Haberler

Kırgızistan'da "Yak Sığırı" Yetiştiriciliği

Kırgızistan'da "yak sığırı" yetiştiriciliği- Ülkeye ilk defa 19. yüzyıl başında Çin'den getirilen "yak sığırı" yetiştiriciliği yaygınlaşıyor Kırgızistan'da Tanrı Dağları'nın yüksek kesimlerinde, soğuğa dayanaklı yapısı ve kalın derisi ile bilinen "Tibet sığırı" ya da diğer adıyla "yak sığırı" yetiştiriciliği yaygınlaşıyor.

Kırgızistan'da "yak sığırı" yetiştiriciliği- Ülkeye ilk defa 19. yüzyıl başında Çin'den getirilen "yak sığırı" yetiştiriciliği yaygınlaşıyor Kırgızistan'da Tanrı Dağları'nın yüksek kesimlerinde, soğuğa dayanaklı yapısı ve kalın derisi ile bilinen "Tibet sığırı" ya da diğer adıyla "yak sığırı" yetiştiriciliği yaygınlaşıyor.Kırgızistan'da yak sığırları üzerine bilimsel çalışmalar yürüten Mera ve Hayvan Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Manasbek Kasmaliyev, Kırgızistan'a yak sığırının ilk olarak 18. yüzyılın sonunda ve 19. yüzyılın başlarında Çin'den getirildiğini söyledi.Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Kırgızistan'da yak sığırı sayısının 16 bine düştüğünü ifade eden Kasmaliyev, yak sığırlarının sayısının 2000 yılından bu yana yılda yüzde 2 ile 5 oranında artmaya başladığını ve günümüzde 31 bine yaklaştığını kaydetti.Kasmaliyev, Kırgızistan'ın yanı sıra Tacikistan, Çin, Moğolistan, Afganistan, Hindistan ve Sibirya'da da yak sığırı yetiştirildiğini anımsatarak, "Moğolistan, Çin, Tibet ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden ülkemize diğer yak sığırı ırklarından getirilmesi gerekiyor. Yak sığır eti ihracatı yapmak için yatırımcılara ihtiyacımız bulunuyor. Yeteri kadar yaylamız var" dedi.Kasmaliyev, yak sığırlarının, özel yem, ahır ve bakıma ihtiyaç duymaması sebebiyle ülkedeki hayvan yetiştiricilerinin ilgisini çektiğini belirterek, ülkede birçok hastalığın tedavisinde kullanılan otların yetiştiği dağların yüksek kesimlerinde beslenen bu hayvanların etinin organik ve güvenilir olduğunu kaydetti. Ülkede yetiştirilmesine rağmen yak sığırı etinin halk arasında tanınma oranının "çok düşük" olduğunu ifade eden Kasmaliyev, "Etin kıpkırmızı renkte olması alıcıları endişelendiriyor. Fakat yak sığırının etindeki bu renk, vücudu düzenleyen bir kan proteini olan globulinin bulunması nedeniyledir" ifadelerini kullandı. -

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Kırgızistan Moğolistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title