Haberler
BBC

DAEŞ'in yeni lideri Iraklı bir Türkmen olan Abdülrahman el Mavli el Selbi

Güncelleme:

İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesi, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde Ebubekir el Bağdadi'nin öldürülmesinin ardından DAEŞ'in başına geçen kişinin Tel Abyadlı bir Türkmen olan Abdülrahman el Mavli el Selbi olduğunu yazdı.

İngiliz basını, Ebubekir el Bağdadi'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından terör örgütü DAEŞ'in yeni liderinin Iraklı bir Türkmen olan Abdülrahman el Mavli el Selbi olduğunu iddia etti.

Haberde, 'DAEŞ'in yeni lideri' olarak tanımlanan El Selbi'nin Irak Türkmen Cephesi'nin Türkiye temsilcisi Adil Selvi'nin kardeşi olduğu da iddia ediliyor ve "DAEŞ'in yeni liderinin, örgütün başına geçene kadar kardeşiyle temaslarını sürdürdüğü düşünülüyor" diyor.

El Bağdadi'nin geçen yıl Ekim ayında ABD'nin düzenlediği operasyonda öldürülmesinin ardından DAEŞ, yeni liderinin Ebu İbrahim el Haşimi El Kureyşi olduğunu duyurmuştu. Ancak bu isim savaşta kullanılan bir takma addı ve örgütün başına geçen kişinin kimliğine dair bir bilgi bulunmuyordu.

DAEŞ'İN KURUCULARI ARASINDA YER ALIYOR

İngiliz istihbarat kaynaklarının Guardian'a verdiği bilgilere göre, El Selbi DAEŞ'in kurucularındandı. Haberde, El Selbi için "Irak'ta Ezidilere yönelik kıyımdan sorumluydu. Örgütün dünya çapındaki eylemlerini de denetliyordu" deniyor.

Batılı istihbarat birimlerinin Ekim ayından bu yana örgütün yeni lideri hakkında bilgi toplayıp bir profil oluşturmaya çalıştığı da haberde dile getiriliyor.

Gazeteye bilgi veren kaynaklar, El Selbi'yi "Bağdadi gibi yıllarca çatışmalarda yer almış bir isim. Her zaman DAEŞ'in karar alma mekanizmasında merkezi bir rolü bulunmuştu" sözleriyle tanımlıyor.

Haberde El Selbi ile ilgili şu ifadeler yer alıyor:

"Irak'ta Türkmen nüfusun yaşadığı Tel Afer'de doğan El Salbi, örgütün lider kadrosunda Arap olmayan ender isimlerden. El Selbi, DAEŞ'in en etkili ideologlarından birisi olduğu düşünülüyor. Savaşta kullandığı bir diğer takma isimlerin ise 'Hacı Abdullah' ve 'Abdullah Kardeş' olduğu düşünülüyor. Ancak Iraklı güvenlik kaynakları, 'Abdullah Kardeş' takma isimli kişinin iki yıl önce öldürülmüş olan başka bir DAEŞ yöneticisi olduğunu ifade ediyor."

Musul Üniversitesi'nde Şeriat Hukuku eğitimi aldığı belirtilen El Selbi'nin İslam bilgisi sayesinde DAEŞ'in yönetim kademelerinde yükseldiği belirtiliyor.

BAĞDADİ İLE BUKA KAMPI'NDA TANIŞTI

Guardian'ın haberinde, Ezidilere karşı yürütülen ve Birleşmiş Milletler'in 'soykırım' olarak tanımladığı eylemlerin emrini verdiği bilgileri yer alıyor.

2004'te ABD askerleri tarafından tutuklanıp Buka Kampı'na götürüldüğü, Ebubekir El Bağdadi ile de burada tanıştığı ifade ediliyor. Habere göre, El Selbi'nin en az bir oğlunun olduğu da düşünülüyor.

Bağdadi'nin öldürülmesinden önce, ABD Dışişleri Bakanlığı Selbi'nin başına 5 milyon dolar ödül koymuştu.

Ağustos ayında Bağdadi'nin örgütü idare edecek durumda olmadığı söylentileri çıktığında da, 'DAEŞ'in yeni lideri El Selbi olacak' yorumları yapılmıştı.

Guardian haberinde El Selbi'nin DAEŞ'i diriltme çabalarından da bahsediliyor:

"El Selbi, Bağdadi'nin ölümünden bu yana, örgüt içerisindeki iktidarını konsolide etmek için çalışıyor. Kendisi hariç örgütün yeni lider kadrosu 2003-2004 yıllarında ABD'ye karşı Irak'ta verilen mücadele sorasında çok genç olan yeni nesillerden oluşuyor."

Haberde, El Selbi'nin İdlib kırsalında öldürülen Bağdadi ile birlikte hareket etmediğinin sanıldığı ifade ediliyor ve "İstihbarat birimlerinin elinde nerede olabileceği konusunda sınırlı bilgi var. Musul'un batısındaki küçük yerleşim yerlerinde gizlenmeyi tercih ettiği sanılıyor" deniyor.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri The Guardian Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title