Haberler

Başbakan Davutoğlu, Avustralya'da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şundan emin olunuz; Türkiye artık ayağına takılan prangaları kırmıştır. Bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti önünde kimse duramayacaktır. Bunu hamasi bir şey olarak söylemiyorum" dedi.

Davutoğlu, G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla temaslarda bulunduğu Avustralya'nın Brisbane kentinde, Türk sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve işadamlarıyla bir araya geldi.

Davutoğlu, Griffth Üniversitesi Queensland Sanat Koleji'ndeki buluşmada, 50 yıl önce, Türkiye'nin her bir köşesinden Avustralya'ya gelenlerin nasıl özlemle vatanlarını hasretle zihinlerinde canlandırdığını görür gibi olduğunu söyledi.

Helal rızk için yola çıkanların, kimisinin Avrupa'ya kimisinin de Avustralya'ya kadar geldiğini, bu süreçte Avustralya'ya gelenlerin sayısının 175 bine ulaştığını belirten Davutoğlu, bu sayının diğer ülkelerden gelen soydaşlarla birlikte 200 bine ulaştığına dikkati çekti.

Göçlerin başladığı yıllardan bu yana çok şeyin değiştiğini ifade eden Davutoğlu, "İnsanımızın dinamizmi bizim için gurur kaynağıdır. Ama 50 yıl içinde ikinci üçüncü neslin kat ettiği mesafe gerçekten takdire şayandır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'nin kat ettiği mesafeyi de herhalde bizzat gözlüyorsunuz. Buradan uzaktan da olsa Türkiye'nin gücünün ne kadar arttığını, uluslararası itibarının ne düzeye çıktığını herhalde yakından takip ediyorsunuz. İşte buraya Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak G20 Zirvesi'ne katılmak için gelmem ve bir sonraki G20 Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak olmamız bile bu değişimin bir işaretidir" şeklinde konuştu.

-"İki şeyi hiç ihmal etmedim"

Türkiye'nin, artık vatandaşların iş aramak üzere uzak diyarlara gitmek zorunda kaldığı bir ülke olmadığını, aksine dışarıdan göçlerle, çevresinde çok zor durumdaki insanların ve iş arayanların dahi gıptayla baktığı, güvenlik alanı ve iş imkanı olarak gördüğü bir ülke olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Zor dönemlerden geçtik. Zorlu süreçlerin içinde kimi zaman ekonomik krizlerle, kimi zaman deprem gibi tabii afetlerle bugünlere  kadar ülkemizi en iyi şartlara ulaştırmak için çalışarak, gayret sarf ederek geldik. Ne zaman yurt dışına çıksam hangi ülkeye gidersem gideyim iki şeyi hiç ihmal etmedim, en azından etmemeye çalıştım; birisi eğer orada bir şehitliğimiz varsa mutlaka o şehitliği ziyaret edip ecdadımızın, dedelerimizin ruhlarını şad etmek için oralara ziyarette bulunmak. Avustralya'da bulunmasa dahi birçok çevre ülkelerde, birçok ülkede, Myanmar'a kadar ülkede şehitliklerimiz var. İkincisi de vatandaşlarımızla buluşmak. Sizlerle buluşmak bize başlı başına büyük bir heyecan veriyor, mutluluk veriyor, azmimizi ve şevkimizi artırıyor. Hepinize teşekkür borçluyuz. Teşekkür borçluyuz çünkü siz ve sizin babalarınız, Avustralya'ya, uzak diyarlara gelirken helal rızk için geldiler ama bir konuda da çok kararlı geldiler. Türkiye ile bağlarını koparmadılar, dilleriyle, inançlarıyla, kültürleriyle, varlıklarını devam ettirme konusunda örnek bir tavır sergilediler. Aksi takdirde çok kısa sürede ikinci, üçüncü nesilde kültürel bağlarda bir şekilde zayıflama görülebilirdi ama görmüyorsak eğer bir kısmı Allah'ın rahmetine kavuşmuş olan o ilk öncülere teşekkür borçluyuz."

-"Saçınızın bir teli dahi cihana değişmeyecek kadar önemlisiniz"

Avustralya'da 110 bini çifte vatandaşlık kazanmış olan son derece dinamik, Türkiye'ye bağlı, kendinden emin, özgüveni ve dayanışması da yüksek bir topluluk bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi:

