Haberler

Dp'li Kahveci: HSYK Seçimlerinde Kadın 'Yok' Sayıldı

Ayşegül Dalkır Kahveci, "Referandumda, Kadınlara Pozitif Ayrımcılık Yapacağını Söyleyerek, Oy İsteyen AKP İktidarının, İlk Sınavında Samimi Olmadığı Ortaya Çıktı" Dedi.

DP Kadın Kolları Başkanı Ayşegül Dalkır Kahveci, Hükümetin HSYK seçimlerinde kadını yok saydığını belirterek, "Referandumda, kadınlara pozitif ayrımcılık yapacağını söyleyerek, oy isteyen AKP iktidarının, ilk sınavında samimi olmadığı ortaya çıktı" dedi.

Kahveci yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı tarafından, HSYK'ya doğrudan atanan 4 aday arasında, hiçbir kadının olmamasının oldukça düşündürücü olduğunun altını çizdi. Hükümetin, kadınlara pozitif ayrımcılık konusunda sınıfta kaldığını belirten Kahveci şöyle devam etti:

"Anayasa'nın "Kanun Önünde Eşitlik' başlıklı 10'uncu maddesinde değişiklik yapılarak, kadınlar için pozitif ayrımcılığın önünün açılacağı, referandum süresince ve daha sonrasında defalarca dile getirilmiş olmasına rağmen, bu değişikliğin samimiyetsiz ve içi boş olduğu kısa sürede ortaya çıkmıştır. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu seçimleri bunu açık bir şekilde gözler önüne sermiştir. 12 Eylül referandumuyla yapılan anayasa değişikliğiyle Anayasanın, "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu' başlıklı 159. maddesi değiştirilerek, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun, 7 asil, 5 yedek üyeden oluşan üye sayısı, 22 asil, 12 yedek üye olarak arttırılmıştır. Bu artışla doğru orantılı olarak, anayasa değişikliği ile getirilen kadınlara pozitif ayrımcılık maddesi gereğince, HSYK'daki kadın üye sayısının da aynı oranda artmış olması gerekirken, Adli ve İdari Yargıdan gelen kontenjan içerisinde, göstermelik olarak sadece bir tek kadına, yer verilmesi hangi pozitif ayrımcılıkla bağdaşır? Kadınlara pozitif ayrımcılık için anayasa değişikliğine giden Hükümetin, yeni oluşan HSYK kadrosuna, en azından kadınlar için bir kota koyması gerekmez miydi? Kadını toplumsal hayatta yok farz ettiği halde, anayasa değişikliği ile kadına pozitif ayrımcılık getireceği nidaları atan bir zihniyetin, kadına verdiği değer ve bakış açısı, açıkça ortaya çıkmıştır. Böylece kadın-erkek eşitliğine inanmadığını dahi ifade eden Sayın Başbakanın amacının aslında, kadını toplumsal hayattan tamamen silerek eve kapatmak olduğu bir kez daha teyit edilmiştir."(ANKA)

(GO/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title