Haberler

Bebeklere Lazerle Göz Ameliyatı

Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde lazerle göz ameliyatı yapılan 3 bebek sağlığına kavuştu.

Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Seyhan Dikci, erken doğan bebeklerde gözün retina (ağ tabaka) tabakasındaki damarların tam olarak gelişmediğini ve doğum sonrası gelişimini tamamlaması beklenirken, retinal damarlanması tamamlanmamış bebeklerin ağ tabakalarında kısaca ROP olarak bilinen Prematürite Retinopatisi hastalığının ortaya çıktığını belirtti. Dikci, "Bu durum erken tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden olabilir. ROP, gelişmiş ülkelerde çocukluk çağı ikinci en sık körlük nedenidir. Bu nedenle 32 haftanın ve 2 bin 500 gramın altında doğan tüm bebeklerin mutlaka göz dibi muayenelerinin yapılması gerekir. Ayrıca bebekte rastlanan ağır enfeksiyonlar, kalp, akciğer, beyinde yaşanabilecek problemler, kuvöz bakımı ve ek oksijen gereksinimi gibi durumlar ROP gelişimi açısından risk oluşturacağı için bu sorunları olan bebeklerin de mutlaka muayene olmaları gerekir. Erken doğan bebeklerde ayrıca şaşılık, yüksek numaralı gözlük ihtiyacı, göz tansiyonu gibi göz hastalıkları riski olduğunda, ilkokul çağına kadar yakın takipleri gereklidir" dedi.

ROP muayenesinin ilk olarak doğum sonrası 4-6. haftalarda yapılması gerektiğini ve göz damarlarının gelişimine ve hastalığın ciddiyetine göre belli aralıklarla muayenenin tekrarlaması gerektiğini hatırlatan Dr. Seyhan Dikci, "Retinal damarların etkilenme şiddetine göre bu hastalığın 5 evresi bulunmaktadır. Evre1 ve 2 de takip yeterlidir. Evre 3'ten itibaren lazer tedavisi yapılmaktadır. Evre 4 ve 5'te ise cerrahi tedavi gerekmekte. Ancak bu operasyonların başarı şansı düşüktür. Bu nedenle evre 3 hastalık geliştiğinde acilen lazer tedavisi yapılmalıdır" diye konuştu.

Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmail İşlek ise yaptığı açıklamada, "Hastanemizde lazer tedavisi için gerekli alt yapı oluşturulmuş ve gerek ilimizden gerekse çevre illerden hasta kabulüne başlanmıştır. Lazer işlemi sonrası hastaların yeni doğan yoğun bakım ihtiyaçları olmaktadır. Hastanemiz yeni doğan ünitesinde Yenidoğan Uzmanı Dr. Mustafa Ali Akın ve ekibi tarafından bu hastaların takibi yapılmaktadır. Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olarak tedavi edilmediğinde körlükle sonuçlanabilecek bu hastalığın tanı, takip ve lazer tedavisini yapan Karadeniz Bölgesi'ndeki ilk devlet hastanesi durumundayız. Hastanemizde 3 bebek tedavi edilip taburcu olmuştur" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Samsun Seyhan Bebek Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title