Haberler

YKY Son Çıkan Kitaplar

Güncelleme:

Yapı Kredi Yayınları'ndan 6 kitap daha raflardaki yerini aldı.

Solgun Bir Gül Oluyor Dokununca Behçet Necatigil'in Kendi Sesinden Şiirler

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Solgun Bir Gül Oluyor Dokununca kitabı ve bu kitapla birlikte verilen CD, Behçet Necatigil'in kendi sesinden toplam 50 şiir ve hayat hikayesinden oluşuyor.

Behçet Necatigil'in yetmişli yıllarda Almanya'ya gittiğinde aldığı kasetli küçük teybi kullanım kılavuzunu dikkatle okuyarak çalıştırması ve odasına kapanıp kaydetmesiyle günümüze kadar ulaşan bu şiirler ölümünden 33 yıl sonra, şairin sesiyle aramızda.

İçlerinde Behçet Necatigil'in Nilüfer, Bunalım, Tat, Kuru Çay, Unutmak, Mat, Uğrak, Siper, Kandı, Flüt, Kalıt, Yadsı, Uzak Kapı gibi şiirlerinin bulunduğu kitap ve kitapla birlikte verilen CD'de ayrıca şairin kendi sesinden dinleyeceğimiz hayat hikayesi bulunuyor.

Necatigil, 1976 yılında Doğan Hızlan ile yaptığı bir televizyon programında şöyle diyordu "Benim şiirlerimi kesik kesik okumalı. Dura dura. Sözcükler arasında gerekli boşlukları bıraka bıraka. Benim şiirim eskilerin deyimiyle inşâda gelen bir şiir değil, yüksek sesle okunacak bir şiir değil. Ancak havasına girdikten sonra o havanın gerektirdiği kollayışlara dikkat ederek okunması icap eden bir şiir. Yani tabii her şairin şiirinin okunma biçimi başka başkadır. Bu da iyi bir şey. Başka başka olmalıdır. Çok vakit, bütün şairlerin şiirlerini aynı tonda okumak şairin aleyhine olur."

Solgun Bir Gül Oluyor Dokununca

Behçet Necatigil

93 Sayfa, 15 TL

Yapı Kredi Yayınları

Yapı Kredi Yayınları'nın Yirminci Şehir Monografisi:

Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale

Çanakkale için kullanılan "geçiş-geçit" kelimeleri, aslında tarih boyunca şehrin kaderini de belirleyen anahtar kelimeler olarak çıkar karşımıza. Bir geçiş-geçit şehri olması, Boğazlar'ı nedeniyle askerî öneme sahip olmuş şehrin merkezi de, Fatih Sultan Mehmed döneminde kale yapılmasıyla kurulmuş. Şehrin bir su ve geçiş yolu olması, bir yanıyla şehre bir uçuşkanlık, bir elle tutulmazlık özelliği vererek, başat ve baskın bir kültür-gelenek ağının kurulmasına engel olmuş. Diğer yandan bu özellik, Çanakkale'deki yerleşim kültürünü irdeleyen İsmail Erten'in yazısında belirttiği gibi bir zenginlik de sayılır.

Yapı Kredi Yayınları'nın şehir monografisi serisinin yirminci kitabı Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale kitabında Veysel Tolun okuyucuya baştanbaşa bir şehir turu yaptırarak şehrin bütün ilçelerini gezdiriyor, önemli noktalar hakkında bilgiler veriyor. Kitapta ayrıca Tolun'un Çanakkale Arkeoloji Müzesi'nin bebekleri, Rüstem Aslan'ın "Çanakkale'de Adalı Olmak" ve "Mitolojiden Arkeolojiye Bir Şehrin Öyküsü: Troya", Göksel Sazcı'nın Troya hazineleri ve Maydos Kilisetepe Höyüğü, Erhan Öztepe'nin Aleksandria Troas, Nurettin Arslan'ın Assos, Cevat Başaran'ın Parion, Coşkun Özgünel'in Smintheus Kutsal Alanı, Turan Takaoğlu'nun Smintheion prehistorik yerleşimi, Davut Kaplan'ın Smintheion Roma Hamamı ve Musa Tombul'un Çanakkale bölgesindeki anıtsal tümülüsleri ile ilgili yazdığı yazılar bulunuyor.

"Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı" türküsü, Çanakkale'yle özleşleşmesine rağmen, Çanakkale dışında pek çok şehirle ilişkilenmiştir. Melih Duygulu'nun yazısında değindiği gibi, "1950'li yıllarda İhsan Ozanoğlu tarafından Kastamonu'dan" derlenmiştir ve bir Çanakkale türküsü değildir. Kaldı ki, Çanakkale'de Aynalı Çarşı diye merak edip ziyaret edeceğiniz çarşı da, "Neresi aynalı?" diye sizi hayal kırıklığına uğratacak.

