Haberler

BM, Myanmar krizinin çözümü için Malezya'nın çabalarını destekledi

Güncelleme:

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'da askeri darbeden bu yana süren insani krizin çözümü için Malezya'nın öncü rol oynamasının cesaret verici olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'da askeri darbeden bu yana süren insani krizin çözümü için Malezya'nın öncü rol oynamasının cesaret verici olduğunu açıkladı.

Malezya'ya ziyarette bulunan BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews, yaptığı yazılı açıklamada, Malezya'daki Arakanlı Müslüman sığınmacıların durumu ve Myanmar krizine dair değerlendirmelerde bulundu.

Andrews, Malezya'da kayıtlı 104 bin Arakanlı mültecinin bulunduğu bilgisini paylaşarak, "Myanmar'daki dehşetten kaçarak buraya sığınanlardan dinlediğim hikayeler, ülkenin her tarafında süren terörü açıkça yansıtmaktadır." dedi.

Mültecilerden bir genç kadının, göç hikayesini, "Bilmediğimiz bir yolda bilmediğimiz bir yere doğru yürüyorduk. Yolda ölebilirdik fakat yine de yürümeye devam ettik çünkü geride çok daha kötü şeyler vardı." ifadeleriyle anlattığını aktaran Andrews, Myanmar ordusunun yaptığı katliamların insanlık suçu teşkil ettiğini vurguladı.

ASEAN ülkelerine çağrı

Andrews, Myanmar krizinin çözümüne dair Malezya'nın öncü rolünün artmasını cesaret verici buldu ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyesi diğer ülkelerin de Myanmar ordusuna karşı bu şekilde tavır alması gerektiğinin altını çizdi.

Malezya Dışişleri Bakanı Seyfeddin Abdullah'ın, ASEAN'nin Myanmar krizine dair mevcut politikasını değiştirmesi gerektiğine yönelik söylemlerini takdirle karşılayan Andrews, "Malezya, darbenin ardından ülkede bir seneden fazladır hiçbir şeyin değişmediği hakikatini dile getirmiştir." açıklamasında bulundu.

Myanmar'daki insani krizin çözümü doğrultusunda Malezya'nın yürüttüğü dış politikayı desteklemeyi sürdüreceğini bildiren Andrews, ASEAN ülkelerine, Myanmar'da 1 Şubat darbesinin ardından askeri yönetime karşı devrik lider Aung San Suu Çii yanlılarının kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti (NUG) ile temas halinde bulunma çağrısı yaptı.

Malezya Dışişleri Bakanı Seyfeddin, ASEAN'ın Myanmar krizine müdahale etmemesini eleştirmiş ve ASEAN'ın "müdahalesizlik" değil "ayrışmasızlık" siyasetini benimsemesi gerektiğini kaydetmişti.

Seyfeddin ayrıca Myanmar askeri yönetimine, NUG ile diyaloğa girme çağrısı yapmıştı.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 2 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi ise halen içeride tutuluyor.

Askeri mahkemeler, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Mevlüt Çavuşoğlu Malezya Myanmar Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe UEFA Konferans liginden elendi mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 19 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title