Haberler

Kalın'dan UNESCO'ya sert yanıt: Ayasofya cami olunca neden 'dünya mirası' statüsünü kaybedecek?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi sonrasında UNESCO'nun tehdidine sert çıktı. Kalın, "UNESCO'nun açıklamasını da gördük. Anlaşılması güç olan, Ayasofya cami olarak kullanılmaya başladığında neden 'dünya mirası' statüsünü kaybedecek olması. Bu camilere karşı bir ayrımcılık mı?" tepkisini gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ayasofya Camisi'nin ibadete açılmasını BBC ve TRT World'e değerlendirdi. Kalın, UNESCO'nun "Ayasofya'nın Dünya Mirası listesinden çıkarılmasının gündeme gelebilir" açıklamasına sert bir yanıt vererek "Eğer böylebir karar alınırsa UNESCO'nun kriterleri sorgulanabilir olacaktır." dedi.

Ayasofya'daki ikonlara Müslüman, Hristiyan, Budist, din fark etmeksizin herkesin ulaşabileceğini belirten Kalın, Ayasofya Camisi'nin ibadete açılması kararında muhalefet dahil toplumda kapsamlı bir konsensüs olduğunu ifade etti. Kalın, kararı dünya mirasının yok olacağı şeklinde eleştirenlerin haklı olmadığını vurgulayarak, dini özgürlük konusunda ise Türkiye'de 400'den fazla kilise ve sinagogun açık olduğunu söyledi.

"ASIL SORUN AYASOFYA'NIN NEDEN MÜZEYE ÇEVRİLMİŞ OLMASI"

Kararın İstanbul'daki cami sayılarıyla değil, Ayasofya'nın tarihi ve dini önemiyle ilgili olduğunu belirten Kalın, şöyle devam etti:"Asıl soru Ayasofya'nın neden 1934'te müzeye çevrilmiş olması. Cumhuriyet 1923'te kuruldu, Atatürk bile 11 sene bekledi. Bu konu tarihi bir perspektiften araştırılmalı. Ayasofya, o dönemden beri Müslümanlar için önemli bir konuydu ve pek çok kez camiye çevrilmesi konusunda çağrılar olmuştu. Ayasofya'nın işlevi konusunda ise ilk olarak kilise, sonra cami, sonra müze olarak kullanıldı ve şimdi tekrar cami olarak kullanılacak, muhtemelen Ayasofya'nın kimliğine en yakın işlev bir ibadet yeri olarak kalması. Müslüman, Hristiyan, inanan, inanmayan herkes ziyaret edebilecek, kimseye kısıtlama olmayacak.

UNESCO'YA SERT TEPKİ

UNESCO'nun açıklamasını da gördük. Anlaşılması güç olan, Ayasofya cami olarak kullanılmaya başladığında neden 'dünya mirası' statüsünü kaybedecek olması. Bu camilere karşı bir ayrımcılık mı? Eğer bu karar alınırsa UNESCO'nun kriterleri sorgulanabilir olacaktır."

UNESCO: DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NDEN ÇIKARILMASI GÜNDEME GELEBİLİR

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Ayasofya'nın ibadete açılması kararından rahatsız oldu. ABD basınına konuşan UNESCO İletişim Direktörü Matthieu Guevel, diyalog çağrılarına yanıt gelmemesi durumunda Ayasofya'nın Dünya Mirası listesinden çıkarılmasının gündeme gelebileceğini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (28)

HACI DAYI:

86 yıl önce camilikten çıkarılırken dünya neredeydi? İspanya''daki Endülüs izleri kazınırken. Balkanlar''daki Osmanlı izleri kazınırken UNESCO nerdeydi?

24
4
yanıtYanıtla
FAZLI:

Hiçdurduk yere gündem değiştirip lüzumsuz bir şekilde dünyanın tepkisini üzerine çekmekten başka faydası olmayacak

11
17
yanıtYanıtla
Şahsiyet:

Namaz kılacak yer mi yoktu? Ayasofyanın etrafında 10 tane cami var, oralar doldu da bumu kaldı. Elhamdülillah bende Müslümanım. Bizdeki camiler cuma namazı (haftada 1 gün olduğu için), bayram namazı (Yılda 2 defa olduğu için) dolar taşar. Vakit namazları her gün 5 defa olduğu için camiye giden çok ama çok az olur. Bu bir gerçektir. Bence bir şeyler olacak ve olaylar Ayasofya''ya bağlanacak, sorumluları da camimizi hazmedemediler ve bizi batırmak istiyorlar diye açıklama yapacak. Göreceğiz.

18
8
yanıtYanıtla
Kurt:

Sen müstakil evindeki oturma odasını salon yapsan ve komşuların bunu duysa toplanıp sana tepki gosterseler o zaman ne yaparsın ? Bırakın bu kafayi.

yanıt2
yanıt9
Mynmarlı Müslüman:

Yorumlar (21)TEK-BİR:Ayasofya hakkında yok niye açıldı ne gerek var zaten camiler çok yanı başında sultan ahmet var bunlar tamamen şuursuz konuşmalardır ayasofya bir semboldür müslümanlar için eğer sen hâlâ bunu anlamamışsan git niçin müslüman olduğunu bir araştır ve ayasofya camimin değerini anlarsın

yanıt0
yanıt6
Gerçekler acıdır:

MYNMARLI MÜSLÜMAN ve TEK-BİR: için yazıyorum, Ayasofya sembol yani. Herşey de olduğu gibi buda bir gösteriş, İnsanlar imanlarını kaybediyor bu devirde, siz cami DERDİNDESİNİZ. Cami açınca insanların imanları kurtulmuyor. İmanı zayıf insanları nasıl kurtarabilirizi düşünün. Bunun için o imanı zayıf insanlar ÖRNEK DAVRANIŞLARLA kazanmalıyız. Her yerde cami var cemaat yok. NEDEN diye düşündünüz mü hiç?KURT sen çocuksun, ve cahilsin o yüzden sana cevap vermiyorum.

yanıt6
yanıt1
can:

üzülme unesco seve seve verecekler su secim bir gecsin su domalanlari bir kandirsinlar saltanatlari devam etsin diye yapamiyacaklari sey yok türkiye koyun dolu ben hayatimda hic oy kullanmadim iyi yapmisim simdi saldirin bana ancak bunu yaparsiniz akili olun her kusun eti yenmez

9
17
yanıtYanıtla
hamdi:

KAFİRLER BU İŞE KARŞI ÇIKTIKLARINA GÖRE, İBADETE AÇILMASI KESİNKES ÇOK DOĞRU BİR KARAR . . .

14
9
yanıtYanıtla
Şahsiyet:

Hep bir gerginlik hep bir gerginlik. Ne gerek vardı Allah aşkına ya ne gerek vardı? Camimi kalmadı da burayı açtınız. Burayı açtık eeeeeee, ne kazandık. Ekonomimi düzeldi? Egedeki yunanlıların üzerine çöktüğü adaları mı aldık? Suriye sorunumu düzeldi? İşsizlik mi bitti? Ülkemizdeki Suriyelileri ülkelerine gerimi gönderdik? Yeni fabrikalar mı açtık? Gençlerimize iş sahaları mı açtık? Allah hakkımızda hayırlısını versin. Bakalım ne işler açacak bu başımıza.

14
9
yanıtYanıtla
Göktürkler:

Alsinlar Bakalim . kendilerin Vatikanini Muze yapsinlar Hadi bakalim . . . Terbiyesizler

15
7
yanıtYanıtla
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title