Haberler

'Serebral Palsi-Paketi'

Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, Avrupa Komisyonunca Desteklenen 'Serebral Palsi-paketi' Projesinin, Sp'li Çocukların Anne-baba ve Öğretmenlerine Yönelik İlk Proje Olduğunu Belirtti

Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, Avrupa Komisyonunca desteklenen 'Serebral Palsi (SP)-Paketi' projesinin, SP'li çocukların anne-baba ve öğretmenlerine yönelik ilk proje olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Çok Taraflı 'Serebral Palsili Çocukların Anne-Baba ve Öğretmenleri İçin Destekleyici Paketlerin Geliştirilmesi (SP-Paketi)' Yaygınlaştırma toplantısı, Bilkent Otel'de düzenlendi.

Toplantının açılışında Doğan Çağlar Özel Eğitim Meslek Lisesi öğrencilerinin, tekerlekli sandalyelerinden inerek yaptıkları 'hiphop' gösterisi katılımcılardan büyük alkış aldı.

Ankara Milli Eğitim Müdürü Aydoğan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de son yıllarda eğitim alanında ciddi reformlar gerçekleştirildiğini söyledi.

Eğitim sürecinde sürekli iyileştirmeler yapıldığını ifade eden Aydoğan, '7 yıl önce sınıflardaki öğrenci sayısı 40'ın üzerindeyken, bugün 30'larda. Bütün ders programları değiştirilmiş, her şey yeniden düzenlenmiştir. Bu çerçevede 2004'ten bu yana birçok okulumuz AB üyesi ülkelerle projeler yürütmektedir' dedi.

Toplantının da bu çerçevede yapıldığını anlatan Aydoğan, Avrupa Komisyonunca desteklenen bu projenin, Serebral Palsili çocukların anne-baba ve öğretmenlerine yönelik ilk proje olması olması açısından da son derece önem taşıdığını belirtti.

- 'ENGELİNE GÖRE OKULA YERLEŞTİRİLMEYEN ÖĞRENCİ KALMAYACAK'-

Engellilere verilen eğitim hizmetlerine değinen Aydoğan, 'Aralık 2010 itibariyle 9 bin 285 öğrencimiz kaynaştırma yoluyla ilköğretim ve ortaöğretimde, 3 bin 222 öğrencimiz özel eğitim okullarında, 975 öğrencimiz özel sınıfta, 85 öğrencimiz evlerinde olmak üzere toplam 13 bin 567 öğrencimize engeline uygun eğitim ortamında özel eğitim hizmeti verilmektedir' dedi.

Ankara'da özür gruplarına yönelik olarak toplam 29 özel eğitim okulu bulunduğunu, yeni okullarla ihtiyacın tamamının karşılandığını bildiren Aydoğan, '3 yıl öncesine kadar okul çağında olup da okula yerleştirilemeyen engelli öğrenci sayımız 2 bin civarındayken, Şubat 2011 itibariyle engeline göre okula yerleştirilmeyen öğrencimiz kalmayacaktır' diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde Serebral Palsili bireylerin toplam nüfusa oranının yaklaşık binde 4 olduğunu anlatan Aydoğan, buna göre Türkiye'de 300 bin civarında SP'li kişi olduğunun tahmin edildiğini, 3-18 yaş grubunda ise 108 bin SP'li olduğunun düşünüldüğünü kaydetti.

Aydoğan, Ankara'da Serebral Palsili 609 öğrencinin okula devam ettiğini bildirdi.

Ankara Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar da toplantıda gösterilerini sunan öğrencileri hayranlıkla izlediğini ifade ederek, 'Çocukların, gerek üzerlerinde taşıdıkları gerekse dışarıdaki engellere rağmen, emek verilirse yeteneklerini ortaya çıkarabileceklerini gördük' diye konuştu.

Bu önemli projeye emek veren herkesi kutladığını ifade eden Uçar, her çocuğun yaşam hakkının, iyi eğitim alma hakkının bulunduğunu, bunu sağlamak için herkesin projeye destek vermesi gerektiğini kaydetti.

Proje koordinatörü Banu Duman'ın sunum yaptığı toplantıda, AB üyesi ülkelerden proje ortakları da ülkelerindeki uygulamaları anlattı.

- SP-PAKETİ PROJESİ-

Avrupa Komisyonu Merkezli Çok Taraflı SP-Paketi Projesi, Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü Projeler Koordinasyon Birimi koordinatörlüğünde, Hacettepe Üniversitesi Sağlık bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Serebral Palsi Kliniği ile AB ülkelerinden Danimarka, Portekiz, İtalya, Yunanistan ve Romanya'nın da katılımıyla yürütülüyor. Avrupa Komisyonunca desteklenen ve 3-18 yaş arası Serebral Palsili çocukların anne-baba ve öğretmenlerine yönelik yürütülen proje, 31 Ekim 2012'ye kadar devam edecek. (ESA-ZBD) - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title