Şehre damgasını vuran, adını veren, Antik Dönem'den beri ünlü Çanakkale seramikleriyse bir yandan Çanakkale Seramikleri fabrikasıyla, bir yandan da şehirdeki küçük ölçekli atölyelerle namını sürdürüyor. Kitapta Halide Okumuş seramiklerin diliyle Çanakkale'yi, Eşref Bülent Ayvacık halılarını, Ekrem Işın Gelibolu Mevlevihanesi'ni, Ali İşmen Çanakkale'deki balıkçılık kültürünü, Turan Takaoğlu yel değirmenlerini, Vedat Çalışkan deve güreşlerini, Mithat Atabay şehir nüfusunun niteliğini ve göçleri, Kenan Mortan-Osman S. Arolat ekonomisini ve Serhan Oksay ise doğasını anlattığı yazılarıyla kitaba farklı katmanlar kazandırdılar.

Filiz Özdem'in hazırladığı bu kitapta Çanakkale şehri, Tahsin Aydoğmuş'un objektifinden hayat buldu.

Çanakkale antik kentleri, güzel denizi, su sporları, doğal zenginlikleri, havasının güzelliği ve sükûnetiyle hem tatil hem de yaşamak için benzersiz bir şehir.

Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale de Yapı Kredi Yayınları'nın diğer şehir monografileri gibi, Cumhuriyet'in devraldığı ve yüzyıllara yayılan büyük kültür mirası üzerine odaklanıyor.

Yapı Kredi Yayınları'nın Yirminci Şehir Monografisi:

Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale

125 TL, 459 Sayfa

Yapı Kredi Yayınları

Anadolu'da Kadın

Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Prof. A. Muhibbe Darga'nın hazırladığı Anadolu'da Kadın-On Bin Yıldır Eş, Anne, Tüccar, Kraliçe, Prehistorik dönemden MS 7. yüzyıla uzanan zaman diliminde yaşamış kadınları anlatıyor.

Tamamen bilimsel veriler ışığında kadını anlamaya çalışan bu kitap, ülkemizde bu alanda ilk çalışmayı yapan ünlü arkeolog, Hititolog ve dilbilimci Prof. A. Muhibbe Darga'nın kaynak eseri Eski Anadolu'da Kadın'ın genişletilmiş baskısı. Yeni keşiflerle ve konuk yazarlarla genişletilen bu eser, tarih öncesi dönemden Erken Bizans'a Koloni Çağı, Hitit, Urartu, Likya, Lidya, Helen ve Roma kadınlarının geçirdiği değişimleri gösterirken bu toprakların kadına bakış açısını anlamamızı da sağlıyor.

Bu kitap, birbirinden ilginç mektupları, takıları, giyim kuşamları, banyo/yemek kapları, gelenekleri, âdetleriyle bu topraklarda binlerce yıl yaşamış, gizemler yüklenmiş, gücüne güvenilmiş, erkeğin yanında mührünü basmış, sosyal faaliyetleriyle topluma kendini kabul ettirmiş bütün kadınlara bir armağan niteliğinde.

Prof. A. Muhibbe Darga kitabıyla ilgili "Her meslekten yeni ve genç okuyucularımız, öğrencilerimiz ilaveler katılmış, özellikle onlar için kaleme alınmış kitabımızı merak ve zevkle okur, Anadolumuzun zengin uygarlığını, ilgi çekici sosyal tarihini ve insan ilişkilerini biraz olsun algılayabilirlerse, bana meslek hayatımın son baharında, sonsuz bir mutluluk vermiş olacaklardır. Bu kitap onlar için tekrar yazıldı!"

Anadolu'da Kadın-On Bin Yıldır Eş, Anne, Tüccar, Kraliçe

A.Muhibbe Darga

357 Sayfa, 30 TL

Yapı Kredi Yayınları

İzmir Rumlarının Müziği

1900-1922

Eğlence, Müzik Dükkânları, Plak Kayıtları

20. yüzyılın başları İzmir için yıldızının parladığı yıllar demektir. Türkler, Rumlar, Ermeniler, Yahudiler ve Levantenler'den oluşan nüfusu içinde zenginlikte başı çeken Rumlar ve Levantenler kentin müzik yaşamına da damgalarını vurmuşlardı. Hele gramofonun yaygınlaşması müziği evlere kadar sokmuş, plaklar müzik yaşamında baş rol oynamaya başlamıştır.

