Haberler

Çin'in Ay'a çarpan roketi, teleskopla görüntülendi!

Güncelleme:

Bu yılın başlarında gündem olan Ay'a çarpan roket raporu, nihayet NASA tarafından fotoğraflandı ve görüntü kamuyla paylaşıldı.

Bu yılın başlarında SpaceX'in uydularından birinin, Ay'a düşüp krater açtığı haberini duymuştuk. Başlangıçta işin faturası SpaceX'e kesilecek gibi dursa da zamanla bu uydunun Çinlilere ait Long March C3 roketi olduğu raporlanmıştı. Uzay çöpleriyle ilgili endişelerin doğmasına neden olan Ay'a çarpan roket, NASA tarafından kamuyla paylaşıldı.

NASA'dan 10 kentilyon dolarlık asteroit için beklenmedik karar

Ay'a çarpan roket, NASA tarafından fotoğraflandı

NASA'nın yayınladığı görüntüde roketin Ay yüzeyine verdiği zarar açıkça görülüyor. Ay'ın varlığını tehdit eden bir hasar olmasa da gelecekte uzay çöplerinin ay yüzeyinde yeni kraterler açabileceği endişesi, paniğe neden oluyor. 2014 yılında uzaya gönderilip sonrasında roket sisteminden bir parçayı uzaya bırakan Long March 3C, bıraktığı parça ile yıllar sonra Ay'a çarpabilmişti.

Hertzsprung kraterinin yakınlarında oluşan hasarla ilgili fazla detay mevcut değil. Ancak bu yılın başında veriler daha bulanıktı ve uydu parçasının SpaceX'e ait olduğu sanılmıştı. Dolayısıyla böyle bir karenin kamuyla paylaşılması bile büyük bir olay.

Birkaç yıl öncesine kadar uzaya gönderilen roketlerin yakıt deposu, fırlatmadan sonra uydudan ayrılıyordu. Uzayda sonsuz bir gezintiye çıkan uydu parçaları bazen uzaydaki diğer cisimleri tehdit edebiliyordu. Ancak mühendisliğin getirdiği yeni yöntemlerle yakıt deposunun ayrılmasından vazgeçildi. Böylece hem uyduyu geliştirmek kolaylaştı, hem de Uluslararası Uzay İstasyonu gibi insan yapımı cisimler de daha güvenli hale geldi.

Hala bu uydu parçasının Çin'e aitliğini sorgulayanlar olsa da netice çok değiişmiyor. Başta SpaceX'e ait olduğu sanılan uzay çöpü, her halükarda Ay'a ve diğer uzay cisimlerine tehdit unsuru oluyor. Gelecek yıllardaki uydu tasarımlarının, en az uzay çöpü yaratacak şekilde tasrlanması gerekiyor.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Kaynak: Shiftdelete / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti NASA Haberler

Bakmadan Geçme

Çorlu tren Kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title