Haberler
BBC

Bloomberg: Erdoğan, Macron'dan Türkiye'nin Avrupa hava savunma sistemi SAMP-T'ın üretimine dahil...

Güncelleme:

Bloomberg'ün haberine göre, Türkiye Avrupa yapımı hava savunma sistemleri almak için Fransa nezdinde girişimde bulundu.

Bloomberg haber ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan, Türkiye'nin Avrupa hava savunma sistemi SAMP-T'ın üretimine dahil olmasını istediğini bildirdi.

Ajansın Türk yetkililere dayandırdığı habere, göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde, EUROSAM'ın SAMP/T füze savunma sistemlerinin ortak üretimine muhalefetine son vermesini istedi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Fransız yetkili ise Macron'un Erdoğan'ın bu talebine, Avrupa yapımı füze savunma sisteminin konuşlandırılmasının değerlendirilmesinden önce, Türkiye'nin Suriye'deki hedeflerini netleştirmesi gerektiği yanıtını verdi.

İki yıl önce EUROSAM ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi Aşama-B Sözleşmesi, Erdoğan ile Macron'un katıldığı törenle imzalanmıştı.

Bloomberg'ün haberinde, "Fransa'ya yapılan talep ve ABD'ye Patriot sistemi için tekrar tekrar yapılan isteklerle birlikte, Ankara'nın Batılı müttefiklerine bir kez daha hava savunma sistemi tedarik etme fırsatı verdiği" yorumu da yapılıyor.

Haberde ayrıca, Türkiye'nin talebinin, Macron'un Doğu Akdeniz'deki krizde, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile saf tuttuğu bir dönemde geldiği de vurgulanıyor.

Bloomberg, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füze satın almasının, Ankara'nın ABD de dahil NATO müttefikleriyle ilişkilerini ciddi bir sınavdan geçirdiğine de dikkat çekiyor.

Ayrıca, Türkiye'nin Batılı müttefiklerinin, S-400'lerin konuşlandırılmasının Moskova'nın aralarında ABD'nin en gelişmiş savaş uçağının da bulunduğu Batı'nın askeri projeleriyle ilgili kritik bilgiler toplamasından kaygı duyduğu kaydediliyor.





'Erdoğan geri adım atmadı'

Bloomberg'in haberinde, Ankara'nın henüz geçen yıl satın alınan S-400'leri henüz aktifleştirmediği ve Erdoğan'ın Washington'ın ambargo tehdidine karşın S-400'lerden vazgeçmeyi ya da yerine bir Amerikan sistemi satın almayı reddettiği vurgulanıyor. Ayrıca, Rusya'nın olası bir ikinci sözleşmede ortak üretim teklif ettiği de hatırlatılıyor.

Haberde, Türkiye'nin ileri bir hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu ve Batılı müttefiklerinin savunma ihtiyaçlarını karşılamaması nedeniyle, Rusya'dan S-400 almakta zorlandığını söylediği kaydediliyor.

ABD'nin ise Türkiye'nin Patriot savunma sistemiyle birlikte, teknoloji transferi talebini reddettiği hatırlatılıyor.

BBC

Bloomberg Türkiye Fransa Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title