Haberler

Türkiye'ye Kurulacak Nükleer Santraller

Güncelleme:

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Necmeddin Yazıcı, petrol zengini ülkelerinin bile nükleer santraller kurduğunu belirterek, "Şu anda Sinop ve Akkuyu nükleer enerji santralleri çalışıyor olsaydı, elektrik üretimimizin yüzde 30'unu karşılıyor olacaklardı. Bir başka ifadeyle her yıl bir boğaz köprüsü yapacaktık" ifadesini kullandı.

Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, yıllık 500 milyar dolar ihracat ve kişi başı 25 bin dolar milli gelir hedefleyen Türkiye'nin enerjide yüzde 72 dışa bağımlılığının büyük bir handikap oluşturduğunu vurguladı.

Türkiye'nin kullandığı doğalgazın yüzde 98'ini, petrolün yüzde 92'sini, kömürün ise yüzde 30'unu ithal ettiğini aktaran Yazıcı, "Rüzgar, güneş ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji santrallerinin kurulabileceği alan miktarı çok kısıtlı. Enerji kaynaklarımız kısıtlı ve dışa bağımlıyken elektrik talebimiz yılda yüzde 7-8 artmaktadır.  Bu talebi karşılamak için kurulu gücümüze yıllık 4000- 5000 megavat ilave yapmamız gerekiyor. Türkiye, elektrik talep artışında 1,4 milyar nüfuslu Çin'den sonra ikinci,  Avrupa'da ise birinci sırada yer alıyor"

Yazıcı, dünyadaki elektrik ihtiyacının yüzde 13'ünün nükleer enerjiden karşılandığını belirtti.

Nükleer ve yenilenebilir enerji santrallerinin kapladıkları alana göre mukayese edildiğinde bariz bir farkın ortaya çıktığını bildiren Yazıcı, şunları kaydetti:

"Akkuyu Nükleer Santrali'nin yerine rüzgar santrali kurulması halinde Yalova'nın tamamının rüzgar panelleriyle kaplanması gerekir. Hidroelektrik santrali kurulması halinde ise Düzce'nin tamamını su altında bırakmamız gerekecektir. Eğer 2023 yılına kadar Akkuyu ve Sinop santralleri işletmeye alınabilirse kurulu gücümüzün yüzde 10'unu nükleer santraller oluşturacak. Bugün petrol zengini ülkeler bile nükleer santral kuruyor. Şu anda Sinop ve Akkuyu nükleer enerji santralleri çalışıyor olsaydı elektrik üretimimizin yüzde 30'unu karşılıyor olacaklardı. Bir başka ifadeyle her yıl bir boğaz köprüsü yapacaktık." - Gaziantep

Kaynak: AA / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Türkiye Sinop Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title