Haberler

Kuzeydoğu'nun Yamaçlarına "Tırmanış Rotası" Çiziyorlar

Türkiye'nin ünlü dağcıları Erzurum, Bayburt ve Erzincan'da 150 tırmanış rotası çizmek için çalışmalara başladı ATAK Arama ve Kurtarma Spor Kulübü Başkanı Bayram: "Dağcılığa gönül vermiş insanlar olarak gittiğimiz her yerde bu sporun gelişmesi için katkı sağlayıp, gelecek nesillere de bu dostluk ve arkadaşlığı,

FAHRETTİN GÖK - Türkiye'nin ünlü dağcıları Erzurum, Bayburt ve Erzincan'da toplam 150 tırmanış rotası açmak için çalışmalara başladı.

ATAK Arama ve Kurtarma Spor Kulübü tarafından hazırlanan "Kuzeydoğu'nun Dikey Dünyası" Projesi'nin Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından onaylanmasının ardından Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerindeki geleneksel ve boltlu tırmanış alanlarının belirlenmesi için Türkiye'nin önemli dağcıları Emrah Özbay ve Burak Çankaya, Erzurum'a geldi.

Kulüp başkanı ve proje yürütücüsü Çetin Bayram gözetiminde Uzundere ilçesine giden dağcılar, kayalık alanlarda rota belirlemek için tırmanış gerçekleştiriyor.

Hava sıcaklığının 35 dereceyi bulduğu bölgede sabahın erken saatlerinden itibaren işbaşı yapan dağcılar, yer yer bin metreyi bulan kayalık kesimlerde yıkım ve temizleme çalışması yaparak, yeni rotalar açıyor.

Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında Erzurum'da 100, Bayburt ve Erzincan'da 25'er tane geleneksel ve boltlu tırmanış rotası açarak, bu bölgeyi dağcılığın kaya tırmanışı branşına da açacaklarını söyledi.

Fasılalar halinde dünyanın önemli dağcıları arasında yer alan, kaya ve buz tırmanışçıları Tunç Fındık ve Doğan Palut'u getireceklerini belirten Bayram, "Burada kaya tırmanışı ile alakalı çalışmalarını yapacaklar. Beraber altyapı çalışmasını gerçekleştireceğiz. Bizim için asıl önemli ve hayati değere sahip olan buz veya donmuş şelale tırmanışı potansiyeli. Bunun için burada Türkiye'nin en ünlü ve dünyanın en ünlü dağcılarından biri olan Tunç Fındık, yine Türkiye'de kaya tırmanışı denince akla gelen ilk isim olan Doğan Palut da bizimle birlikte olacak" dedi.

Dağcılığın içinde tutku olan, çoğu zaman da anlamlandırılamayan bir spor dalı olduğunu ifade eden Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dağcılık arkadaşlıkların, dostluklarının olduğu bir branştır. Bir kişi tırmanırken hayatını diğer arkadaşına emanet eder. Dağcılığa gönül vermiş insanlar olarak gittiğimiz her yerde bu sporun gelişmesi için katkı sağlayıp, gelecek nesillere de bu dostluk ve arkadaşlığı, tırmanış potansiyelini hediye etmek istiyoruz. Yaptığımız iş riskli ama bitirildiği zaman gerçekten çok güzel aktivitelerin yapılacağı, bölgenin de kalkınmasına ciddi katkılar sağlayacak bir projeyi hayata geçirmiş olacağız. Biz sadece küçük bir ateş yaktık, o ateşi büyüteceğiz. Her yıl gelen insanlar, burada yaptıkları tırmanışlarla yeni rotalar açarak bu işi geliştirecekler."

Bayram, açılan rotalarla ilgili bir kitap ve envanter çalışması yapacaklarını, bu kitap içerisinde bölgede açılan tırmanış rotalarının koordinatlarından yüksekliklerine, zorluk derecelerine kadar ciddi detayların yer alacağını ve bunun gelen insanlar için bir rehber kitap olacağını kaydetti.

-"Türkiye'de tırmanış alanı çok az"

Dağcı Emrah Özbay da Uzundere başta olmak üzere, Erzurum ve çevresindeki ilçelerin kendilerine çok değişik imkanlar sunduğunu bildirdi.

Dünyanın her yerinde dağcı ve tırmanışçıların aradığı iki önemli tırmanış alanı olduğunu dile getiren Özbay, "Biri donmuş buz şelaleleri, diğeri de kaya tırmanıcıları için çatlak hatlar. Bu ikisini barındıran çok ender yerler var. Çatlakların temizlenmesi, rotaların isimlerinin ve derecelerinin yazdığı bir rehber kitabın oluşturulması lazım. Bu da bir zaman gerektiriyor tabii ki ama açıkçası önümüzdeki yıllarda burada çok şey yapılacağına eminim. Buranın buz ve geleneksel tırmanışların yapılması adına kusursuz bir yer olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de ihtiyacımız olan bir bölge, tırmandıkça çok daha mutlu oluyorum" diye konuştu.

-Dağcıların güvenliği ön planda

Burak Çankaya ise şu anda rotaları temizleme ve aynı zamanda rotaların güvenliğini sağlamakla ilgili bir ön çalışmaları olduğunu vurguladı.

Çalışma yaptıkları alanda geleneksel tırmanış yapılabilecek iki önemli hat bulunduğuna dikkati çeken Çankaya, "Bu tırmanışta güvenlik kesinlikle ön planda. O yüzden düşürülmesi gereken bazı taşlar var. Diğer arkadaşımız onları düşürdü. Ben de rota içerisindeki tutamak ve basamakların güvenilirliğini kontrol edeceğim ve temizliğini yapacağım. Böylelikle bizden sonra gelecek olan tırmanıcılar, güvenilir ve emniyetli bir şekilde tırmanışlarını yapabilecekler" ifadelerini kullandı. - Erzurum

Kaynak: AA / Güncel

Çetin Bayram Bayburt Erzurum Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title