Haberler

CHP Milletvekili Gürer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarımsal kalkınma açıklamalarına tepki gösterdi

Güncelleme:

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarımsal kalkınma ile ilgili açıklamalarına tepki göstererek, tarımda yaşanan sorunların çözülmeden problemlerin bitmeyeceğini belirtti. Gürer, hayvancılık sektöründe yaşanan zorluklara da dikkat çekerek, yanlış hayvancılık politikalarının küçük işletmeleri zor durumda bıraktığını ifade etti.

(ANKARA)- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarımsal kalkınma ile ilgili dünkü açıklamalarına tepki göstererek "Kredi döngüsü sağlayacak destek verilmezse hayvan varlığı borcu karşılayamaz duruma düşer ki, bazı sürü sahipleri kredi borcu için hayvanını sattığında borcu ödeyemedikleri duruma düştüklerini anlatıyorlar. Yem sübvanse edilmeden, ahır, ağıl giderleri düşürülmeden, küçük aile tipine gerekli destek sağlanmadan sorunlar bitmez" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ziraat Bankası öncülüğünde düzenlenen Tarım Ekosistemi Buluşması'nda çiftçilere yaptığı konuşmayı gündemine alarak değerlendirdi.

"GİRDİ FİYATLARI SORUNUNU ÇÖZEMEMİŞSENİZ TARIM SORUNLUDUR ÖTESİ YOK"

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Gürer, Erdoğan'ın "Ülkemizin son 21 yılda başarı hikayesi yazdığı alanların en başında tarım, hayvancılık ve su ürünleri var. Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış gibi çözmemiz gereken sorunlar var. Kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki dalgalı hareketleri yok sayamayız. Tarımda da çözüm odaklı bakış açısıyla hareket ediyoruz. Eksik gidermenin derdindeyiz" sözlerinde hem başarı hem de başarısızlığı bir arada ifade ettiğine dikkati çekti. Gürer, "Tarımsal girdi fiyatları sorununu çözememişseniz tarım sorunludur ötesi yok" dedi.

"SORUNLARI YENİ Mİ FARK ETTİNİZ"

Gürer, Erdoğan'ın "Her yeni küresel kriz; gıda üretimi ve tedarikinin ne kadar stratejik bir alan olduğunu teyit edecek. İklim değişikliği, çevre kirliliği, küresel ısınma ve bölgesel riskler arttıkça, rekabet kızışacak, hatta belki de daha kanlı hale gelecek. Bizim ülke olarak tüm hazırlıklarımızı buna göre yapmamız gerekiyor" şiklindeki sözlerine "22 yıldır iktidarsınız yapmadınız.Yeni mi sorunları fark ettiniz" diyerek tepki  gösterdi.

Gürer, Erdoğan'ın "Küçükbaş hayvan üreticilerimize işlerini büyütmeleri, hayvan sayılarını çoğaltmaları, atıl işletme kapasitelerini üretime kazandırmaları amacıyla verilen kredinin limitini de 400 Bin liradan 600 Bin liraya getiriyoruz. Büyükbaş, süt hayvancılığıyla iştigal eden üreticilerimiz için bu rakamı 1 milyon liradan buçuk milyon liraya yükseltiyoruz" açıklamasını da şöyle değerlendirdi:

"Kredi bir borç ilişkisidir, şartları vardır. Kredi döngüsü sağlayacak destek verilmezse hayvan varlığı borcu karşılayamaz duruma düşer ki, bazı sürü sahipleri kredi borcu için hayvanını sattığında borcu ödeyemedikleri duruma düştüklerini anlatıyorlar. Yem sübvanse edilmeden, ahır, ağıl giderleri düşürülmeden, küçük aile tipine gerekli destek sağlanmadan sorunlar bitmez. Ayrıca geçen yıl kredi faizi yüzde 7,5 ile kredi çekenin faiz oranını yüzde 17'ye çıkararak esnafı faizle zora sokan iktidarın kredi faizleri ödeyebilmekte çiftçi,esnaf için ayrı bir sorun.

"CUMHURBAŞKANI'NNI TARIMDA ANLATTIKLARI BİR BAŞARI DEĞİL BAŞARISIZLIĞIN İFADESİ"

Neredeyse her hafta gidip köyde yerinde hayvancılık çiftçilik yapanları yerinde ziyaret ediyorum.Masa başında yazılan raporlar gibi değil bizzat üretici,besici çiftçiyi yerinde dinliyorum. Cumhurbaşkanı'nın tarımda anlattıkları bir başarı değil, başarısızlığın ifadesidir. Bizi izlesinler gerçeği yerinde tespit ediyoruz. 2001 yılından beri yapılmamış tarım sayımı varlığında artan sorunlar çiftçiyi tarımdan soğutuyor. Tarımda yaş ortalaması 54 ve de kırsalda 60 ortalaması dayanmışsa gençlerin tarımdan uzaklaştığı görülecektir.Gençleri ve kadınları tarıma kazandırmanın yolu kırsala dönmeleri halinde SGK primini karşılamak başta olmak üzere gerçekçi destekler vermektir."

"HAYVANCILIK BÖLGEMİZDE SORUNLU HALE GELDİ"

Hayvancılık yapmanın zor olduğunu, tatilinin, bayramının olmadığını belirten Gürer, "Sürekli hayvanlarla ilgilenmek durumundasınız. Ülkemizde uygulanan yanlış hayvancılık politikası nedeniyle yem fiyatlarındaki sürekli artışlar, özellikle küçük işletmelerde hayvancılığı zora soktu. Doğal olarak, hayvanlara verilen yemin maliyeti, üreticinin hayvanını pazara çıkardığında sattığı zaman paraya dönüşmediğinde hayvancılık bölgemizde sorunlu hale geldi" ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANKA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ömer Fethi Gürer Milletvekili Niğde Tarım Politika Ekonomi Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

Bakmadan Geçme

Survivor eleme adayları kimler? 2 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title