Haberler

"Örf, Adet ve Geleneklerimizi Bugünlere Taşımayı Başardık"

Güncelleme:

ÖMER ÜRER - ÖMER FARUK CEBECİ - Kafkasya'dan gelerek Düzce'ye yerleşen yaklaşık 30 bin Çerkez, kentteki farklı kültür toplulukları ile kısa sürede kaynaşarak kendilerine huzurlu bir yaşam sağladı.

Sürgün dolayısıyla1864'ten itibaren Osmanlı topraklarına göç eden Çerkezlerin bir bölümü Düzce'ye yerleşti. Buradaki yaşama adapte olan Çerkezler, kendi kültürlerini ve yaşam tarzlarını da korudu, örf, adet ve geleneklerini sürdürdü.

Düzce Belediye Başkan Yardımcısı ve Kafkas Derneği Başkanı Murat Caymaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çerkezlerin 1864'te başlayan bir sürgünden dolayı Osmanlı topraklarının belli bölgelerine göç ettiklerini, Osmanlı Devletinin o dönemde kendilerine sahip çıktığını söyledi.

O dönemde Düzce'nin büyük oranda göç aldığını aktaran Caymaz, "Kentte yaklaşık 30 bin Çerkez yaşamaktadır. Kültürlerimize oldukça bağlı toplum olduğumuz için Kafkasya'dan göç ederken oradan getirilen örf, adet ve gelenereklerimizi bu günlere taşımayı başardık. Göç etmenin hemen ardından buradaki farklı kültürlerdeki insanlarla kaynaşnaşmayı sağlayıp huzurlu bir yaşam sürdürüyoruz" diye konuştu.

Yaklaşık 55 yıl önce Düzce Kafkas Derneği'nin kurulduğunu anımsatan Caymaz, şunları kaydetti:

"Dernek olarak 1960'lı yıllarda kurulduk ve bugünlere kadar geldik. Kültürümüzü ve dilimizi yaşatma adına birçok faaliyetimiz mevcut. Halk oyunları ve dil kurslarlarımız faaliyetlerini sürüdürüyorlar. Folklör ekibimizde her yaştan vatandaşımızı bulmanız mümkün. Çocuklu yaşlardan tutun da veteranlara kadar her yaş grubuna ait eğitimlerimiz var. Düzce Üniversitesi, derneğimizin talebi üzerine yaptığı çalışma neticesinde bünyesinde Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü kurdu ve 2 yıldır eğitime devam ediyor. Bu bölüm sayesinde Çerkez kültürü gelecek kuşaklara aktarılıyor. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu'nun inanılmaz gayreti sayesinde açılan bölüm Türkiye'de hatta dünyada tek olma özelliği taşıyor."

"Düğün ve cenazelere hassaiyetimiz çok fazla"

"Toplum olarak dayanışmaya çok özen gösteririz" diyen Caymaz, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Nerede bir cenaze, düğün olsa oraya gider hane sahibine yardımcı oluruz.  Çünkü 'acılar paylaşınca azalır, mutluluklar paylaşınca çoğalır' mantığında bir kültüre sahibiz.  Bu konuda toplumumuz çok hassastır ve her cemiyete iştirak etmek için çabalarız. Önceden oldukça yaygın olan kültür dışı kız alıp vermeme adetimiz artık o kadar yagın değil. Diğer toplumlarla artık iç içe yaşıyor ve kaynaşıyoruz. Böyle bir kısıtlama artık yok denilecek seviyede." - Düzce

Kaynak: AA / Güncel

Kafkasya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek? Bahar CANLI izle! SHOW TV Bahar 8.bölüm CANLI izleme linki! Paris Hilton, Taylor Swift geleceği için VIP alandan mı çıkarıldı? Paris Hilton neden VIP alandan çıkarıldı? Her derde deva! Cevizi suya koyun ve için; Etkisine inanamayacaksınız...
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title