Haberler
BBC

İtalya Parlamentosu'ndan Göç Kurallarını Sıkılaştıran Yasaya Onay

İnsani koruma statüsü almayı zorlaştıran ve bu statünün iptalini kolaylaştıran, sığınma başvurusunda bulunanların koşullarını da ağırlaştıran düzenleme göç alanında çalışan derneklerin tepkisini çekti.

İtalya Parlamentosu, göç kurallarına bir dizi kısıtlama getiren yasayı onayladı. Yasanın yürürlüğe girmesi için ise Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından da onaylanması gerekiyor. Ülkede sol kesim Mattarella'ya, yasayı onaylamaması çağrısı yapıyor.

Göç karşıtlığıyla bilinen Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini'nin mimarı olduğu yasa, "Salvini kararnamesi" ve "güvenlik kararnamesi" olarak anılıyor.

İtalya Senatosu ay başında yasaya onay vermişti. Temsilciler Meclisi de 99'a karşı 396 oyla yasayı onayladı.

Özetle insani koruma statüsü almayı zorlaştıran ve bu statünün iptalini kolaylaştıran, sığınma başvurusunda bulunanların koşullarını ağırlaştıran düzenleme göç alanında çalışan derneklerden ve sol kanattan tepki çekti.

Muhalefetteki merkez-sol Demokratik Parti milletvekilleri, yasanın oylandığı oturumda yüzlerine beyaz maskeler geçirerek "Bu kararname görünmez insanlar yaratacak" eleştirisinde bulundu.

Ağırlıkla göç kurallarını düzenleyen yeni güvenlik yasasında yer alan yeniliklerden bazıları şöyle:

Partizanlar Birliği: Apartheid kabusu

İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilere ve faşist güçlere karşı savaşan partizanların kurduğu İtalyan Ulusal Partizanlar Birliği (Anpi) de bir açıklama yaparak yasanın "iltica, kabul ve entegrasyon haklarına ağır bir darbe" anlamına geldiğini belirtti.

Anpi Başkanı Carla Nespolo, "Güvenlik kararnamesinin onaylanmasıyla anayasa fiilen altüst ediliyor ve İtalya adli bir apartheid kabusuna giriyor" dedi.

Salvini: Bu daha başlangıç

Aşırı sağcı, göç karşıtı Lig Partisi'nin de lideri olan, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Salvini ise yasanın kabul edilmesinin ardından "Mutluyum, bugün hatırlanmaya değer bir gün" dedi. Salvini sosyal medyaya yazdığı mesajında de "Söz verdiğim gibi Salvini kararnamesi yasalaştı! ve bu daha başlangıç" ifadelerini kullandı.

Salvini ayrıca, "BM Küresel Göç Sözleşmesi" olarak da anılan, tam adıyla "Güvenli, Kurallı ve Düzenli Göç için Küresel Sözleşme"ni imzalamayacaklarını da söyledi. Salvini, hükümetin bu sözleşme için 10-11 Aralık'ta Fas'ın Marakeş kentinde yapılacak toplantıya katılmayacağını bildirdi.

"Bu konuda benim pozisyonumu biliyorsunuz: Göç konusunda kararı İtalya ve İtalyanlar verir" diyen Salvini ve sözleşmenin parlamentoda görüşüleceğini söyledi.

Göç konusunda uluslararası işbirliği öngören Küresel Göç Sözleşmesi, "tüm göçmenlerin güvenliğini, haysiyetini, insan haklarını ve temel özgürlüklerini koruma" amacı taşıyan 2016 tarihli New York Deklarasyonu'nu temel alıyor.

BBC

Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title