Haberler

Diyarbakır'da "Mide Kanseri Sempozyumu"

Ankara Üniversitesi Cerrahi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Demirci, mide kanserinden her yıl dünyada bir milyon civarında kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Cerrahi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Demirci, mide kanserinden her yıl dünyada bir milyon civarında kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Cerrahi Onkoloji Derneği'nce, Diyarbakır Cerrahi Onkoloji Günleri kapsamında bir otelde "Mide Kanseri Sempozyumu" düzenlendi.

Prof. Dr. Salim Demirci, sempozyumda yaptığı konuşmada, mide kanserinin dünyada çok önemli bir sağlık problemi olduğunu söyledi.

Türkiye'de Güneydoğu, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde mide kanserinin daha fazla görüldüğünü işaret eden Demirci, sinsi hastalığın özel bir belirtisinin bulunmadığını aktardı.

Çoğu zaman hiç belirti vermeyen hastalıkla ilgili Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisinin Türkiye gibi mide kanserinin sık yaşandığı ülkelerde 40 yaşına gelmiş kişilerin rutin endoskopik kontrol yapması olduğunu aktaran Demirci, şöyle konuştu:

"Ancak hastalığı bu şekilde erken tanıyıp tedavi edebiliyoruz. Geç dönemlerde hastalığın tedavisi çok zorlaşıyor. Neredeyse imkansızlaşıyor. Belirtileri daha çok ülsere, reflüye benzer, yemeklerden rahatsızlık, çabuk doyma, farkında olmadan kilo kaybetme, ekşime, yanma, şişkinlik gibi çok özel olmayan semptomla gelebilir. Esas önemli olan bu belirtiler ortaya çıkmadan, hiç belirti yokken bu hastalığa tanı koymanın en kolay yolu endoskopi yapmak. Bir gastroenteroloji merkezine gidip, endoskopi yapmalarını öneriyoruz."

-"Erken evrede bu hastalığı tedavi etmek çok kolay"

Demirci, mide kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Tedavisi de zor olduğu için diğer kanserlerden az görülmesine rağmen daha öldürücü oluyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu erken tanı koymak. Erken evrede bu hastalığı tedavi etmek çok kolay. Günümüzde bu ameliyatlar kapalı yöntemle yapılıyor. Erken tanı konursa tedavinin başarı şansı artıyor. Hem de hastalık için harcanan çaba ve masraf daha düşük oluyor. Kadınlarda da ilk altı kanser hastalığı arasında. Ölüm oranları iki cinste de değişmiyor."

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahri Çakabay da mide kanserinin sık görülen bir kanser türü olduğunu işaret ederek, kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Ankara Üniversitesi Mide Kanseri Diyarbakır Haberler

Bakmadan Geçme

RÖNESANS GAYRİMENKUL HALKA ARZ: Rönesans Gayrimenkul katılım endeksine uygun mu, kaç lot verir? Hastane randevusu alıp gitmeyenlerin cezası ne olacak? Fahrettin Koca açıklama yaptı mı? ABD Başkanı Biden'dan skandal açıklama! | Biden ne söyledi? Biden amcasının yendiğini mi söyledi? Zeynep Bastık hasta mı? Zeynep Bastık'ın sağlık durumu nasıl? Zeynep Bastık neden ameliyat oluyor? Azra Akın'ın çocuğu mu oldu? Azra Akın'ın çocuğunun cinsiyeti ne? Azra Akın'ın kaç çocuğu var? Terör örgütü sözde sorumlusu Fehmi Oral Meşe yakalandı mı? Fehmi Oral Meşe kimdir? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak? AKOM uyardı! İstanbul'da sağanak yağış mı bekleniyor? Kabine'de değişim olacak mı? Ömer Çelik sorulara ne cevap verdi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı şifresiz mi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı hangi kanalda, ücretsiz mi, bedava mı olacak? Meliha Akyol kimdir? AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol kaç yaşında, nereli? Kahramanmaraş'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! Kahramanmaraş'ta kaç şiddetinde ve büyüklüğünde deprem oldu? SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ YATTI MI? 31 Mart Yerel Seçim görevli ücretleri ne zaman hesaplara yatırılacak? HALKA ARZ TAKVİMİ | Bu hafta hangi şirketler halka arz oluyor? Hangi şirket halka arz oluyor, kaç lot veriyor? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 17 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? SURVIVOR YAMAN KİMDİR? Survivor All Star Yaman Keleş kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title