Haberler

HSYK Seçim Sonuçlarında Zafer YBP'nin

Güncelleme:

HSYK seçim sonuçlarına göre; İdari Yargı seçimlerinde bağımsızlardan 2, YBP'den 1 aday HSYK'ya seçildi. Adli Yargı'daki 7 üyelikten 7'sini de YBP aldı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) adli yargıdan 7 asıl / 4 yedek, idari yargıdan ise 3 asıl / 2 yedek üyenin belirlendiği seçimlerin geçici sonuçlarını YSK Başkanı Sadi Güven açıkladı. Güven, "Sonuçlar ülkemize hayırlı olsun" dedi.

HSYK seçimlerden, hükümetin desteklediği söylenen Yargıda Birlik Platformu (YBP) büyük başarıyla çıktı. Hakim ve savcıların oy kullandığı HSYK seçiminde, 10 üyelikten 8'ini hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu adayları kazandı. Yargıçlar Sendikası ve YARSAV ise seçimlerde varlık gösteremedi. Bu sonuçlarla Hükümet, 22 üyeli HSYK'da karar yeter sayısına sahip olacak.

HÜKÜMETİN DESTEKLEDİĞİ YBP'NİN BÜYÜK BAŞARISI

7 üyenin seçildiği adli yargı seçimlerinde, YBP büyük bir başarı yakaladı. Adli Yargı seçimlerinde YBP, 7 üyelikten 7'sini de kazandı. Buna göre YBP'nin listesinden seçime giren Metin Yandırmaz, Mehmet Yılmaz, Mehmet Durgun, Ömür Topaç, Ramazan Kaya, İsa Çelik ve Turgay Ateş HSYK'nın asıl üyeliğine seçildi. Bağımsız adaylardan İlker Çetin ve Orhan Gödel ile YBP'nin adayları Selahattin Menteş ve Zeynep Şahin ise yedek üye oldu.

'ADLİ YARGI'DA ASIL ÜYELER VE ALDIKLARI OYLAR

1- METİN YANDIRMAZ - 5836 (YBP)

2- RAMAZAN KAYA - 5665 (YBP)

3- MEHMET YILMAZ - 5695 (YBP)

4- MEHMET DURGUN - 5758 (YBP)

5- ÖMÜR TOPAÇ - 5657 (YBP)

6- İSA ÇELİK - 5429 (YBP)

7- TURGAY ATEŞ - 5400 (YBP)

Yedek 1: İLKER ÇETİN - 5312 (BAĞIMSIZ)

Yedek 2: ZEYNEP ŞAHİN- 5291 (YBP)

Yedek 3: SELAHATTİN MENTEŞ - 5302 (YBP)

Yedek 4: ORHAN GÖDEL - 5202 (BAĞIMSIZ)

'İDARİ YARGI'DA BAĞIMSIZLAR KAZANDI

3 üyenin seçildiği İdari Yargı'da ise bağımsızlar daha çok oy topladı. 2 bağımsız aday, 1 YBP üyesi aday HSKY'ya seçildi. İdari yargıda 1.474 hakim ve savcıdan 1.463'ü geçerli oy kullandı. Seçimde YBP'den Halil Koç 736 oy olarak ilk sırada ipi güğüsledi. Bağımsız adaylardan HSYK üyesi Ahmet Berberoğlu bir oy farkla ikinci olurken, Mahmut Şen ise 713 oyla 3. olarak HSYK asıl üyesi seçildiler. YBP'nin adayları Cafer Ergen ve Mehmet Gökpınar de yedek üye oldular.

İDARİ YARGI'DA ASIL ÜYELER VE ALDIKLARI OYLAR

1- HALİL KOÇ - 736 (YBP)

2- AHMET BERBEROĞLU - 735 (BAĞIMSIZ)

3- MAHMUT ŞEN - 713 (BAĞIMSIZ)

Yedek 1: CAFER ERGEN - 706 (YPB)

Yedek 2: MEHMET GÖKPINAR - 695 (YBP)

Halil Koç, halen mevcut HSYK'da üye olarak görev yapıyor. Mahmut Şen ise, Ankara Bölge Mahkemesi üyesi.

