Haberler

Bakan Albayrak: 17 yıllık AK Parti döneminde ilk defa cari fazla vereceğiz

Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, önceliğin yüksek enflasyon ve cari açığa verildiğini belirterek, "Haziran ayı itibarıyla 17 yıllık AK Parti iktidarı döneminde ilk defa cari fazlanın verildiği bir ay olacak." dedi.

Finansal Kurumlar Birliği Toplantısı'nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin artık üzerinden para kazanılacak bir ülke olmadığını belirterek, önceliğin yüksek enflasyon ve cari açığa verildiğini söyledi. Albayrak, "Haziran ayı itibarıyla 17 yıllık AK Parti iktidarı döneminde ilk defa cari fazlanın verildiği bir ay olacak." dedi.

Albayrak'ın konuşmasından satır başları:

"ÖNCELİKLERİMİZİ CARİ AÇIK VE YÜKSEK ENFLASYONA VERDİK"

Bugüne kadar olduğu gibi ekonomide bundan sonra da gerekli adımları atmaya kararlılıkla devam ediyoruz. Türkiye her gün birilerinin söylediği gibi sorunların büyütülerek gündem oluşturacağı bir ülke değil, Türkiye tüm sıkıntıları aşacak büyük ve güçlü bir ülke. Önceliklerimizi cari açık ve yüksek enflasyon sorunlarının çözümüne verdik. İkinci yarıda toparlanma sürecinin hızlı başladığını söyleyebiliriz.

"GÖSTERGELER İYİLEŞME EĞİLİMİNDE"

Ekonomik göstergeler iyileşme eğiliminde. CDS'ler 120 puana yakın düştü. 2 yıl vadeli tahvil faizlerimizde 350 baz puan iyileşme oldu. Makroekonomik göstergelerimizde somut gelişmeleri görüyoruz. Enflasyonda yıllık hedeflediğimiz rakamın altını gördük.

"TÜRKİYE ARTIK ÜZERİNDEN PARA KAZANILACAK ÜLKE DEĞİL"

Son 6 yılda yaşadıklarımıza bakıldığında, ne kadar büyük ve güçlü bir ülke olduğumuz ortada. Türkiye artık gelebilecek kur ataklarına karşı eskisinden çok daha iyi mücadele edecek tecrübeler kazandı. Herkese söylüyorum içimiz rahat olsun, dostlarımıza da söylüyorum. Türkiye artık üzerinden para kazanılacak bir ülke değil. Eski taktikler ve teknikleri biliyorsunuz, Türkiye artık birlikte potansiyeliyle, güçlü adımlarla kazandıracak bir ülke.

"ENFLASYON YILIN 2. YARISINDA TEK HANELERE İLERLEYECEK"

En önemli hedeflerimizden biri yüksek enflasyonla mücadeleydi. Enflasoyonda hedeflediğimiz rakamın bile altında 15,7 enflasyonu görmüş olduk. Enflasyonu finansal saldırılara maruz kaldığımız tarihin öncesinde taşımış olduk. Önümüzdeki aylarda enflasyon oranının çok daha gerilere ifade edebiliriz. Yılın ikinci yarısında tek haneli seviyelere ilerleyeceğiz. Enflasyonla mücadelemizi daha ileriye taşımak için tarımsal üretime destek veriyoruz. Tarım noktasında enflasyon ayağıyla ilgili desteğimiz devam edecek.

"İLK DEFA CARİ FAZLA VERİLECEK"

Cari açığımız 8,6 milyar dolara kadar geriledi. Mayıs'ta olmasa da Haziran'da ilk defa cari fazla verilecek. Haziran ayı itibarıyla 17 yıllık AK Parti iktidarı döneminde ilk defa cari fazla verilecek. Büyüme ve istihdamda ikinci yarıda YEP hedeflerinin de üstüne çıkacağız. Banka dışı finansal kesimin daha iyi noktalara gelmesi için desteğimiz devam edecek. Sektörün dönüşümüyle ilgili kararları birinci elden ben takip edeceğim.

"ÖNÜMÜZDE FIRSATLAR SUNAN 4 YILLIK BİR DÖNEM VAR"

Önümüzde Türkiye'ye fırsatlar sunan 4 yıllık bir dönem var. Piyasanın dinamiklerini dikkate alarak ekonomide yeni dönemi arzu ettiğimiz hedeflerle değerlendireceğiz. Ekonomik büyüme için finansal kurumlar ve reel sektör arasındaki ilişkinin güçlü olması önem arz ediyor. İstanbul Finans Merkezi konseptimizi inşallah 2021 yılında 2023'ten daha da önce hayata geçirecek bir zamanlamayla tamamladığımızda Fintech için de bir merkez olacak bir mimariyi nakış gibi yavaş yavaş işlemeye başladık. Yakında bunlarla ilgili adımlarımızı da duyacaksınız."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

berat albayrak türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title