"Sizler bizim için hem onların emanetisiniz ve vatandaşlarımız olarak nerede olursa olsun saçınızın bir teli dahi cihana değişmeyecek kadar önemlisiniz. Ama  aynı zamanda bizim gücümüzün bir parçasısınız. Yurt dışındaki vatandaşlarımız ister Avrupa'da olsun ister Orta Asya'da, Ortadoğu'da, Kafkaslar'da, Balkanlar'da ister ABD'de ister Avustralya'da olsun, Türkiye'nin yürüyen gönüllü elçileridir. Onlar yürüdükçe, onlar bizi temsil ettikçe onları bulundukları çevrede Türkiye'yi tanıttıkça Türkiye'nin itibarı, gücü ve dışarıdan görüntüsü olumlu yönde değişir. Bizim sizlere olan en önemli vazifemiz, siz al bayrağı gördüğünüzde bugün resmi arabayla geçerken birçok resmi simada hemen fark ettim; heyecanla yola atlayanlar oldu, bayrağa el sallayanlar oldu şimdi gelirken bile yol kenarında bekleyenler vardı. Bizim size birinci görevimiz, al bayrağı gördüğünüzde 'işte benim bayrağım, işte benim ülkem" diye gurur duyabileceğiniz bir Türkiye performansı sergilemek. Yani namerde muhtaç olmamak ve sizi namerde muhtaç etmemek."

"Bana bütün bu devlet görevim ve siyasi faaliyetlerim esnasında çok hediyeler verildi. Sembolik değeri olan ve önemsediğim ama en güzel hediyeyi Kulu'da bir vatandaşımız verdi" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konya Kulu'yu biliyorsunuz. 2011 seçimleri öncesinde sokakta gezerken, 60- 70 yaşlarında bir vatandaşımız gözleri dolu dolu şunu söyledi; 'Size çok teşekkür borçluyuz. Ben, 70'li yıllarda İsveç'e gitmiştim. O yıllarda İsveç'e gittiğimde bir toplum içine girseydik herhangi bir yerde gözümüzün içine baksalar, kimliğimizi gizlemeye çalışırdık. Şimdi ise son yıllara ülkemizin kazandığı itibar dolayısıyla bir meclise girdiğimizde biz onların gözlerinin içine bakıyoruz. Ah bir sorsalar da Türküm diye haykırsam diyorum. Gerçekten 2001 Türkiye'sini düşünün. Krizden çıkamamışız. Bir gecede yüzde 5 binleri, 7 binleri bulan faizlerle insanlar fakirleşmiş, bitmiş, herkes bir şekilde kendini yurt dışına atmaya çalışıyor.

O günlerde yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın halini düşünüyorum da mutlaka boyunları eğikti. Bir IMF memuru gelip de Türkiye'de teftiş yapıp ekonomiyi neredeyse yönetmeye kalktığında sizler de burada derinden üzüntü duyuyordunuz. ya da 12 Eylül sonrası Türkiye, yasaklarla askeri rejimle anıldığı bir dönemde, demokrasinin olmadığı bir ülke olarak mutlaka başınız eğikti. Ama şimdi demokrasi güçlü, ekonomisi bırakın başkasından borç istemeyi dünyada en fazla borç veren, gayri safi hasılasına göre en fazla borç veren ülkedir, Türkiye Cumhuriyeti devleti. Aradaki fark bu."

-"Bizim görevimiz, sizin başınızı dik tutmak"

"Somali'ye sorsanız, 'ümidimiz Türkiye' der, Myanmar'a gitseniz oradaki halkın arasına karışsanız, 'ümidimiz Türkiye' der, Mali'ye ya da Bosna'ya ya da Orta Asya'da herhangi bir yere gönüldaşlarımızın olduğu yerlere" diye konuşan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İşte size bizim görevimiz, sizin başınızı dik tutmak, bayrağımızı gördüğünüzde, başkalarını o bayrağa duyduğu saygı dolayısıyla sizin de büyük muhabbet, onur duymanız. Hele hele Avustralya'da, bugün üniversitede konferansta söyledim, 100 yıl önce Avustralyalılar, İstanbul'a, efendim Gelibolu'ya piknik yapmak ister gibi geldiler. 'Biz davet etmedik' dedim, bazen Avustralyalı dostlarıma söylerdim ama geldiniz biz onurumuzu koruduk, siz onurluca savaştınız ama bu savaştan hiç unutulmayacak bir dostluk hikayesi çıktı, Türkiye-Avustralya ilişkilerinde. Eminim siz şimdi yolda yürürken Çanakkale Savaşı'nda onurlu bir şekilde direnmiş neslin torunları olarak Avustralyalılarla göz eşiğinde konuşuyorsunuz, yani başınız dik bir şekilde. Şimdi eğer o neslin torunları olarak bizler o neslin emanet ettiği ülkeyi dış borca mahkum etmiş olsaydık, dünyanın saygı duymadığı bir siyasal yapıyla yönetiliyor olsaydık, iç çekişmelerle, bunalımlarla anılıyor olsaydık eminim bu Türkiye-Avustralya ilişkilerini etkilediği kadar sizlerin buradaki konumlarını da etkilerdi. Şundan emin olunuz; Türkiye artık ayağına takılan prangaları kırmıştır. Bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti önünde kimse duramayacaktır. Bunu hamasi bir şey olarak söylemiyorum."

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu Avustralya Brisbane Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
title