Haberler

Tatlı Suda Serinlemenin Acı Bilançosu

Güncelleme:

Türkiye'de son 10 yılda 8 bini aşkın kişi suda boğulurken, en çok boğulma vakaları baraj göleti, sulama kanalları, nehir ve göl gibi durgun sularda meydana geliyor.

ÖZGÜR AYAYDIN - Türkiye'de son 10 yılda 8 bini aşkın kişi suda boğulurken, en çok boğulma vakaları baraj göleti, sulama kanalları, nehir ve göl gibi durgun sularda meydana geliyor.

Yaz mevsimi dolayısıyla sıcaktan bunalanlar sahilleri tercih ederken, denizden uzak bölgelerdeki vatandaşlar ise çareyi en yakın yerdeki su birikintilerinde buluyor. Ancak baraj göleti, sulama kanalı, dere ve nehirlere kontrolsüz şekilde girilmesi nedeniyle her yıl çoğunluğunu çocuk ve gençlerin oluşturduğu yüzlerce kişi boğuluyor.

Türkiye'de son 10 yılda 8 bini aşkın kişi suda boğulurken, en çok boğulma vakaları zemini balçıkla kaplı gölet, sulama kanalları ve göl gibi tatlı sularda meydana geliyor.

Valiliklerin bazıları, boğulma vakalarının önüne geçilmesi amacıyla nehir, gölet, akarsu ve benzeri kontrolsüz alanlara girmeyi yasaklarken, 15 yaşından büyüklere Kabahatler Kanunu uyarınca 189 lira ceza uygulanıyor. Fakat DSİ'nin su kenarlarına koyduğu uyarı levhaları, yapılan uyarılar ve uygulanan para cezaları çocuk ve gençleri tehlikeli eğlenceden alıkoymuyor.

Bayramda 25 kişi boğuldu

Bayram süresince Niğde, Mersin, Erzincan, Şanlıurfa, Konya, Samsun, Düzce, Bayburt, Bartın, Sakarya, Osmaniye, Trabzon, Ordu, Batman, Kırklareli, Çanakkale ve Kırşehir'de deniz ve göletlere giren 25 kişi yaşamını yitirdi. Bunlardan 5'ini Batman'ın Kozluk ilçesinde serinlemek için gölete giren kız çocuğu oluşturdu.

-"Boğulmaların yüzde 70'i tatlı sularda meydana geliyor"

Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Ülkümen Rodoplu, AA muhabirine, boğulma vakalarında 20 yılda büyük artış olduğunu belirterek, boğulmanın 5-44 arasındaki yaş grubunda trafik kazalarından sonra en sık görülen ikinci ölüm nedeni olduğunu söyledi.

"Her yıl ortalama 900 kişi boğuluyor. 10 yılda 8 bini aşkın kişi hayatını kaybetti" ifadesini kullanan Rodoplu, şöyle konuştu:

"Tüm dünyada yılda 140 bin kişinin boğulduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde her yıl ortalama 900 kişi boğuluyor. 10 yılda ise 8 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Türkiye'deki boğulma vakaları denizden daha fazla tatlı sularda gerçekleşiyor. Boğulmaların yüzde 70'i tatlı sularda meydana geliyor. Maalesef kontrolsüz şekilde suya girilmesi boğulmaya neden oluyor. Okullarda yüzme ve ilk yardım dersleri verilmeli."

-"Aileler çocuklarının tehlikeli yerde suya girmesini engellemeli"

DSİ 10. Böle Müdür Vekili Hasan Kılıç ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapımı tamamlanan barajların ardından çok büyük alanın su altında kaldığını söyledi.

Bölgede sıcaklığın yaz mevsiminde çok yüksek seyretmesi nedeniyle vatandaşların serinlemek için yasak olmasına rağmen baraj göleti, sulama kanalı, dere ve nehirlere girdiğini vurgulayan Kılıç, şöyle dedi:

"Baraj gölleri ve sulama kanalları çevresine uyarı levhalar konulup, muhtarlar aracılığıyla vatandaşların ikaz edilmesine rağmen hala suya giren var. Boğulma olaylarının önlenmesi konusunda ailelere büyük görev düşüyor. Aileler çocuklarının tehlikeli yerde suya girmesini engellemeli."

-"Tatlı su da yüzme bilenler için de boğulma tehlikesi var"

Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Öğretim Görevlisi Erol Arslan da Türkiye'de her yıl bine yakın kişinin boğulduğunu kaydetti.

Baraj göleti, nehir ve sulama kanalında serinlemenin çok büyük tehlikesi olduğunu dile getiren Arslan, şöyle devam etti:

"Boğulan birini kurtarmaya çalışmak da çok tehlikelidir. Kurtarmaya çalışan profesyonel yüzücü değilse onun da hayatı risk altında olur. Çünkü boğulma tehlikesi geçiren kişi kendini kurtarmaya çalışan kişiye sarılarak, onu dibe çekecektir. Tatlı suyun ağırlığı daha fazladır. Suyun üzerinde kalmak için bayağı bir çaba vermek gerekir. Yüzme bilen insanlar için de boğulma tehlikesi var." - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Ülkümen Rodoplu Hasan Kılıç Türkiye Batman Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title