'nda güvenli bir yer olma yolunda olduğunu söyledi.

Türkiye'nin destekleri

Türk güvenlik teşkilatı desteğinin Somali'deki etkilerine ilişkin Culid, "Türkiye, askeri ağırlığıyla Somali hükümet güçlerinin kalitesini ve askeri taktikler açısından moral gücünü artırıyor." diye konuştu.

Culid, Mogadişu'daki Türk Görev Kuvveti Komutanlığı'nda eğitim alan Somali güçlerinin başkentteki güvenliğe katkılarının büyük olduğuna işaret ederek, "Eğitim alan bu güçler iki aydan uzun süredir herhangi bir terör olayının çıkmasına engel olmuştur." dedi.

Somali'nin Türkiye hükümeti ve halkına büyük bir saygı beslediğini dile getiren Culid, Türkiye'nin ekonomi, kalkınma ve güvenlik alanlarında desteğiyle Somali'ye karşı samimi tavrını ispat ettiğini söyledi.

Somali'de güvenlik

Başbakan Yardımcısı Culid, başkent Mogadişu'yu tehdit eden unsurların başında intihar saldırılarının geldiğini, bu alanda güvenlik güçlerinin kapsamlı adımları sayesinde önemli başarı sağlandığını vurguladı.

"Ülke güvenliğinde sırtımızı tamamen yabancı kuvvetlere dayayamayız" diyen Culid, Somali'de görev yapan Afrika güçlerinin sayısının azaltıldığını hatırlattı.

Culid, "Hedefimiz Afrika Birliği Somali Misyonu (AMISOM) görevinin sona ermesinin ardından güvenliği ülke subaylarının teslim almasıdır." dedi.

Ülkede varlık gösteren Eş-Şebab terör örgütü mensuplarının sivillerin içinde gizlendiğini söyleyen Culid, terörle mücadelenin ancak toplumla güvenlik birimleri arasında iş birliğiyle mümkün olabileceğine dikkati çekti.

Afrika Boynuzu'ndaki açılım politikaları

Culid, bölge ülkeleri arasındaki açılım politikalarının da çok önemli olduğunu belirtirken, gelişmelerin Afrika Boynuzu ülkelerine terörle savaşa aynı mesafede durma ve terörün tamamen yok edilmesi imkanı vereceğini ifade etti.

Somali Başbakan Yardımcısı, "Afrika Boynuzu ülkeleri arasında süren açılım politikaları tüm bölgenin istikrarına yansırken, Eş-Şebab terör örgütünün sonunu hızlandıracaktır." dedi.

Terörün uluslararası bir sorun halini aldığını belirten Culid, bu sorunun yok edilmesi için bölge ülkelerinin güvenlik alanında iş birliği yapmasının zorunlu olduğuna dikkati çekti.

Yaklaşık 15 yıldır kopuk olan Somali-Eritre diplomatik ilişkileri, geçen ay sonunda Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu'nun Eritre'nin başkenti Asmara ziyaretinde karşılıklı büyükelçiliklerin açılması kararıyla yeniden kurulmaya başladı.

Yine Etiyopya ile Eritre arasındaki Afrika'nın kronik çekişmesi de geçen ay imzalanan barış anlaşmasıyla sona erdi.

"BAE ile görüş ayrılığımız var"

Somali Başbakan Yardımcısı, bölgesel yönetimlerle doğrudan bazı anlaşmalar imzalamak suretiyle hukuka aykırı davranışta bulunmak ve iç işlerine müdahale etmekle suçladıkları BAE ile ilişkilerine de değindi.

Culid, "Birleşik Arap Emirlikleri ile aramızda görüş ayrılığı var. İlişkilerimiz olaylardan etkilenecek kadar zayıf değil, bilakis öncesinden daha güçlü bir şekil aldı." yorumunu yaptı.

Katar'la bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan Körfez krizine ilişkin ise Culid, "Tarafsızlığımızdan pişman olmadık ve bundan dolayı hiçbir şey kaybetmeyeceğiz, çünkü şartlar ve durumlar değişse de ilkeler ve pozisyonlar kesinlikle değişmeyecektir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Başbakan Yardımcısı Afrika Somali Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title