Haberler

KASTAMONU - "Deepfake" uygulamalarına karşı sosyal medyada dikkatli olunması uyarısı

Güncelleme:

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selman Tunay Kamer, deepfake (derin sahtelik) videolarla sanal zorbalıkla karşılaşmamak için sosyal medyaya fotoğraf ve video yüklerken dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Kamer, AA muhabirine, yapay zeka ve makine öğrenmesinin dünyada son dönemde oldukça popüler teknolojiler haline geldiğini söyledi.

Yapay zekanın çok çeşitli uygulamaları olduğuna işaret eden Kamer, "Uygulamalardan bir bölümü artık tehlike olarak nitelendirilebilir. Tehlike olarak nitelendirilen uygulamalardan biri 'deepfake." dedi.

Uygulama kullanılarak sahte videolar hazırlanabildiğinin altını çizen Kamer, insan yüzünün değiştirilip fotoğraf ve videolar hazırlanabildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Deepfake, iki teknoloji sayesinde çalışıyor. İlki yapay zeka teknoloji, ikincisi makine öğrenmesi denilen sistem. Bir insanla ilgili video oluşturmak istiyorsanız, gerçekçi olabilmesi için elinizde 5 bin görüntü olması gerekiyor. Özellikle yapay zeka teknolojisi ve makine öğrenmesi ile hazırlanan videoların gerçeklikten ayrılması zor. Ne kadar çok fotoğraf kullanırsanız o kadar gerçekçi oluyor. 2017 yılından beri kullanılmaya başlanan bir uygulama. Beraberinde siber güvenlikle ilgili problemleri açığa çıkarıyor.

İnternet ortamına sızdırılan videolar görüntü sahiplerinin itibarsızlaştırılmasına veya iş yeriyle ilgili bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına neden oluyor. Uygulama nedeniyle dolandırıcılıklar, sahte kanıtlar, hileli rekabetler ortaya çıkabilir. Bu tür uygulamalar maalesef giderek artıyor."

Kamer, geçmişte Fransız bir bakanın videoları kullanılarak iş adamının dolandırıldığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Deepfake ile ilgili verilecek en çarpıcı örneklerden biri, İsrailli 3 siber korsanın bir iş adamını dolandırması ile karşımıza çıkıyor. Fransız bakanın görüntülerinin sosyal medya veya internet ortamında fazla olmasından yararlanan korsanlar, birçok farklı açıdan görüntüleri elde edip bakanın videosunu oluşturuyor. İş adamını bakan kılığında kandırarak oldukça yüklü bir para elde etmişler."

Sanal dünyada sahte video sayısının hızla arttığını vurgulayan Kamer, "2019 yılı verilerine göre 15 bin deepfake video olduğu görülüyor. Bu rakam az gibi görülse de aslında az değil. Uygulamaları kullanmak o kadar kolay değil ama yapay zeka ve öğrenme teknolojisinin gelişmesiyle kolaylaşmaya başladı. Deepfake video sayısı günümüzde 20 binleri geçti." diye konuştu.

Sosyal medyada sık sık fotoğraf ve video paylaşanlara uyarıda bulunan Kamer, "Günden güne fotoğraf paylaşma sayımız artıyor. Yapay zeka teknolojileri ve deepfake uygulamasıyla siber zorbalıkla karşılaşmak istemiyorsanız, fotoğraflarınızı paylaşırken iki kez düşünün." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title