Haberler

Elazığ'ın somon ve alabalığı Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerine ihraç ediliyor

Güncelleme:

Elazığ'ın Keban ilçesinde yetiştirilen alabalık Avrupa'ya, somon ise Uzak Doğu'ya ihraç ediliyor.

Elazığ'ın Keban ilçesinde yetiştirilen alabalık Avrupa'ya, somon ise Uzak Doğu'ya ihraç ediliyor.

Keban ve Karakaya baraj gölleri üzerinde yer alan tesislerde üretilen balıklar, yurt dışına da gönderiliyor. Keban ilçesindeki tesislerde bu yılın 11 ayında yaklaşık 18 bin ton alabalık, bin ton civarında ise somon üretildi. Burada yetiştirilen alabalığın yaklaşık 10 bin tonu başta Almanya, Hollanda, Belçika ve Rusya'ya ihraç edilirken, somon ise Japonya başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerine gönderiliyor.

"68 bin hektar su yüzeyi alanına sahip"

Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Elazığ'da yeni yatırımlarla su ürünleri üretiminin her geçen yıl daha da arttığını söyledi.

Geçen yıl 17 bin ton civarında gerçekleşen alabalık üretiminde bu yıl yüzde 1 artış olduğunu ifade eden Karahan, şunları kaydetti:

"Elazığ'da su ürünleri üretimimiz hız kesmeden devam ediyor. Uzun yıllardır alabalık üretimi ile Türkiye birincisi olduğumuz gibi 2019'da 18 bin tonun üzerindeki üretimimizle yine birinci sıradaki yerimizi koruyoruz. Özellikle 68 bin hektar su yüzeyi alanına sahip olan ilimizde alabalık yetiştiriciliği için birinci sınıf su kalitesine sahip olmamız bu avantajı ortaya çıkarmaktadır. 160 civarında kafes balıkçılığı yapan tesiste yapmış olduğumuz üretim ile Türkiye'deki en fazla alabalık üretimi gerçekleştiriyoruz."

Lezzeti talebi artırıyor

Karahan, temiz, serin ve oksijen yönünden zengin sulara sahip Elazığ'da yetişen alabalıkların lezzetiyle hem yurt içinde hem de yurt dışında talep gördüğünü belirtti.

Talepteki artışın ihracata da yansıdığını aktaran Karahan, "Elazığ'ın kaliteli sularında yetişen alabalığımızı sadece Türkiye'nin sofralarına değil, aynı zamanda Almanya, Hollanda ve Belçika gibi bir çok Avrupa ülkesinin sofrasına gönderiyoruz." dedi.

Karahan, bu yıl 10 bin ton alabalık ihracatının yanında Uzak Doğu ülkelerine de soman göndermeye başladıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Geçen sene 450 ton somon ihraç ettik. Bu yıl bin ton civarında somon balığını Japonya başta olmak üzere Uzak Doğu'ya gönderiyoruz. Elazığ'ın kaliteli sularında yetişen somon balığımızı Japonlara sevdirmeyi başardık, severek tüketiyorlar. Japon heyeti ilimize yapmış olduğu ziyaretlerinde, bu kalitedeki somonu ne kadar üretirsek alacaklarını söylediler. Bu ilimizin ve ülkemizin başarısıdır."

Karahan, Keban ve Karakaya baraj gölleri üzerinde yer alan su ürünleri üretim tesislerinin bin 500 kişiye direkt, dolaylı olarak da 3 bin kişiye istihdam sağladığını kaydetti.

350 grama ulaşınca satılıyor

Gümüşdoğa Su Ürünleri firması temsilcisi Süleyman Arpacı ise firma olarak bu yıl 10 bin ton civarında alabalık üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Arpacı, 2 gram ağırlığında aldıkları alabalıkları 350 gram porsiyon büyüklüğüne kadar yetiştirdikten sonra satışa sunduklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Uzak Doğu Elazığ Keban Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title