Haberler

Tokat küçükbaş hayvancılık projesiyle diğer illere örnek olmayı hedefliyor

Güncelleme:

Tokat'ta Valilik öncülüğünde başlatılan proje kapsamında ildeki koyun sayısının artırılması hedefleniyor.

Tokat'ta Valilik tarafından bir süre önce küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla "Köyümde Yaşamak İçin Bir 'Sürü' Nedenim Var Projesi" hayata geçirildi.

Proje kapsamında, il genelinde 5 yılda 100 bin koyunun meralarla buluşturulması ile çiftçinin ve köylünün gelirinin artırılması amaçlanıyor.

Vali Ozan Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte "Tarım Tokat Projesi"nin uygulandığını söyledi.

"Meralarımız 3,5 milyon koyunu besler"

İl genelinde meraların oldukça fazla bulunduğuna dikkati çeken Balcı, "İlimizde 350 bine yakın koyunumuz var ama yetmez. Bizim meralarımız 3,5 milyon koyunu besler." dedi.

Balcı, köylülerin köylerini terk etmeyip üretime devam etmeleri için "koyunculuk projesini" başlattıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Devletimiz kredi veriyordu ama köylülerimiz bunu kullanamıyordu. Öz sermaye ve ipotek problemini hallettik. Ziraat Bankası ile Tokat Valiliği olarak protokol imzaladık. 150 milyon lira civarında kredi kullanıyoruz. Her kişiye 100 koyun veriyoruz, 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli ve sıfır faizli. Daha çok, koyunculuk yapan insanlara veriyoruz. ya da sürüsü azalmışsa 100'e tamamlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu. 'Bu yıl küçükbaş hayvancılıkta hamle yılı ilan ediyoruz.' demişti. Cumhurbaşkanımızın talimatı doğrultusunda bu işe başladık."

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankasına desteklerinden dolayı teşekkür eden Balcı, şunları kaydetti:

"Bu projeyi Türkiye'de ilk gerçekleştiren il, Tokat. Projemiz model oldu. Şu ana kadar 20 bin koyunun dağıtımı yapıldı. Çiftçilerimiz koyunlarını kendileri alıyor. Veterinerlerimizin denetimi ve gözetiminde sürülerini artırmış oluyorlar. Sayın Bakanımız Bekir Pakdemirli ile açılışını yaptık. Bu model, Tokat modeli oldu. Koyunculuktaki Tokat modelini inşallah diğer uygulayıcılar da uygulayacak. Bundan da çok mutlu oluruz. Uygulamaya da başladılar."

"Projeye müthiş talep var ama ince eleyip sık dokuyoruz"

Çiftçilerin de uygulamadan memnun kaldığının altını çizen Balcı, "Projeye müthiş talep var ama ince eleyip sık dokuyoruz. Koyunları, bu işi gerçekten yapacak arkadaşlara veriyoruz. Sıkı da takip ediyoruz. Yeter ki bunlar koyunculuk yapsın. Biz tarıma dostuz, çiftçinin yanındayız. Üretimin dostuyuz. Bu aslında memleketi, milleti sevme projesi." ifadelerini kullandı.

Vali Balcı, koyunculuğun bereketli bir iş olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Anadolu'da bir tabir var, 'Buğday ile koyun, gerisi oyun.' diye. Anadolu'nun kültürü zaten. Koyun verdiğimizde köylülerin mutluluğunu çoluk çocuğu ile paylaşmak, çocukların gözlerindeki mutluluğu yakalamak bizim en büyük mutluluk kaynağımız. Bu proje ile koyun sayımız 100 bin artacak. Asıl hedefimiz ise 350 bin koyunun yanında 500 bin koyunu daha çiftçilerimizle buluşturmak. Dişi kuzu kesimini engelliyoruz. Bunları alıp sisteme geri sokmuş olacağız."

Proje kapsamında 100 koyun alan çiftçi Hüseyin Doğan da Valiliğin projeyi açıklamasının ardından başvuruda bulunduğunu belirterek, "Projemiz kabul oldu. Koyunlarımızı aldık. Çok mutluyuz. Bizim yapacağımız iş buydu, köyümüzde kaldık." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Balcı Tokat Haberler

Bakmadan Geçme

Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title