Haberler

Unutmadığı Hoyrat Hayata Bağlıyor

RAUF MALTAŞ - Şanlıurfa'da yaşayan alzaymır hastası 85 yaşındaki Hatice Boy, çoğu sanatçının icra etmekte zorlandığı hoyratla (uzun hava) büyük beğeni kazanıyor.

Kentte kısa süre önce verilen bir konserde okuduğu hoyratla dinleyicilerin gönül tellerini titreten Hatice Boy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir asra yaklaşan hayatında ilk kez bir konserde sahne aldığını söyledi.

Konserde çok heyecanlandığını ve sahneye çıkmaktan onur duyduğunu anlatan Hatice nine, uzun yıllardır köylerdeki törenlerde hoyrat okuduğunu belirterek, şimdilerde azalsa bile gençlik yıllarında daha fazla hoyrata ses verdiğini vurguladı.

Yaklaşık 20 yıldır alzaymır hastalığıyla mücadele ettiğini anlatan Boy, "Çok unutuyorum, aklıma pek bir şey gelmiyor. Eskiden daha çok söylerdim, köyde askere giden gençlerin uğurlandığı törenlerde okurdum. Sırf okumam için gelip beni evden alıp götürürlerdi. Tabi bunları 40 yıl önce yapabiliyordum bugün artık iyice bir şey yapamaz hale geldim." dedi.

"Konser vermek isterim"

Asırlık çınar Hatice nine, konserde çok iyi bir atmosferle karşılaştığını dile getirerek, "Konser çok hoş geçti ama yaşananları unuttum. Zaman geçti, gün gitti. Her şeyi unutuyorum ama türküleri unutmuyorum. Türkülerim hep aklımda, çok türkü biliyorum. Bütün Şanlıurfa'ya söylemek istiyorum. Hoyrat okudukça hoşuma gidiyor. Sağlığım için de iyi oluyor. Gözüm görürken Şanlıurfa'da büyük bir konser vermek isterim." diye konuştu.

"Yorumu harika"

UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazineleri listesine alınan "Aşık Sefai" mahlaslı Mehmet Acet de, köylüsü olan Hatice Boy ile gurur duyduğunu söyledi.

Ziyaret ettiği asırlık çınarla karşılıklı "hoyrat düeti" yapan Acet, Hatice Boy'un çok iyi bir hoyrat icracısı olduğunu ifade etti.

Boy'u geç keşfettiklerini belirten Acet, şöyle devam etti:

"Hatice teyzeye sürekli 'Hoyrat ana' diyorum. Biz Hatice teyzeyi geç fark ettik. Gençlik yıllarındaki sesi, anlatılanlara göre tam bir feryat sesi. Yani köyden köye hoyratı duyuracak kadar gür ve özelmiş. Teyzemin gençliğine yetişemediğimiz için yaşlanınca değerini fark ettik. Şu an 85 yaşında, yorumu harika. Bu hoyratı genelde erkekler icra eder ve her erkekte okuyamaz. Hoyrat oldukça zor icra edilir. Halk müziğini bir çok sanatçı okur ama hoyrata gelince çoğu durur. Hoyrat hem ses ister hem yorum ister hem de tavır ister. Bunların üçü bir arada olursa hoyrat olur, yoksa diğer türlü bağırmaktan ibaret kalır."

Asırlık çınarın yakalandığı hastalığa rağmen hoyratı unutmadığına dikkati çeken Acet, "Çok ciddi bir unutkanlık hastalığı var ama türküleri unutmuyor. Türküler beynine küçük yaştan itibaren iyice yerleşmiş. Dilinde yılların birikimi olan eserler var." dedi.

40 yıldır aşıklık geleneğini devam ettiren Aşık Sefai, 30 semah, deyiş ve nefes ezgisini derleyerek Türk Halk Müziği repertuvarına kazandırması dolayısıyla 2016 yılında UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazineleri ödülüne layık görülmüştü.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Alzheimer hastalığı Şanlıurfa Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title