Böylece adli ve idari yargıda 10 asıl üyeliğin 8'ini platform, 2'sini bağımsız adaylar kazanırken 6 yedek üyeliğin de 4'ünü YBP, 2'sini bağımsız adaylar kazandı.

MÜSTEŞAR YARDIMCISI DA SEÇİLDİ

HSYK yarışına giren Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halil Koç'un da seçilmesi ile, HSYK'da Bakan ve Müsteşar'ın yanı sıra Müsteşar Yardımcısı da HSYK üyesi olmuş oldu.

HSYK'DA DENGELER HÜKÜMETTEN YANA

YSK Başkanı'nın açıkladığı geçici sonuçlarla birlikte HSYK'da denge hükümeti memnun edecek şekilde gerçekleşti.

ADALET BAKANI'NDAN İLK YORUM

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bugün gerçekleştirilen HSYK seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Bozdağ, "Bağımsız yargı kazandı. Seçimler herkese hayırlı olsun. Tüm adaylara başarılar dilerim." ifadelerini kullandı.

Bakan Bozdağ, "Bağımsız yargı kazandı. Seçimler herkese hayırlı olsun. Tüm adaylara başarılar dilerim. Bu seçim hakim ve savcılarımızın kendi seçimleridir. Kendileri hakkında nihai kararı verecek en nihai seçimdir. Demokratik bir seçim olmuştur. Çoğulcu bir seçim olmuştur. Türkiye'nin yargısı kazanmıştır. Umarım seçilen yeni üyelerimiz hukukun üstünlüğüne yargının bağımsız ve tarafsızlığına bağlı kalarak görevlerini yerline getireceklerdir. Yeni ekip 27 Ekim'de göreve başlar." şeklinde konuştu.

BAĞIMSIZLARDAN İLK YORUM

Bağımsızlar adına yarışan fakat çok az oy alabilen HSYK üyesi İbrahim Okur, seçim sonuçlarından sonra Twitter adresinden, "Seçimde beni destekleyen meslektaşlarıma güvenleri için, desteklemeyenlere ise yükümü kaldırıp özgürleştirdikleri için teşekkür ederim." mesajı yayınladı.

SEÇİLEN DURGUN'DAN İLK AÇIKLAMA

Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre üye seçilen adaylar Mehmet Durgun ve Ömür Topaç, hakim ve savcılara teşekkür etti. İstanbul'da oy veren vermeyen herkesin kendilerinin kardeşi olduğunu belirten Mehmet Durgun, "Biz hepsine hizmet edeceğiz. Selçuklu medeniyetinin, Osmanlı medeniyetinin devamı olan Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışır bir adalet sistemi tesis etmek için çalışacağız." dedi.

YBP'DEN COŞLULU KUTLAMA

Seçim sonuçlarının büyük oranda belli olmasından sonra YBP İstanbul'daki Çağlayan Adliyesi'nde kutlamalara başladı. Yapılan coşkulu törene İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'nun da katılması dikkat çekti.

BAŞSAVCI SALİHOĞLU: TÜM ARKADAŞLARI TEBRİK EDİYORUZ

Başsavcı Hadi Salihoğlu da "Tüm arkadaşlar bu gün uzun süreli bir maratonu sona erdirdik. Çok değerli savcı ve hakim arkadaşlarımızı kurula gönderdik. Topaç ve Durgun kardeşimiz İstanbul olarak gönderdiğimiz kardeşlerimiz. Hakim ve savcılara en iyi şekilde hizmet edeceklerine inanıyoruz. Gerçekten çok seviyeli ve güzel bir seçim yapılmıştır. Arkadaşlarımız hepsi hakim savcıdır ve tercihlerini serbest iradeleriyle kullanmışlardır. Önümüzdeki dönemin ülkemize hayırlara vesile olacağına inanıyorum. Ülkemizin bulunduğu ciddi durumlar ortada. Yüksek hakimler kurulu da ülkemizin kaderini belirleyen bir kurum. Tüm arkadaşları tebrik ediyoruz. Bizleri en iyi şekilde Ankara'da temsil edeceklerine inanıyoruz." şeklinde konuştu.

