Haberler

Eski Yugoslavya'nın Lideri Tito'nun Ölümünün 34'üncü Yılı

Josip Broz Tito'nun, Sırbistan'ın başkenti Belgrad’da bulunan mezarına yüzlerce kişi çiçek bıraktı.

Eski Yugoslavya'nın efsanevi lideri Josip Broz Tito'nun ölümünün 34'üncü yılı nedeniyle, yüzlerce kişi Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan mezarına çiçek bıraktı.

Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da 4 Mayıs 1980'de hayatını kaybeden Tito'yu anmak için, eski Yugoslavya ülkelerinden gelen yaklaşık 2 bin kişi, başkent Belgrad'da mezarının bulunduğu Çiçek Evi'ni (Kuça Tsviyeça) ziyaret etti.

Yugoslavya Tarih Müzesi'nden alınan bilgiye göre, her yıl olduğu gibi bu sene de Sırbistan, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Slovenya'dan gelenler Tito'nun mezarına çelenk koydu, dua etti.

-Josip Broz Tito kimdir?

Josip Broz Tito, 1892'de Hırvatistan-Kumrovec'te doğdu. Zagreb'deki askerlik görevi esnasında Birinci Dünya Savaşı patlak verince birliğiyle Sırbistan'a gönderildi. Yaptığı savaş karşıtı propaganda yüzünden tutuklanan Tito, bir yıl sonra serbest kalarak, yeniden cepheye gitti. Rus askerlerine tutsak düşen Tito, gönderildiği çalışma kamplarında Rus devrimci işçi hareketinin temsilcileriyle bağlantı kurdu. Tito, 1917 Ekim Devrimi'nde yer aldıktan sonra 1920'de ülkesine döndü. Yugoslav Komünist Partisi'ne (YKP) üye olan Tito, çeşitli grevlere önderlik etti.

Ülkede 1928 yılında düzenlenen işçi gösterilerine katıldığı için tutuklanan Tito, 1934'te cezaevinden sonra Kral Aleksanr Karayorgiyeviç'in diktatörlük yönetimine karşı çalışmalara başladı. 1940 yılında YKP Merkez Komitesi'nin genel sekreterliğine getirilen Tito, bir yıl sonra Nazi işgaline karşı başlatılan direnişe liderlik etti. 29 Kasım 1945'te Yugoslav Federal Halk Cumhuriyeti hükümetinde başbakan ve savunma bakanı olan Tito, 1953'te devlet başkanlığına seçildi. 1974 yılında kabul edilen kolektif başkanlık sistemiyle ömür boyu devlet başkanı seçilen Tito, 4 Mayıs 1980'de hayatını kaybetti.

Yosip Broz Tito'nun, Belgrad'daki cenaze törenine 127 ülkeden  yaklaşık 700 bin kişi katıldı. Törende 4 kral, 5 prens, 5 parlamento başkanı, 31 cumhurbaşkanı, 22 başbakan ve 47 bakan hazır bulundu. - Sırbistan

Kaynak: AA / Güncel

Hırvatistan Yugoslavya Belgrad Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title