Haberler

Yıldız Kenter, Türk tiyatrosu için her zaman bir efsaneydi

Güncelleme:

Usta oyuncu Yıldız Kenter, akciğer rahatsızlığı sebebiyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Onlarca öğrenci yetiştiren Yıldız Kenter, Türk tiyatrosu için her zaman bir efsaneydi.

Türk tiyatrosunun ve Yeşilçam'ın usta ismi Yıldız Kenter, 92 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Onun filmlere konu olabilecek kadar ilginç hayat öyküsünü bir kez daha hatırlayalım istedik.

Türk tiyatrosunun efsanesi Yıldız Kenter, 11 Ekim 1928'de İstanbulda dünyaya geldi.

Yıldız Kenter, Türk tiyatrosu için her zaman bir efsaneydi

Babası Mehmet Naci Bey, 2. Abdülhamit döneminin Ayan Meycisi Açası Mehmet Galip Bey'in oğluydu. Varlıklı bir aileye mensuptu.

Ahmet Naci Bey, ailesi tarafından İskoçya'ya Glasgow'a eğitim için gönderildi. Tam Türkiye'ye dönmeye hazırlandığı sırada Londra'da bir davete katıldı. Orada da hayatının akışını bambaşka bir yöne sürükleyecek olan karşılaşmayı yaşadı. Ailesinin gezgin bir tiyatro grubunun sahibi olan Olga Cynthia ile tanıştı.

Yıldız Kenter, Türk tiyatrosu için her zaman bir efsaneydi

Kısa sürede iki genç arasında büyük bir aşk doğdu. Aslında Olga'nın da film gibi bir hayat öyküsü vardı.

Babası genç yaşta ölünce annesi bir başka erkekle Avustralya'ya kaçmıştır. Olga'yı da henüz 16 yaşındayken evlendirmiştir. Ama kocası Birinci Dünya Savaşı'na katılır ve bir daha geri dönmez.

Yıldız Kenter, Türk tiyatrosu için her zaman bir efsaneydi

Ahmet Naci Bey, genç yaşta hayatın zorluklarını yaşamış bu kadına evlenme teklif eder. Olga teklifi kabul eder. İstanbul'a gelin gelir. Yanında eski evliliğinden olan oğlu Jack ile birlikte!

Naci Bey'in ailesi gelinlerini bir türlü kabullenmez. Ama Olga aşkı uğruna her şeyi göze alır. Müslüman olup adını Nadide olarak değiştirir. Hatta nüfus cüzdanında doğum yerine Londra yerine Bandırma bile yazdırır. İngilizce dersleri vererek de aile bütçesine katkıda bulunmaya başlar.

Yıldız Kenter, Türk tiyatrosu için her zaman bir efsaneydi

Aile, soyadı kanunu çıktığında Kenter soyadını alır: Yani "kent efendisi."

Daha sonra Ahmet Naci Bey ile eski adıyla Olga Cynthia yeni adıyla Nadide Hanım'ın evliliğinden çocukları dünyaya gelir. Önce Güner, sonra agabeyleri Nedim ve Mahmut. Ardından Yıldız ve Müşfik.

Çocukluk yılları güçlükler içinde geçer. Çünkü dedeleri Galip Bey ölümünden sonra onlara miras bırakmaz.

Her ne kadar maddi güçlük yaşasalar da 'gönlü zengin" bir ailedir Kenter ailesi.

Yıldız Kenter, Türk tiyatrosu için her zaman bir efsaneydi

Yıldız Kenter bir röportajında o günleri şöyle anlatmıştı: " Babam Lozan Konferansı'nda İsmet İnönü'nün özel kalem müdürü olarak görev yapmış biriydi. Dışişlerinde çalışıp iyi para kazanacak bir diplomattı ama İngiliz bir kadınla evlendiği için görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Beş çocukla işsiz kalmış bir adamın halini tahmin edersiniz. Benim doğduğum yıllarda yoksulluğumuzun dibine vurduğu yıllarmış. Annem bizi saracak bez bulamadığını, çarşafları yırtıp sardığını anlatırdı."

