Haberler

BAE, Ürdün ve Libya Sudanlı taraflara "gerilimi tırmandırmama" çağrısı yaptı

Güncelleme:

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün ve Libya Sudanlı taraflara "gerilimi tırmandırmama" çağrısında bulundu.

BAE Dışişleri Bakanlığından Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ve çok sayıda siyasetçinin alıkonulmasıyla başlayan darbe girişimine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"BAE Sudan'daki son gelişmeleri yakından takip etmektedir. Sudan halkının yararına ve iradesine uygun bir şekilde en kısa sürede istikrarın sağlanması arzu edilmektedir."

Açıklamada, Sudanlı taraflara "sakin olma ve gerilimi tırmandırmama" çağrısı yapıldı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da taraflara durumun kontrol altına alınması ve ulusal çıkarlar doğrultusunda hareket edilmesi yönünde çağrıda bulunuldu.

Sudan'daki gelişmelerin takip edildiği belirtilen açıklamada, taraflar, "kardeş Sudan'ın güvenliğini ve çıkarlarını koruyacak, güvenlik ve istikrarını sağlayacak şekilde durumu kontrol altına almaya ve ulusal çıkarlara öncelik vermeye" davet edildi.

Libya Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında ise "demokratik tercihlere bağlı kalınması" vurgusu yapıldı.

Açıklamada, "Sudan'daki durumu büyük bir ilgiyle takip ediyor, tüm tarafları sakinleşmeye ve diyalog diline öncelik vermeye çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Sudan'da darbe girişimi

Sudan'da sabah saatlerinde Başbakan Abdullah Hamduk ve çok sayıda siyasetçi alıkonuldu.

Sudan Enformasyon Bakanlığı, Başbakan Hamduk'un darbeyi reddettiği için alıkonularak bilinmeyen bir yere nakledildiğini duyurdu.

Ülkenin birçok yerinde elektrik ve internet hatları kesilirken, askeri güçlerin, başkent Hartum'un Umdurman bölgesindeki radyo ve televizyon merkezini basarak çok sayıda çalışanı gözaltına aldığı bildirildi.

Darbe girişiminin ardından hükümetin sivil kanadı ve çok sayıda siyasi parti, halka sokağa inme çağrısı yaptı.

Çağrının ardından Hartum'un farklı bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanlı, askeri müdahaleye karşı gösteri düzenledi.

Sudan'daki siyasi kriz

Sudan Meslek Odaları Birliği, Aralık 2018'deki "halk devrimine" sahip çıkılması ve sivil yönetime geçiş talebiyle yaklaşık 2 haftadır birçok kentte "devrimi" ve mevcut sivil hükümeti destekleyen gösteriler düzenliyordu.

Birlik, daha önce de eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in 30 yıllık iktidarına son veren kitlesel halk protestolarına öncülük etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşik Arap Emirlikleri Sudan Libya Ürdün Haberler

Bakmadan Geçme

Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title