Haberler

Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında Kobani soruşturması kapsamında tutuklama kararı

Güncelleme:

Eski HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında 2014'teki Kobani gösterilerine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklama kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 6-8 Ekim 2014'teki Kobani (Ayn el-Arap) bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere ilişkin soruşturması kapsamında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın tutuklanmalarına karar verildi.

İKİ İSİM SEGBİS ARACILIĞIYLA İFADE VERDİ

Demirtaş tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevinden, Yüksekdağ ise Kocaeli Cezaevinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla cumhuriyet savcısına ayrı ayrı ifade verdi.Savcı ifade işlemi sonrasında Demirtaş ve Yüksekdağ'ı tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti.

Savcının tutuklamaya sevk yazısında 6-8 Ekim olayları nedeniyle başsavcılık tarafından soruşturma yürütüldüğü, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki iller olmak üzere 32 ilde barikatlar kurularak yolların kesildiği, uzun namlulu silah, molotofkokteyli, havai fişek, taş ve sopa kullanmak suretiyle binalara, araçlara, ikametlere zarar verildiği ve çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiği ifade edildi.

Yazıda dosya kapsamına göre "şüphelilerin atılı suçları işlediklerine dair haklarında kuvvetli suç şüphesinin mevcut olduğu" kaydedilerek, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutuklanmalarına karar verilmesi istendi.

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ'IN TUTUKLAMALARINA KARARI VERİLDİ

Sevk kararının ardından Demirtaş ve Yüksekdağ ile avukatları peş peşe Ankara 1. Sulh Ceza Hakimine ifade verdi. Hakim, ifade işlemi sonucunda şüphelilerin "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmeye azmettirmek", "öldürmeye teşebbüse azmettirmek", "yağmaya azmettirmek" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya azmettirmek" suçlarından tutuklanmalarına karar verdi.

BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

Tutuklama kararıyla ilgili, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı açıklama yaptı. Açıklamada, "Kamuoyunda 6-7-8 Ekim Kobani olarak bilinen olaylarda PKK/KCK tero¨r o¨rgu¨tu¨ so¨zde o¨rgu¨t yo¨neticileri, o¨rgu¨tu¨n genc¸lik ve kadın yapılanması ile Hakların Demokratik Partisi MYK u¨yeleri ve es¸ bas¸kanları tarafından sosyal medya u¨zerinden halkı sokagˆa c¸ıkıp tero¨r eylemleri gerc¸ekles¸tirmeleri yo¨nu¨nde c¸agˆrılar yapıldıgˆı basın yayın kurulus¸larına da yansımıs¸tır. Bu c¸agˆrılar u¨zerine bas¸ta Dogˆu ve Gu¨neydogˆu bo¨lgesinde bulunan iller olmak u¨zere toplam 32 ilde c¸ıkan olaylarda 38 vatandas¸ımız hayatını kaybetmis¸, c¸ok sayıda gu¨venlik go¨revlisi ile vatandas¸ımız yaralanmıs¸, kamu binaları ve arac¸ları yagˆmalanarak zarar go¨rmu¨s¸tu¨" denildi.

Soruşturmanın detaylarına yer verilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Ülke genelinde meydana gelen olaylar nedeniyle sokagˆa c¸ıkma c¸agˆrısı yapan PKK/KCK tero¨r o¨rgu¨tu¨ ve so¨zde o¨rgu¨t yo¨neticileri ile bazı siyasi parti yo¨neticileri ve partileri ile ilgili Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆımızın 2014/146757 sorus¸turma sayılı dosyası u¨zerinden Devletin Birligˆini ve U¨lke Bu¨tu¨nlu¨gˆu¨nu¨ Bozmak (TCK 302), Nitelikli Kasten Adam O¨ldu¨rme. Kasten Adam O¨ldu¨rmeye Tes¸ebbu¨s (TCK 82), Yagˆma (TCK 149), Kis¸i Hu¨rriyetinden Yoksun Kılma (TCK 109). Mala Zarar Verme (TCK 151, 152), Kasten Yaralama (TCK 86), Hırsızlık (TCK 141. 142), İs¸ Yeri ve Konut Dokunulmazlıgˆını I·hlal (TCK 116/1-2-4,119) suc¸larından sorus¸turma bas¸latılmıs¸tır.

"Sorus¸turma konusu olan tero¨r olaylarının 32 ilde gerc¸ekles¸mesi nedeniyle sorus¸turma alanının genis¸ligˆi, magˆdur/mu¨s¸teki ve s¸u¨pheli sayısının fazlalıgˆına bagˆlı olarak delillerin toplanma is¸lemlerinin tamamlanması u¨zerine suc¸ tarihi itibariyle HDP Es¸ Bas¸kanları olan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ S¸enoğlu'nun sorus¸turma kapsamında ifadelerinin alınmasına mu¨teakip tutuklanma talebi ile sevk edildikleri Ankara 1. Sulh Ceza Hakimligˆinin 20/09/2019 tarih 2019/1019 D.is¸ sayılı kararıyla tutuklanmalarına karar verilmis¸tir. Sorus¸turma kapsamında mevcut digˆer s¸u¨pheliler yo¨nu¨nden de sorus¸turma tu¨m yo¨nleriyle devam etmektedir."

NE OLMUŞTU?

Eski HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından başka HDP'li milletvekilleriyle birlikte Kasım 2016'da "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla gözaltına alınmış, ardından da tutuklanmıştı.

Hakkında 33 dava açılan ve 142 yıla kadar hapsi istenen Demirtaş'ın avukatlarının uzun tutukluluk süresini gerekçe göstererek yaptıkları başvuru, AİHM tarafından Kasım 2018'de kabul edilmiş ve Demirtaş'ın serbest bırakılması ve tutuksuz yargılanması gerektiği yönünde karar verilmişti. Bu kararın hemen ardından Demirtaş'ın İstanbul'da yargılandığı davadan aldığı 4 yıl 8 ay hapis cezası beklenmedik bir hızla 4 Aralık 2018 tarihinde onanmış ve Demirtaş'ın tutuklu statüsünden hükümlü statüsüne geçmesiyle AİHM kararı boşa çıkmıştı.

Türkiye ile Demirtaş'ın avukatlarının AİHM kararına itirazı sonrasında belirlenen Büyük Daire görüşmesine günler kala, 2 Eylül'de Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi oy birliğiyle yargılandığı ana davada HDP'li siyasetçi hakkında tahliye kararı vermişti. Savcılığın tahliyeye yaptığı itiraz da 20. ACM tarafından reddedilirken; avukatlar da tutukluluk süresini kesinleşen cezadan mahsup etme ve tahliye talebinde bulundu.

26. ACM 20 Eylül'de avukatların mahsup etme talebini kabul etse de, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ana dava kapsamındaki farklı bir dosyayı gündeme getirerek Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında ana davada da hakkında yargılandıkları '6-8 Ekim olayları'ndan tutuklama istedi.

Tutuklama talebiyle ilgili açıklaa yapan Selahattin Demirtaş "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aynı suçlamaya dair yasaya aykırı olarak ben ve Figen Hanım hakkında ayrı bir soruşturma üzerinden tutuklamaya sevk kararı çıkardı" demişti.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Ankara Kobani Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title