HSKY'NIN YAPISI

HSYK 22 üyeden oluşuyor. HSYK'nın seçimle gelmeyen iki doğal üyesi, Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı. Cumhurbaşkanı da 4 üye atıyor. HSYK'da bir üye Adalet Akademisi tarafından seçiliyor. Bu üyelik için seçimler 16 Ekim'de yapılacak. Hükümetin 17 Aralık sonrası yaptığı yasa değişiklikleri ile Adalet Akademisi'nin yapısı yeniden oluşturulmuştu.

YARGITAY VE DANIŞTAY'DA HÜKÜMET KAYBETTİ

HSYK'nın üç üyesi Yargıtay, iki üyesi ise Danıştay tarafından seçiliyor. Yargıtay ve Danıştay üyelikleri için seçimler yapılmıştı. Bu seçimlerde ise, hükümetin desteklediği söylenen adaylar başarılı olamamışlardı.

10 ÜYELİK İÇİN 61 ADAY YARIŞTI

HSYK seçimlerinde toplam 10 asil ve 6 yedek üyelik için 61 aday yarıştı. Hakim ve savcılar HSYK üyeliği için seçimlere YARSAV, Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği adaylarla, bağımsızlar adaylar katıldı.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu Bekir Bozdağ Halil Koç İstanbul Güncel Haberler

500

Yorumlar (37)

Cabbar:

Kendi adamlari kazaninca bagimsiz yargi oluyor. Su andan itibaren türkiyede resmi olarak bagimsiz yargi diye bir sey (zaten yoktu) kalmamistir )

58
8
yanıtYanıtla
erdem:

yargi bir sey varmı acaba. . yandaşlığı devam.

32
7
yanıtYanıtla
selim:

ADALETİOLMAYANMİLLETLERYOKOLMAYAMAHKUMDUR VAH TÜRKİYEM VAH AYAKLARBAŞBAŞLAR AYAKOLDU

30
8
yanıtYanıtla
SİYAH TÜRK:

hükümet bunada el attı yazık türkiyeye

28
9
yanıtYanıtla
ZAM ZAM:

ELEKTİRİĞE DOĞALGAZA 10 ZAM GELMİŞ KİMİN UMURUNDA ACABA?

30
4
yanıtYanıtla
saçmasapan işler:

hükümetin desteklediği üyeler kazandı demek de ne oluyor yargı bağımsızlığı nerede erkler ayrılığından erkler birliğine geçtik de bizim mi haberimiz yok

31
2
yanıtYanıtla
EMEKLİ:

30 Yaşından önce hakim, savcı ataması doğru değildir. Eğitici, yetiştiri sıkı bir aday ve yardımcılık süreci olmalıdır. Hakimlik, savcılık toyluğa gelmez. Toz pembe görmeye gelmez, maceracılığa gelmez. İyi bir hukuk bilgisinin yanı sıra milletimizin değer yargılarını da özümsemiş olmak gerek.

24
3
yanıtYanıtla
sezer:

Vay vay vay. . . işte huzurlarınızda bağımsız yargı. . . lafı olan varsa sandıkta hesaplaşsın. . . işteeee milli irade. . . Allahım adalet hiç bu kadar huzur vermemişti. . . işte şimdi güvenim yerine geldi. . . dünyanın en adil ülkesinde yaşamak kaç kula nasip olmuşturki?. . . hele birde dünyanın en tarafsız mercisi cumhurbaşkanlığı tarafından 4 üyenin atamasıda yapıldı mı?kimsenin diyecek lafı olamaz herhalde. . . yahu daha ne istiyorsunuz?ülkedeki huzur ve güven ortamı hiç bu kadar cezbedici olmamıştıki. . . sokaklarımızda insanlar neşe ve sevinç içinde kol kola birlik beraberlik gösterisi yapıyorlar daha ne yapsınlar anlamadım ki. Bu da Tayyib in MUZ cumh. LOL

20
7
yanıtYanıtla
ak genç:

YORUMLARIM NİYE YAYINLAN MIYO HEEEEEEY MODERATÖRRR

6
8
yanıtYanıtla
AVŞAR OĞLU:

Daha yargı bağımsızlığından söz edilebir mi?

5
7
yanıtYanıtla
Tüm 37 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title