Haberler

Pakistan, Keşmir anlaşmazlığı için Türkiye'yi arabuluculuk yapmaya davet etti

Güncelleme:

Azad Cammu ve Keşmir Cumhurbaşkanı Sardar Masood Khan, Türkiye'ye ve uluslararası topluluğa Keşmir üzerine insani diplomaside öncülük etmesi için çağrıda bulundu. Türk liderlerini Keşmir anlaşmazlığı için arabuluculuk yapmaya davet etti.

Azad Cammu ve Keşmir Cumhurbaşkanı Sardar Masood Khan, Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir'de (İoK) devam eden zalimliklere son vermesi ve BM kararlarına göre Keşmirlilerin kendi kaderlerini belirleme haklarını göz önünde bulundurması için uluslararası topluluğa yaptığı çağrıyı yeniden teyit etti.

Cumhurbaşkanı Sardar Masood Khan bu sözleri Ankara'da Lahor Barış Araştırmaları Merkezi ve Stratejik Düşünce Enstitüsünün ortaklaşa düzenlediği "Keşmir Sorunu: Barışa Karşı Yükselen Tehditler ve Uluslararası Topluluğun Rolü" temalı iki günlük Cammu ve Keşmir konferansının açılış oturumunda baş konuk olarak söyledi.

Açılış oturumuna yüksek düzeyde Türk ve uluslararası temsilciler katıldı. Bunlar arasında Türk Anayasa Mahkemesi Başyargıcı İsmail Cirit, Diyanet İşleri Başkanı Dr. Ali Erbaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Yardımcısı Süreyya Bilgiç, AK Parti ve MHP'den üst düzey isimler ve Endonezya, Mısır ve İran'dan gelen parlamenterler vardı.

Senatör Sherry Rehman, Büyükelçi Shamshad Ahmed ve Lord Nazir Ahmed, Hindistan'ın yasa dışı ve tek yanlı 5 Ağustos 2019 kararlarının ardından İoK'deki son durum hakkında etkili ve kapsamlı bir gözden geçirmede bulundular.

Pakistan, Keşmir anlaşmazlığı için Türkiye'yi arabuluculuk yapmaya davet etti

Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Masood Khan aşağıdaki mesajları verdi:

Keşmirlileri soykırımdan ve toplu olarak imha edilmekten kurtarın.

Hindistan'a Cammu ve Keşmir eyaletini bünyesine katmak ve sömürgeleştirmek için 5 Ağustos ve 31 Ekim'deattığı yasadışı adımları geri alması için baskı yapın.

İoK'deki insan hakları ihlallerini araştırması için bir Soruşturma Komisyonu kurması amacıyla İnsan Hakları Konseyi ile birlikte çalışın. İoK'de bir insani koridor oluşturulması için zemin hazırlayın.

BM Güvenlik Konseyine insanları kıyımdan kurtarmak ve bölgede nükleer düzeyde sonuçlara yol açabilecek bir savaşı engellemek için -bu yüzlerce milyon insanın anında ölmesi, radyasyonla yavaş ve acılı ölümler, küresel ekonomik kriz, hasatların elde edilememesi ve mülteci hareketleri demektir- Keşmir'de buluşma ve müdahale etme çağrısında bulunun.Hadi gelin dünyayı bir nükleer kıştan, bir nükleer felaketten kurtaralım.

Yükselen Hindutva dalgasını geri püskürtmek için yardım edin, bugün bu sadece Keşmir, Pakistan ve Güney Asya'daki değil ama dünyanın her yerindeki Müslümanları ve insanları tehdit eden en kötü biçimdeki bir şiddetli aşırılıktır.

Azad Cammu ve Keşmir Cumhurbaşkanı son 108 gündür toplu bir blokaja dayanmaya çalışan yaklaşık 9.5 milyon masum Keşmirlinin yaşadığı Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir'de devam eden insan hakları ve insani durum hakkında derinden endişelerini ifade etti.Kendisi İoK'de tanık olunan olayların Soykırım İzleme Örgütüne göre farklı seviyelerde soykırımlar olduğunu söyledi.

Pakistan, Keşmir anlaşmazlığı için Türkiye'yi arabuluculuk yapmaya davet etti

Kendisi İoK'de 5 Ağustos'ta Hindistan tarafından atılan yasa dışı ve tek yanlı adımların, BM Kuruluş Sözleşmesini, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarını ve Cenevre Konvansiyonunu ihlal ederek Keşmirlilerin anavatanını yeniden işgal etmek ve sömürgeleştirmek için bir girişim olduğunu vurguladı.Benzer şekilde, Hindistan'ın Cammu ve Keşmir eyaletini bölmek, sınırlarını yeniden çizmek ve sahte haritalar çıkarmak için 31 Ekim'de yaptığı duyurusunun sadece uluslararası hukukun ihlali değil ama aynı zamanda Keşmir halkının haklarının korkunç bir biçimde çiğnenmesi olduğunu söyledi.Tüm bu adımlar Keşmirliler tarafından reddedilmiştir.

Cumhurbaşkanı Masood Khan sordu: "Keşmirli Müslümanların canları bu kadar ucuz mu?Onlar bu gezegenin vatandaşları değil mi?Keşmirliler küresel ailemizin yetim çocukları mıdır?Onların kendilerini savunmaya hakları yok mu?"

Kendisi Hindistan'daki Hindutva ideolojisi biçimindeki sağcı Hindu aşırılığının yükselmesinin sadece Hindistan'daki tüm azınlıklar için bir tehdit değil ama aynı zamanda bölgesel barış ve güvenlik için de tehdit olduğunu söyledi, Hint liderlerinin şöven açıklamaları ve savurduğu nükleer tehditler yüzünden.

Pakistan halkının tüm tehditlere karşı anavatanlarının her santimetresini savunmak için kararlı olduğunu ekledi.Hindistan'ın yapacağı bir hesap hatası kendisine çok pahalıya patlayacaktır, hem bölge hem de dünya için.

Cumhurbaşkanı Masood Khan Cammu ve Keşmir anlaşmazlığının diyalog yoluyla çözümü için kararlı bir şekilde savunma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve meseleye karşı prensipli duruşu için Türkiye'ye Cammu ve Keşmir halkı adına derinden şükranlarını ifade etti.Tarihi Pakistan-Türkiye dostluk ilişkilerini hatırlatarak Keşmir davasına verilen desteğin Türk toplumunun her kesiminden geldiğini ve İoK halkı için büyük bir ümit kaynağı olduğunu söyledi.Aynı zamanda Türkiye'ye büyük 2005 depreminden sonra Azad Keşmir'deki yeniden yapılandırma çabalarına verdiği değerli katkılar için teşekkür etti.

Pakistan, Keşmir anlaşmazlığı için Türkiye'yi arabuluculuk yapmaya davet etti

Türkiye'nin küresel barışa yönelik önemli bir rol oynadığını ve bir arabulucu olarak insani diplomasi yoluyla Cammu ve Keşmir meselesinin çözülmesi için büyük bir rol oynayabileceğini ekledi.

Azad Cammu ve Keşmir Cumhurbaşkanı ayrıca konferansa katılanları Azad Keşmir'e davet etti, "orada saklayacak hiçbir şeyimiz yok ama gösterecek çok şeyimiz var."

Cammu ve Keşmir meselesi üzerine bu iki günlük konferansa dünyanın her yerinden düzinelercehoca, akademisyen, araştırmacı, gazeteci ve yazar katıldı ve inter alia olarak Cammu ve Keşmir meselesinin yasal, politik, güvenlik ve insan hakları boyutlarına bakıldı.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Hindistan Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title