Haberler

Kaçak kazı yapan define avcıları, Antik dönemde saklama kabı olarak kullanılan küp buldu

Güncelleme:

Aydın'ın Kuyucak ilçesinde kaçak kazı yapan define avcıları Antik dönemde saklama kabı olarak kullanılan 1,5 metre yüksekliğinde topraktan yapılmış küp 'Pithos' buldu. Yetkililer küpün Osmanlı dönemine ait olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi.

Dün saat 13.00 sıralarında kırsal Yöre ve Kayran Mahalleri arasında vatandaşa ait arazide iddiaya göre kaçak kazı yapan definecilerin kazarak ortaya çıkardığı küpü gören vatandaşlar, Kuyucak İlçe Jandarma Komutanlığını arayarak ihbarda bulundu.

İNCELEMEYE ALINDI

Olay yerine giden jandarma ekipleri yapılan kaçak kazıda bir küpün bulunduğunu görünce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünü arayarak bilgi verdi. Yapılan incelemede, küp olarak tabir edilen kültür varlığının çağlar boyunca tahıl ve zeytinyağı depolamada kullanılan pişmiş topraktan imal edilmiş "Pithos" olduğu tespit edildi. Çıkarılan küp iş makineleri yardımıyla kamyonete yüklenerek Karacasu'daki Afrodisias Müzesine götürüldü. Küpünburada yapılan incelemesinin ardındankaç yıllık olduğu ortaya çıkacak.

Kaçak kazı yapan define avcıları, Antik dönemde saklama kabı olarak kullanılan küp buldu

"OSMANLI DÖNEMİNE AİT OLMA İHTİMALİ YÜKSEK"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, "Zarar görmemesi için ivedilikle işlemlere başladık. Nakliye konusundabelediyemiz yardımcı oldu sağ olsun. Ancak ellerinde vinç yoktu. Vinci ise bir firmadan temin ettik.Dün saat 21.00'de ise hiçbir aksilik yaşamadan Pithos'u müzemize kazandırdık. Pithoslar depolama amaçlı kullanılan kaplar olduğu için tarih boyunca aynı formda yapılmıştır. Pithos gibi formu çok değişmeyen kapları tarihlemenin en iyi yolu etrafında ele geçen buluntular oluyor. Bugün arazi genelinde benim gözlemlediğim geç Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılmış olan sarı sırlı kırık kap parçaları vardı. Pithos' un bulunduğu bölgenin yakınında ise Osmanlı döneminde askeri gözlem noktalarının olduğunu biliyoruz. Bu sebeple Pithos' un Geç Bizans ya da Osmanlı dönemine ait olma ihtimali çok yüksek." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osmanlı Devleti Haberler

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti!
500

Yorumlar (15)

ABC:

Definecilerde olmasa arkeologların bi şey bulacağı yok.

48
0
yanıtYanıtla
AA:

GALİBA ARKEOLOGLAR, MAAŞ ALIP BÜROLARINDA YATIYOR Kİ DEFİNELER HEP BAŞKALARI TARAFINDAN BULUNUYOR. VAH MEMLEKİM Kİ VAH!

26
1
yanıtYanıtla
ABC:

Definecilere Üniversitelerde kürsü açılsın.

24
1
yanıtYanıtla
KUZEY:

Defineciler içini boşaltmıştır. boş küp de işe yaramaz

19
2
yanıtYanıtla
,.-.,:

ben 67 yasindayim bu küplerin birebir aynisi benim cocuklugumda istanbulda evimizin bahcesinde 2 tane gömülüydü o zamanlar evlerde su tesisati yoktu mahalle cesmesinden tasinirdi veya parasi olan esekli sakalara getirtirdi kuyusu olmayanlar suyu bu küplere doldurur veya sacaklardan akan yagmur suyu toplanir camasira banyoya cicek sulamaya kullanilirdi her yaz icine cocuk sokulur temizletilirdi agizlarinda toz toprak böcek girmemesi icin tahta kapaklari vardi yani eski istanbulda bu küpler vardi.

13
0
yanıtYanıtla
ivedilik:

içinde ne vardı acep

13
0
yanıtYanıtla
Veni, vidi, vici:

saklama kabı dediğine göre baharat var heralde :)))))))))

yanıt3
yanıt1
TURŞUDUR O TURŞU:

İçinde lahana turşusu varmış

yanıt6
yanıt0
İlginç:

Allah definecilerden razı olsun, onlarda olmasa yer altında bulunan zenginliklerden bihaber olacağız.

11
0
yanıtYanıtla
AR. GZTCİ ASLI HÜRMÜZ..:

ADAMLAR NOKTA ATIŞI KAZMIŞ. . VAR BİR DÜMEN. . ARAŞTIRILSIN HER BİRİNE KIRK SOPA VURULSUN

6
4
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title