Haberler

Abd'li Fon Seaf, Kobi'lere 1-7 Milyon Dolar Fon Sağlayacak

ABD'li Small Enterprise Assistance Fund (SEAF) Girişim Sermayesi Fonu, Türkiye'de küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ), sermaye veya borç verme şeklinde 1-7 milyon dolar arasında fon sağlayacak ABD'li Small Enterprise Assistance Fund...

ABD'li Small Enterprise Assistance Fund (SEAF) Girişim Sermayesi Fonu, Türkiye'de küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ), sermaye veya borç verme şeklinde 1-7 milyon dolar arasında fon sağlayacak ABD'li Small Enterprise Assistance Fund (SEAF) Girişim Sermayesi Fonu, Türkiye'de küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ), sermaye veya borç verme şeklinde 1-7 milyon dolar arasında fon sağlayacak. Türkiye'de KOBİ'lere toplam 75 milyon dolar fon sağlamayı hedefleyen ABD'li fonun ilgi alanında, bilişim, sağlık, niş üretim yapan sanayi sektörleri bulunuyor.

ABD'li Girişim Sermayesi Fonu SEAF, Globalturk Capital ile Türkiye ve yurt dışında büyümeyi amaçlayan Türk şirketlerine yeni yatırım fırsatları yaratmak üzere münhasır anlaşması imzaladı. İşbirliğinin duyurulması için düzenlenen basın toplantısında konuşan Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney, iki yıl sürdürdükleri çalışmaları sonucunda SEAF'i Türkiye'ye getirmeye ikna ettikleri söyledi.

-BİR ŞİRKETE SAĞLANACAK FON ARALIĞI 1-7 MİLYON DOLAR ARASINDA OLACAK-

SEAF'in yatırımlarını sermaye koyma ve borç verme yöntemi ile yaptığını açıklayan Öney, ABD'li fon ile yaptıkları anlaşma ile niş ve kanıtlanmış teknolojileri iş modellerinde kullanan, Türkiye'de büyümeni yanı sıra, uluslar arası pazarlara da açılma vizyonu olan şirketlere, sermaye veya borç şeklinde 1-7 milyon dolar arasında yatırım yapmayı hedeflediklerini açıkladı. Öney, şimdiye kadar Türkiye'ye gelen veya ilgi duyan yabancı girişim sermayesi fonlarının, genel olarak 10 milyon doların çok üzerindeki yatırımları hedeflediğini, ilk kez Globalturk Capital'in, şirketin ihtiyaç duyduğu söz konusu yatırım aralığına odaklanan yabancı bir girişim sermayesi fonunu Türkiye'ye getirdiğini bildirdi.

-SEAF, YATIRIM YAPTIĞI ŞİRKETTE 5-7 YIL KALACAK-

SEAF'in münhasır girişim partneri Globalturk Capital kanalıyla, 2013'ten başlamak üzere aktif olarak Türkiye'nin yüzde 70'ini oluşturan KOBİ'lere yatırım fırsatlarını takip etme amacını taşıdığını belirten Öney, "Her iki şirket de KOBİ'lere fon sağlama ve kurumsallaşmalarına yardımcı olmanın yanı sıra, Türk KOBİ'lerinin Amerika'dan Asya'ya kadar onlarca ülkede iş geliştirebilmeleri için küresel bir kanal görevi görecekler" dedi.

Soruları da yanıtlayan Öney, SEAF'in 750 milyon dolarlık fona sahip olduğunu, Türkiye için planlanan 75 milyon dolarlık fonun 1 yıl içerisinde toplanacağını, bu fon olmasa dahi SEAF'in mevcut fonu sayesinde şirketlere rahatlıkla fon sağlanabileceğini kaydetti. Öney, ilgilendikleri sektörlerin, bilişim, niş ve kanıtlanmış teknolojileri iş modelinde kullanan şirketler ve sağlık sektörü olduğunu bildirdi. Öney, bir gazetecinin, "Girişim Sermayesi Fonları, yatırım yaptıkları şirkette beş yıl kalıyorlar. Siz ne kadar kalacaksınız?" sorusu üzerine, "Şirketlerin büyümesi için biraz daha uzun olacak. 5-7 yıl aralığında kalmasını hedefliyoruz" yanıtını verdi.

-"TÜRK ŞİRKETLERİNİN ÖNÜ AÇIK"-

SEAF'ın Eş-Kurucusu ve İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkanı Bert van der Vaart ise Avrupa'da bir kriz olduğunu, Türk şirketlerinin ise Asya'dan Afrika'ya kadar, bu bölgelere açılma konusunda iyi konumda bulunduklarını söyledi. Van der Vaart, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, fonun toplam büyüklüğünün 75 milyon dolar civarında olduğunu ve her şirkete 1-7 milyon dolar arasında yatırım yapılacağını söyledi. Bu rakamı yukarı çıkarmayı da planladıklarını açıklayan Van der Vaart, "Şirketler büyüdükçe bu fonu artırmayı hedefliyoruz" dedi.

-TEKNOLOJİ, BİLİŞİM ŞİRKETLERİ İLK SIRADA-

SEAF Türkiye'yi ilk defa geldiğini açıklayan Van der Vaart, ilgi alanlarındaki sektörlerin teknoloji olduğunu, diğer taraftan finans, banka sektörlerinin oldukça iyi iş çıkardığını kaydetti. Fonların doğru yere gitmesinin önemli olduğunun altını çizen Van der Vaart, "Türkiye'nin hevesini, isteğini ortaya koyabilecek, değer, teknoloji, ulusal ve uluslar arası pazarda katkıda bulunma imkanımız olacak şirketler ilgi alanımızda olacaklar. 2013'de bir miktar yavaş gideceğiz, ancak 2014-2015'de hızlanacağız" dedi.

Toplantıda verilen bilgilere göre, SEAF'ın Eş-Kurucusu ve İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkanı Bert van der Vaart, yapılan anlaşma ile Globalturk Capital'in Danışma Kurulu'na girerken, Globalturk Capital'in Kurucusu ve Yönetici Ortağı Barış Öney ise SEAF'in Kafkaslar Büyüme Fonu ve Orta ve Doğu Avrupa Bilişim Fonu Yatırım Komitelerine atandı. Barış Öney ayrıca, SEAF'ın "Türkiye-Balkanlar-Orta Doğu ve Kuzey Afrika" Büyüme Fonu kurulması girişimini de temsil edecek. - İstanbul

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title