Haberler

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak Açıklaması

"Türkiye'de sağlıkta dönüşüm politikası ve bu dönüş içerisinde ilaç fiyat politikası da söz konusudur.

Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, eczacılığın farklı sektörlere doğru kaydığını belirterek, " Türkiye'de sağlıkta dönüşüm politikası ve bu dönüş içerisinde ilaç fiyat politikası da söz konusudur. Bu ilaç fiyat politikası Türkiye'de zaman zaman bazı ilaçların bulunmamasına neden olabilmekte bunların başında kanser ilaçları bunlardan bazıları" dedi.

Van 38. Bölge Eczacı Odası tarafından bir otelde düzenlenen değerlendirme ve bilgilendirme toplantısında konuşan Çolak, eczacıların gündemindeki en önemli konunun yaşadıkları ekonomik sıkıntılar olduğunu söyledi.

Bu durumun kendilerini gelecek açısından kaygılandırdığını belirten Çolak, yaşanan bu süreci anlayabilmek ve aşabilmek için dünyadaki konjonktüre değişimlerin Türkiye'de yansımalarını ve mesleğe etkilerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

İlacın hastanın da inisiyatif koyamadığı özel bir alan ve stratejik bir ürün olduğuna dikkati çeken Çolak, "İlaçların marketlere taşınması olgusu bizim yasanın çıkmasından önce bu dönüşüm sürecinde yaşadığımız olguları tepki gösterdiğimiz süreçte o zamanın başbakanının gündeme getirdiği bir şeydi" diye konuştu.

"Sağlık ve ilaç harcamaları artıyor"

Çolak, dünyada sağlık ve ilaç harcamalarının her türlü baskıya rağmen olabildiğince arttığına dikkati çekerek, Avrupa Birliği'nde ilaca kişi başına 300 dolar, Türkiye'de 140, ABD'de ise 760 dolar harcandığını söyledi.

Sağlığa, ABD'de yüzde 16, AB'de yüzde 9, Türkiye'de ise yüzde 6 bütçe ayrıldığın belirten Çolak, "Tüm bunları değerlendirdiğimizde Türkiye'nin sağlık ve ilaç alanına yatırdığı paranın çok da fazla olmadığını görürüz ama bunun dışında kendi fonksiyonlarımızın da olması gerektiğini, iğneyi yetkililere batırırken kendimize de batırmamız gerektiğinin farkına varmamız gerekiyor. Onun için bu noktada çok yoğun çaba harcamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Çolak, katsayı ilaçlarında zaman zaman sıkıntılar yaşandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'de olmayan ilaçları Türk Eczacıları Birliği getiriyor. Bunun içinde kanser ilaçları da var. Türkiye'de sağlıkta dönüşüm ve dönüşümün içerisinde ilaç fiyat politikası söz konusu. Bu ilaç fiyat politikası Türkiye'de zaman zaman bazı ilaçların bulunmamasına neden olabiliyor. Kanser ilaçları da bunlardan bazılarıdır. Bulunmadığı zaman firmayla ya yeni bir anlaşmaya gidiyor ya da Türk Eczacıları Birliği'nden bunların getirilmesi oluyor. Getirmediğimiz süreç içesinde bu tür sıkıntılar zaman zaman gündeme geliyor. Şu anda ciddi bir sorun yok. Eczacılık fakülteleri açılıyor, bu bizim tasvip ettiğimiz bir şey değil. Eczane sayımız yeterli. Önemli olan özelikle sağlık alanında kaliteli iş gücü yaratmak olgusudur. Çünkü sağlık alanı özel bir alan ve ilaç da çok özel bir üründür."

İlacı dozu ayarlanmış zehire benzeten Çolak, "Demek ki bunu az kullandığınızda bir faydası olmayan, gereğinden fazla kullandığınızda bir komplikasyona açık bir ürün. O zaman bunu eczacıyla vermek lazımdır" şeklinde konuştu.

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti. - Van

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Erdoğan Çolak Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title