Haberler

Torbalı'da Nif Dağı Kazıları

Torbalı ilçesinin Dağkızılca köyünde Nif Dağı kazıları, sezonun başlamasıyla birlikte yaklaşık 3 aydan bu yana aralıksız bir şekilde sürdürülüyor.

Torbalı ilçesinin Dağkızılca köyünde Nif Dağı kazıları, sezonun başlamasıyla birlikte yaklaşık 3 aydan bu yana aralıksız bir şekilde sürdürülüyor. Ancak kazılarda ortaya çıkartılan tarihi eserlerin güneşten zarar görmemesi amacıyla gölgelik yapılması yerine çarşafla örtünmesi tepkiye neden oluyor. Uzmanlar, maddi imkansızlıklar nedeniyle yapılamayan gölgelikler yüzünden, ortaya çıkan motiflerin zarar görebileceğini belirtti.

Uzmanlara göre Torbalı, gelecek yıllarda inanç ve kültür turizmi başta olmak üzere turizm firmalarının adresi olacak. İlçede bulunan tarihi yapıtlar, dağ köylerinin eski taş evleri ve tarihi sokakları kentin cazibe merkezi olması için önemli değer katıyor. Kent merkezinde tarihi Metropolis Antik Kenti'nin yanı sıra Sultan 2. Abdülhamid'in padişahlık döneminde yaptırdığı okullar, camiler, havuzlar ve çeşmeler başta olmak üzere bir dizi eser bulunuyor. Öte yandan Dağkızılca Nif Dağı kazı çalışmaları, kentin gelecek yıllardaki kaderini değiştirecek. Uzmanlara göre, Torbalı gelecek yıllarda turizm sektöründe önemli bir yere sahip olacak. Büyük bir titizlikle uzun zamandır kazıları devam eden Dağkızılca köyü Nif Dağı kazıları, sezonun başlamasıyla birlikte yaklaşık 3 aydan bu yana aralıksız bir şekilde sürdürülüyor.

Bölgenin en önemli kazıları arasında olan Nif Dağı kazılarında şimdiye kadar birçok önemli bulguya rastlandı. Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Elif Tül Tulunay önderliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında birçok önemli veriye ulaşılmış ve bu çalışmalar bilim dünyasında kayıt altına alınarak uluslararası sempozyumlarda paylaşılmıştı. Dağkızılca köyünde yapılan çalışmalarda, milattan önce 8. yüzyıl ve milattan sonra 13. yüzyıla ait kalıntılar bulunmuş, arkeolojik kazılarla mezarların yanı sıra ilk kez gün ışığına çıkarılan bir Geometrik/Arkaik Dönem yerleşkesi (M.Ö. 8. yüzyılın son çeyreğinden 6. yüzyılın ortalarına dek), bir kale (M.Ö. 8. yüzyılın son çeyreğinden 14. yüzyıla dek) bir kilise kompleksi (13. yüzyıl) Nif Dağı'nın barındırdığı önemli kültür varlıkları ülkeye kazandırıldı.

BÖLGE İNANÇ VE DOĞA TURİZMİNİN ADRESİ OLACAK

İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle bölgeye geçtiğimiz yıllarda bir kazı evi kazandırıldı. 3 katlı kazı evi, 70 kişi kapasiteli ve depreme 12 kat dayanıklı olarak inşa edildi. Dağkızılca köyünde bulunan Olympos Dağı kazılarının başlamasının on ikinci yılına yetiştirilen kazı evi, Olympos Dağı kazılarında görev alan kazı görevlilerinin kalmasının yanı sıra, müzik dinletileri, sinema, bölge çocuklarına eğitici çizgi film gösterileri gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Kazı evinin içerisinde ise kütüphane, laboratuar, depo, konaklama yerleri bulunuyor. Sürdürülen bu yılki çalışmalarda da oldukça önemli bulgulara ulaşıldığı belirtiliyor.

MOTİFLERİN GÜNEŞTEN KORUNMASI GEREKİYOR

Çalışmalarda ortaya çıkartılan tarihi motiflerin güneşten korunabilmesi adına bazı yerlere gölgelikler yapılması ise büyük önem arz ediyor. Maddi imkansızlıklar yüzünden bu gölgelikler ise bir türlü yapılamıyor. Güneş ışığından korunmaması durumunda bu eserlerin büyük ölçüde zarar görebileceği belirtilirken, kazı ekibi, motiflerin korunması için ilginç yöntemlere başvurarak, motiflerin üzerini kimi zaman battaniye, kimi zaman bölgeden temin ettikleri çarşaf veya topladıkları çalılarla kapatmak zorunda kalıyor. Bölge halkı, eserlerin korunması için yetkililere çağrıda bulunarak, kazıların desteklenmesini istiyor. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Torbalı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İran İsrail'e saldıracak mı? İran'dan İsrail'e misilleme gelecek mi? Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi! DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak 2024? DGS sınavı ne zaman? 2024 DGS başvuruları ne zaman?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title