Daha sonra babaları Naci Bey, Ziraat Bankası'nda iş buldu ve aile Ankara'ya taşındı. Yıldız Kenter, ilkokula giderken annesi de zengin aile çocuklarına İngilizce dersleri veriyordu.

Yıldız Kenter, Türk tiyatrosu için her zaman bir efsaneydi

İşte o yıllarda ev hayatında insana dair komediden trajediye ne varsa yaşayarak öğrenen Kenter, Ankara Çocuk Kulübü'nde tiyatroya başladı.

O dönemde konservatuarla ilgili kötü söylentiler ortalıktaydı. Hatta annesi, kendisi de geçmişte tiyatrocu olmasına rağmen kızının konservutar okumasını istememişti.

Yıldız Kenter, Türk tiyatrosu için her zaman bir efsaneydi

Ama babasının yardımıyla konservatuara girdi Yıldız Kenter. Ankara Konservatuarı'nı sınıf atlayarak 1948 yılında bitirdi.

Rockefeller Bursu ile American Theatre Winng, Neighbourhood Play House ve Actor's Studio'da oyunculuk dersleri aldı.

Dönüşte Ankara Devlet Konservatuarı'nı hoca olarak atandı. 1959 yılına kadar burada oyunculuk ve sahne öğretmenliği yaptı.

1959'da Muhsin Ertuğrul, kurumdan uzaklaştırılınca o da ayrıldı.

Yıldız Kenter, Türk tiyatrosu için her zaman bir efsaneydi

Yıldız Kenter'in profesyonel tiyatro serüveni 1948'de William Shakespeare'in 12. Gececadlı oyunuyla başladı.

Yıldız Kenter, Devlet Tiyatroları'ndan sonra kardeşi Müşfik Kenter ve ikinci eşi Şükran Güngör ile kurduğu Kent Oyuncuları'dna sahneye çıktı.

Yıldız Kenter, Türk tiyatrosu için her zaman bir efsaneydi

Bu arada ABD ve İngiltere'de oyunculuk üzerine çalışmalar yaptı.

Yıldız Kenter, 1962'de tiyatroda yılın kadını seçildi. Sovyetler Birliği; ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs'ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi.

Yıldız Kenter. 1981'de Devlet Sanatçısı unvanını kazandı. 1980 ile 83 arasında İstanbuL Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nde öğretim üyeliği yaptı.

1984'te İtalyan Kültür Birliği tarafından verilen Adalaide Ristori Ödülü'ne değer görüldü.

Yıldız Kenter birçok oyunda ve filmde oynadı. Ama özellikle dünyanın çeşitli yerlerinde de sergilediği Ben Anadolu ile silinmez izlen bıraktı.

Yıldız Kenter, Türk tiyatrosu için her zaman bir efsaneydi

Yıldız Kenter, Afife Jale Ödülü de dahil yurt içinde ve dışında çok sayıda ödüle değer görüldü.

Oynadığı tiyatro oyunları arasında Anna Karenina, Gece Mevsimi, Oscar ve Pembe Meleği, Sırça Kümes, Martı, Maria Stuart, Scapin'in Dolapları sayılabilir.

Yıldız Kenter, Türk tiyatrosu için her zaman bir efsaneydi

İlk sinema filmi olan Vatan İçin'de sinema serüvenine başlayan Yıldız Kenter, kendisine çok sayıda ödül kazandıran Hanım, Büyük Adam Küçük Aşk, Bir Ana Bir Kız, Beyaz Melek'in de bulunduğu çok sayıda filmde oynadı.Yıldız Kenter ilk evliliğini 1951 yılında Nesrih Sipahi'nin kardeşi Nihat Akçan ile yaptı. Bir yıl sonra bir kızı dünyaya geldi. Ama bu evlilik sadece 7 yıl sürdü.

Kenter, ikinci evliliğini 1965 yılında Şükran Güngör ile yaptı. Bu evlilik, Güngör'ün 2002'de ölümüne kadar sürdü.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Yıldız Kenter Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title