Ne yazık ki çok kısa süren bu dönemin ardından gelen, savaşlar, kırımlar ve zorunlu göç olgusu İzmir'in zengin müzik yaşamının izlerini hayli silikleştirmiş, giderek yok olma noktasına getirmiştir.

İşte Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Aristomenis Kaliviotis'in İzmir Rumlarının Müziği 1900-1922 – Eğlence, Müzik Dükkânları, Plak Kayıtları kitabı plakların izini sürerek İzmir'in bu parlak yıllarını yeniden canlandırıyor, geniş dökümleriyle birlikte en güzel örneklerini de bir CD olarak bizlere sunuyor.

İzmir Rumlarının Müziği

1900-1922

Eğlence, Müzik Dükkânları, Plak Kayıtları

Aristomenis Kaliviotis

Çeviren: Yılmaz Okyay

194 Sayfa, 24 TL

Yapı Kredi Yayınları

Esneyen Adam

Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Feryal Tilmaç'ın Esneyen Adam kitabındaki öyküler sanatın ve düşüncenin etrafını karbonmonoksit bulutu gibi saran popüler kültüre, aslolanın değersizleştirilmesine, görünme derdine, temelsizliğe, kültürsüzleşmeye, aşkın, inancın, etiğin, vicdanın kalıplara dökülmesine, aynılaştırma çabalarına, içi boş klişelerin tümüne ve dayatmalara ve hoyratlıklara ve özensizliklere kendi halinde bir karşı çıkıştır.

"Gelmesin istiyordum, konuşmasın, bakmasın; sonra ona acıyordum, sonra kendime; ikimize de gülüyor, tescilli bir deliden hiçbir farkım olmadığını görüyor, delilik dediğimizin ne olduğunu sorguluyor, belki de sınırı aştığımı, ruh hastalarının çoğu gibi bu durumun farkında olmadığımı kendime tekrar ediyor, bu farkındalığı sorgulamanın da farkındalık olduğuna hükmediyor, keçileri -en azından henüz- kaçırmadığıma seviniyor, yeniden Ayşe'yi, sil baştan herşeyi düşünmeye devam ediyor, bitap düşene kadar kendimi, hissettiklerimi, arzumun nesnesini, bu nesnenin sahiden de bir nesne olmasının garipliğini, içine düştüğüm imkansızlığı, zaten hissettiklerimi aşk yapan gizin tam da bu imkansızlıkta yattığını tartıp döküyordum."

Esneyen Adam

Feryal Tilmaç

107 Sayfa, 8 TL

Yapı Kredi Yayınları

Ali Teoman'dan Karadelik Güncesi

Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Karadelik Güncesi, Ali Teoman'ın "Konstantiniyye Üçlemesi"nin ikinci romanı. Bu roman ve daha önce yine Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Uykuda Çocuk Ölümleri ve Gecenin Atları kitapları birlikte Ali Teoman'ın Konstantiniyye Üçlemesi tamamlanmış oluyor.

Ali Teoman, tanıdık ama tedirgin edici sanrılarla dolu bir dünyada uzun bir gezintiye çıkarıyor bizi. Bu serüvende Dava Vekili İbrahim Nemrûd'la birlikte avukatlardan tellaklara, dervişlerden bahçıvanlara, psikanalistlerden yarı deli bilimadamlarına birçok karakterle tanışıp herbirinin öyküsüne kulak misafiri oluyoruz ve giderek belki de dava vekilinin yazgısının bu kent aracılığıyla bütün insanlığın yazgısına dönüştüğü bir sona doğru sürükleniyoruz.

Ali Teoman'dan, zaman ötesi bir İstanbul'da cereyan eden, yeraltı dünyasının sırlarının anlatıldığı grotesk atmosferiyle çarpan, fantastik kişilerle şaşırtan, gerçeküstü olaylarla güldüren, ironiyle kara mizahın at oynattığı bir acaip masal; bir melun ve mendebur roman.

Sedef kakma konsolun üzerindeki Çin malı dijital saat pazartesi sabahı tam 6'da kısa aralıklarla çalmaya başladığında, Dava Vekili İbrahim Nemrûd boğuntulu karabasanlarla delik deşik rahatsız bir uykudan çoktan uyanmış, yatakta gözleri kapalı olarak sırtüstü yatıyor, haftasonu uyuşukluğundan sıyrılmaya çabalayan dev metropolün huzursuz sabah gürültülerini dinliyordu.

Karadelik Güncesi

Ali Teoman

597 Sayfa, 36 TL

Yapı Kredi Yayınları

Kaynak: Bültenler / Güncel

Yapı Kredi Bankası Çanakkale Teoman İzmir Kültür Sanat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title