Haberler

2014 üzüm rekolte tahmini -

2014 üzüm rekolte tahmini - MANİSA

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, kendileri dışında açıklanan üzüm rekolte tahmini üzerine açıklamalarda bulundu. Sorman, yapılan rekolte tahminlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Sorman, tarlada çalışmayan, masa başındaki kişilerin yapmış oldukları rekolte tahminlerinin meydana gelecek olan hasatla alakasının söz konusu olmadığını iddia etti.

Sorman, Ziraat Odası toplantı salonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tarladan gelmeyen masa başında ahkam kesen bazı kesimler her sene olduğu gibi bu senede üzüm rekoltesini açıklamışlardır. Ama açıkladıkları rekoltenin meydana gelecek olan hasatla hiçbir alakası söz konusu değildir" dedi.

Yapılmış rekolte açıklamalarında rekolte tahminin doğruluğunun olmadığını açıklama yapanlar tarafından da itiraf edildiğini ifade eden Sorman, geçen sene Ziraat Odaları dışında rekolte tahmini açıklayan grubun (Manisa, Alaşehir ve İzmir Ticaret Odaları, Ege İhracatçı Birlikleri ile Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlükleri) 242 bin ton rekolte tahmini yaptığını hatırlatarak, "Gerçekleşen rakamda kendi borsalarında tescillenen rakamlarıyla, tescil edilen ürün miktarı 175 bin ton civarındadır. 242 bin ton tahmin yapıyorsun, 175 bin ton tescil yapıyorsun. Bunun ikisinin arasında yüzde 28'lik fark vardır. Böyle farklarla rekolte tahmini yapmak çekirdeksiz kuru üzümü satış politikalarını ve üretim politikalarını maalesef manipülasyon yapmak demektir. Bu hem üreticimize hem tüccarımıza hem ihracatçımıza hem de ülke ekonomisine vurulan bir hançerdir. Yaklaşık yılda 500 milyon dolar ihracat getirisi olan bu ürünün herkes tarafından mutlaka ve mutlaka koruma altına alınması ve iyi yönde geliştirmesi lazımdır. Manipülasyonlarla kendi kendimizi vurmayalım. Biz ne ihracatçı düşmanıyız, ne tüccar düşmanıyız" diye konuştu.

-İRAN ÜZÜMÜ

Sorman, geçen sene İran üzümü rekoltesinin bol olmasından dolayı üreticilerin ürün satamadıklarına yönelik şikayetlerin bulunduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:

"Hani nerede satamadıkları üzüm. 242 bin rekolte tahmini yapıyorsun, 174 bin ton tescil yapıyorsun, 170 bin ton da ihracat yapıyorsun. Satılmayan üzüm nerede. Böyle manipülasyonlarla Türk üzümünün bir yere varması mümkün değildir. Bunlar çiftçiyi mahvettikleri gibi hem de kendi meslektaşlarını mahvetmektedirler. Niye mahvetmektedirler, Türkiye'deki rekolteyi fazla görünüp ihracatçılarının birbiri ile arasındaki müşterileri çekebilmek için fiyat indirimine gitmektedirler. Ürün bol şeklinde politikalar yapıp, hem çiftçiyi yıldırmak hem de ihracatçılar kendi aralarında birbirlerini yıldırmak için bu manipülasyonları yapmaktadırlar. Bunların mutlaka ve mutlaka cezalandırılması gerekmektedir. Bunu hem ticaret mahkemeleri hem rekabet kurulunun hem hükümetin mutlaka ve mutlaka ele alması gerekmektedir."

Geçen sene yapılan yanılma oranının ortaya koyulduğu zaman yapılan tahminin otomatik olarak 236 bin tona gerilediğine dikkat çeken Sorman, 328 bin tonun yüzde 30'unu yanılma payı olarak kabul edildiğini zaman rekolte tahmin açıklaması yapan grubun rakamın 236 bin ton olduğunu söyledi. Kendilerinin geçen seneden itibaren rekolte tahmin açıklamama kararı aldıklarının altını çizen Sorman, üreticilerin tarlasından ve bağından çıkan ne çıktığını gayet iyi bildiğini söyledi.

Sorman, üreticilere yaptığı öneride ürünlerini ihtiyaçları kadar satmalarını istedi, kesinlikle emanete mal vermemeye davet etti. Sorman, fiyatların yukarıya çıkacağını iddia etti.

Rutubetten dolayı görülen hastalıkların rekolteyi etkilediğini söyleyen Sorman, "Mantar hastalığı ve bityo dediğimiz hastalık hepsi mevcuttur rutubetten dolayı. Rekolteyi de bu hastalıklar büyük ölçüde aşağı çekmektedir. Bizim gördüğümüz hastalıklar rekolteyi hızlı bir şekilde aşağı çekmektedir, geçen seneden yüzde 10 dolayında bir fazlalık olabilir. Gerçekleşen 175 bin ton tescil üzerinden konuşuyorum. Onların tahmin ettikleri rekolteden değil. Onların geçen sene tahmin ettiği rekolte bu sene bile gerçekleşmez" diye konuştu.

-Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman röportaj

Kaynak: AA / Güncel

Nuri Sorman Alaşehir İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title