Haberler

CHP'li Bekaroğlu, işverene haklı nedenle derhal fesih hakkı tanıyan maddenin İş Kanunu'ndan çıkartılmasını istedi

Güncelleme:

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, pandemi sürecinde insanların, İş Kanunu'nun 25. maddesinin, "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri" başlıklı 2. fıkrası çerçevesinde işten çıkarıldığını belirterek, bu maddenin tamamen kanundan kaldırılmasını talep etti.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, pandemi sürecinde insanların, İş Kanunu'nun 25. maddesinin, "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri" başlıklı 2. fıkrası çerçevesinde işten çıkarıldığını belirterek, bu maddenin tamamen kanundan kaldırılmasını talep etti.

Bekaroğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, hükümetin son 1 yılda yaptığı desteğin 53-54 milyar lira olduğunu söyledi.

Dünya çapında yapılan yardımlara bakıldığında, gelişmiş ülkelerde GSMH'nın yüzde 5'ine kadar ulaştığını belirten Bekaroğlu, gelişmekte olan ülkelerde bu oranının yüzde 2,5'larda olduğunu söyledi. Bekaroğlu, Türkiye'de ise yüzde 1'in altında olduğunu ifade ederek, "Bu desteğin hemen hemen tamamı İşsizlik Fonu ve IBAN'dan gelen paralarla yapılmış. Hazineden gelen bir kuruş, büyük bir para yok." diye konuştu.

Bekaroğlu, pandemi sürecinde işçi çıkarma yasağı olduğunu anımsatarak, ancak işverenler arasında bulunan fırsatçıların, İş Kanunu'nun bir maddesini istismar ettiğini ifade etti.

İş Kanunu'nun 25. maddesinin, "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri" başlıklı 2. fıkrası çerçevesinde insanların işten çıkarıldığını belirten Bekaroğlu, bu maddenin çok problemli olduğunu belirtti.

Maddenin İş Kanunu'ndan çıkarılması gerektiğini, bunun için kanun teklifi verdiklerini dile getiren Bekaroğlu, şöyle dedi:

"Bu maddeyle insanlar işten çıkarıldığı zaman ne ihbar ne kıdem tazminatı ödeniyor ne de işsizlik ödeneğinden yararlanabiliyor bu işçiler. Bu işçiler aileleriyle açlığa mahkum ediliyor. Bu maddeyle, ahlaksızlık, hırsızlık, kötü hallerden işten atılanlar başka yerde de iş bulamıyor, sosyal ölüme mahkum ediliyor. Bunu fırsat bilerek, işten çıkarma yasağının istisnası olarak kullanıldı. Yüzlerce, binlerce işçi işten atıldı. Bir insan pandemiye kadar ahlaksız değil de pandemi döneminde ahlaksız, hırsız mı oldu? Hep beraber mi tacizler yaptılar. Bu pandemi aynı zamanda ahlaksızlığa da mı yol açıyor? Bu insafsızlıktır. Bu insafsızlık bu hükümet döneminde yapıldı, gözünün yaşına bakılmadı. Bu maddenin, bugüne kadar bu haliyle İş Kanunu'nda bulunması büyük bir ayıptır."

Tüm partilerin bir araya gelerek bu maddeye bir çare bulması gerektiğini dile getiren Bekaroğlu, "Bütünüyle çıkarılsın. ILO da bunu yasaklıyor. Defalarca bu maddenin düzeltilmesiyle ilgili ILO tarafından eleştiri gelmiştir. Maddenin en büyük eksikliklerinden biri işçinin savunması alınmadan işverenin beyanıyla atılıyor. Daha sonra 'Mahkemeye ver' deniliyor. Bu mahkeme 2-3 sene devam ediyor; ne yiyip ne içecek. " değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili İstanbul Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title