Ilısu denizinde balık ve sandal sefaları yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Ilısu denizinde balık ve sandal sefaları yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2006 00:00

Hasankeyf’i sular altında bırakacağı için tepkilere neden olan Ilısu Barajı’nın temeli dün Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Mardin’in Dargeçit İlçesi’nin Ilısu Köyü’ndeki temel atma törenine, Erdoğan’ın Washington’da Dünya Bankası’nda çalışan küçük oğlu Necmettin Bilal Erdoğan da katıldı.

MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi, Mardin Metropoliki Samuel Aktaş’ın da katıldığı törende konuşan Erdoğan, 50 yıllık bu projeyle GAP’ın farklı bir hayat bulacağını, farklı bir zenginliğe kavuşacağını söyledi. Bu projenin, bölgesel milliyetçiliğin nasıl ortadan kalktığının ifadesi olduğunu da belirten Erdoğan, "Artık Doğu, Güneydoğu, Doğu Karadeniz, Orta Anadolu ihmale uğramıyor, ciddi yatırımlar hayat buluyor" dedi.

Barajın 10 bin kişiye istihdam sağlayıp, 80 bin kişiye aş vereceğini belirten Erdoğan, barajın bölgeye katkılarını da şöyle sıraladı: "Artık burası bir turizm bölgesi haline gelecek. Buradan şimdi sadece Dicle Nehri akarken, bunda sonra hem Dicle akacak hem de Ilısu Denizi oluşacak. Bölgenin havası da etkilenecek, daha yeşil olacak. Balık, sandal sefaları, turizm farklı bir şekilde etkilenecek."

HEBA ETMEYİZ

Erdoğan, Hasankeyf’i sular altında bırakacağı gerekçesiyle baraja karşı yürütülen muhalefete de sert çıktı. Tarihi mirasa verdikleri değerin bilindiğini, ancak bu konunun istismar edildiğini savunan Erdoğan, "Bin yılların birikimini bugüne taşıyan eserleri heba etmeyiz. Bir tarafta artan enerji ihtiyacı, bir yanda insanlığın ortak mirası, bunları bir yerde buluşturup uzlaştırmak gerekiyor" dedi. Erdoğan, konuşmasının ardından da besmele çekerek barajın temelini attı.

Eserler yeni yere taşınacak

Erdoğan, proje kredisinin 25 milyon eurosunu Hasankeyf için ayırdıklarını, bu iş için ayrıca 53 milyon dolarlık bir bütçe de yaptıklarını söyledi. Erdoğan, baraj altında kalacak eserlerin, bilimin bütün imkanları kullanılarak hazırlanacak yeni Hasankeyf’e taşınacağını belirterek, "Ilısu ile Hasankeyf barışık, el ele, omuz omuza Dicle’nin kenarında bir gerdanlık oluşturacak" dedi.

Hasankeyf hatırası

GAP’ın önemli ayaklarından biri olan Ilısu Barajı’nın temeli törenle atıldı. Törene, (soldan sağa) Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!