Haberler

Artuklu Üniversitesi'ndeki Yolsuzluk Operasyonunda Savcı 29 Kişi İçin Tutuklama İstedi(2)

5 KİŞİ TUTUKLANDI

Savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Hakimliği'ne sevk edilen 29 kişiden Artuklu Üniversitesi Genel Sekreteri Süleyman Bayburt, Genel Sekreter Yardımcısı Sedat Gül, işadamı Abdulkadir Aydın, Rektör Prof.Dr. Serdar Bedii Omay'ın koruması Hasan Çevik ile Vedat Dal tutuklandı.

Aralarında Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım'ın da bulunduğu 24 kişi ise yurt dışına çıkış yasağı ve her gün en yakın kolluk noktasına giderek imza atmak suretiyle adli kontrol uygulanmasına karar verilerek serbest bırakıldı. Mahkeme serbest bırakma kararına gerekçe olarak ise atılı suçun kanundaki alt ve üst sınırı, katalog suçlardan olmaması dikkate alındığında tutuklama tedbirinin ağır olacağına adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağı kanaatine varıldığını belirtti.

Adliye çıkışında kendisini bekleyenler tarafından sevgi gösterileri ile karşılanan Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, "Hepiniz hakkınızı helal edin. Tabi bu benim şahsıma yönelik değil. Bu sizin temsil ettiğiniz Kürdoloji, Kürt Dili, Kürt Halkı ve Kürt Edebiyatı içindir. Ben ne acizim, ben de bir şey yok. Ben de kendinizi gördünüz ben de kendimi sizde görüyorum. Pazartesi günü geniş bir açıklama yapacağım" dedi.

Grubun, "Kadri Yıldırım Onurumuzdur" sloganı atması üzerine Prof.Dr. Yıldırım, "Halkımıza toprağımıza yaptığımız hizmettir onurumuz. Pazartesi günü bu serencamın başlangıcını devam edişini ve bitişini rektörlük binasının önünde izah edeceğim" dedi. Yıldırım, kendisini bekleyen öğrencilerle sohbet ederek, ileride bu tür uygulamaların onların da önüne geleceğini belirterek dikkatli olmalarını istedi.

BAŞSAVCILIK AÇIKLAMASI

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, Artuklu Üniversitesi'ndeki operasyonla ilgili mahkemenin 5 kişi hakkında verdiği tutuklama kararının ardından yazılı açıklama yaptı. Başsavcı Mehmet Özel imzasıyla yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Mardin Artuklu Üniversitesi'nde iddia olunan, 'Suç işlemek amacıyla örgüt Kurmak, örgüte üye olmak, örgüt kapsamında ihaleye fesat karıştırmak, kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık, 4734 sayılı kamu ihale kanununa muhalefet, denetim görevinin ihmali, zimmet, rüşvet almak- rüşvet vermek, gizli bilgilerin açıklanması' suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından 2012/6235 soruşturma numarası üzerinden yürütülen soruşturma kapsamında. Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından verilen talimatla; 18.11.2014 tarihinde sabah saatlerinde bir çok ilde eş zamanlı olarak operasyon yapıldığı, Bu operasyonda 85 kişinin yakalandığı, 39 kişinin emniyetteki ifadelerinden sonra serbest bırakıldığı, 46 kişinin 21/11/2014 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığımıza çıkarıldığı, bu kişilerin usuli işlemlerinin hızlı ilerlemesi için ifade almada Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından 4 ilave Cumhuriyet Savcısının görevlendirildiği, Cumhuriyet Başsavcılığımıza çıkartılan 46 şüpheliden 17 şüphelinin Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından ifadelerinin alınmasından sonra serbest bırakıldığı, 29 şüpheliden bir kısmının 'ihaleye fesat karıştırmak ve kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak' bir kısmının, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak veya örgüte üye olmak' bir kısmının, 'göreve ilişkin sırrın açıklanması', bir kısmının 'zimmet' bir kısmının, 'rüşvet almak ve vermek' suçlarından tutuklanmaları talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevki yapıldı."

Açıklamada 5 şüpheliden bir kısmının sevkedildikleri, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak veya örgüte üye olma' suçlarından, bir kısmının 'ihaleye fesat karıştırmak ve kamu kurum ve kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak' suçlarından tutuklandığı belirtildi.

Açıklamada 24 şüpheliye sevk edildikleri suçlardan adli kontrol tedbirine karar verildiği belirtilerek, "7 şüphelinin ise şu an firarda oldukları ve yakalanmaları için gerekli usuli işlemlerinin takip edildiği, Artuklu Üniversitesi'ndeki fakülte ve bölümlerin ve özellikle Yaşayan Diller Enstitüsü'nün YÖK mevzuatı çerçevesinde yapmakta oldukları eğitim ve öğretim faaliyetlerinin bu soruşturmanın ve operasyonun konusunu oluşturmadığı, Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Serdar Bedii Omay Bayburt Aydın Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title