Haberler
BBC

Emekli maden işçisi, suda çözünen ıslak mendil icat etti

Güncelleme:

65 yaşındaki Brian McCormack, tuvaletten makyaj temizliğine pek çok alanda kullanılabilecek buluşunda, evde bağırsak kanseri testi için dışkı örneği alırken yaşadığı zorluklardan ilham aldığını söylüyor.

İskoçya'da emekli bir maden işçisi, suda anında çözünen bir ıslak mendil icat etti.

65 yaşındaki Brian McCormack, tuvaletten makyaj temizliğine pek çok alanda kullanılabilecek buluşunda, evde bağırsak kanseri testi için dışkı örneği alırken yaşadığı zorluklardan ilham aldığını söylüyor.

McCormack, "Laboratuvarım" dediği mutfağında ev temizlik ürünleriyle altı yıl önce başladığı çalışmalarının planladığı gibi gitmemesine, hatta mikrodalga fırınını patlatmasına rağmen yılmadığını belirtiyor.

"Çevre dostu bir ürün geliştirmek kolay olmadı" diyen Brian McCormack, kimya bilgisi olmadığı için ABD'nin Ohio eyaletinde bir çözünebilir kağıt şirketine gitmiş ve kendi tasarım patentiyle, klozete atılabilen dışkı örneği alma kiti geliştirmiş.

Bu ürüne İsveç Hükümeti ilgi göstermiş. Ancak İngiltere'deki Ulusal Sağlık Hizmteleri (NHS), pahalı olduğunu söyleyerek McCormack'ı geri çevirmiş.

McCormack, karşısına çıkan engellere rağmen şimdi neredeyse anında suda çözünen bir dizi ürünün patent hakkına sahip.

Bunlar için İngiltere ve başka ülkelerden çok sayıda kozmetik ve sağlık ürünleri şirketiyle anlaşmalar imzalamış.

15 yaşında okulu bırakmak zorunda kaldığını söyleyen McCormack'ın icatları, çevre kuruluşları ve akademisyenlerin ilgisini çekti.

İskoçya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın direktörü Lang Banks, "Plastik içeren ıslak mendillere karşı gerçek anlamda sürdürülebilir alternatifler geliştirebilecek olanları büyük bir küresel iş fırsatı bekliyor" diyor.

Banks şöyle devam ediyor:

"Tek kullanımlık ıslak mendiller çevre için bir felaket. Bunlar okyanuslarımızı kirletiyor, deniz canlılarına zarar veriyor. Bu yüzden gereksiz tek kullanımlık plastiklerden ve plastik içeren ürünlerden kurtulmalıyız."

Edinburgh Üniversitesi'nden deniz bilimci Lea-Anne Henry, suda çözünen ıslak mendilleri "ilginç bir konsept" diye tanımlıyor ancak bazı çekinceleri olduğunu belirtiyor.

Henry, "Suda çözündükten sonra ürüne ne olduğu belli değil. Tuvalete attığımız mendil çözünebilir ve gözümüzün önünden kaybolabilir. Ama bu ürün mikro ya da nano parçacıklara bölünürse, bunlar nehirlerimiz ve denizlerimizde son bulabilir" diyor.

Brian McCormack, ıslak mendillerinin uzayda da kullanılmasını umuyor:

"Uluslararası Uzay İstasyonu'nda özellikle kişisel bakım için binlerce ıslak mendil kullanılıyor. Bu atıkların her yedi-sekiz haftada bir istasyondan alınması gerekiyor."

BBC

Makyaj Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title