Haberler

Ayasofya'daki mozaikler ve semboller ne olacak? Herkesin aklındaki tek soru yanıt buldu

Güncelleme:

Ayasofya'nın ibadete açılması kararı sonrasında tarihi yapıda bulunan mozaiklere ne olacağı merak konusu oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya'da bulunan mozaikler için açılır-kapanır bir perde yapılacağını açıkladı. İnsan figürü olmayan mozaiklerin ise üzerinin örtülmesi söz konusu olmayacak.

Danıştay 10. Dairesi'nin kararı sonrası Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Ayasofya 86 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı. Karar sonrası tarihi yapıda bulunan mozaik, ikona ve sembollerin ne olacağı merak konusu oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın paylaştığı bilgilere göre, Ayasofya Cami'nde yapılacak olan düzenlemelerin detayları netleşti.

KÜLTÜR BAKANLIĞI DÜĞMEYE BASIYOR

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ayasofya'nın ibadete açılması için çalışmaların önümüzdeki Cuma gününe kadar tamamlanacağını açıkladı. Bu hafta sonu Kültür Bakanlığı'ndan bir ekip Ayasoyfa Cami'ne gidip incelemelerde bulunacak. Bilindiği gibi Ayasoyfa'nın mevcut halinde 10'dan fazla ikona ve semboller var.

AÇILIR-KAPANIR TAHTA PERDELER KONULACAK

Habertürk'ün haberine göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, ikon ve semboller için açılır-kapanır bir perde yapılacak. Kıble yönündeki ikonaların üzeri perde ile örtülecek. Meryem ve Cebrail ikonlarının üzerleri örtülecek. Aynı yetkililer ikona ve sembollerin kaldırılmasının veya bir başka yere nakledilmesinin doğru olmadığını kaydetti.

DİĞER SEMBOLLERE İSE DOKUNULMAYACAK

İnsan figürü olmayan başka sembollerin ise kaldırılması veya üzerinin örtülmesi söz konusu olmayacak. Yetkililer 86 yıl önce cami olarak ibadet edilirken de bu figürlerin üzerlerinin kapatılmadığına dikkat çekti.

ÖZEL TEKNİK VE MALZEMEYLE HALI DÖŞENECEK

Ayasofya Cami'nin zemininde nasıl bir değişiklik yapılacak? Yetkililer zeminde bazı çökmeler, yıpranmalar olduğunu, buna zarar vermeyecek bir teknikle ve malzemeyle halı döşeneceğini ve ibadete hazır hale getirileceğini belirtildi. Çalışmalar yarından itibaren başlayacak, önümüzdeki Cuma gününe hazır olmak üzere devam edilecek.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Kültür Bakanlığı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (15)

Vayy:

Vahhhh vahh ne vah allah sizi bildigi gibi yapsın ne cahil bir millet olduk ateşe körükle gidin bakayım

10
15
yanıtYanıtla
açık söz:

ülkemizde bazı kesim de hristiyanlardan daha çok ciyaklıyor nedense?

yanıt2
yanıt3
JÖN:

ben bizim milleti tanıyorum. o mozaiklerin üstünü boyarlar. saygısızca yazı filan yazarlar. mahvettiniz güzelim eseri

6
14
yanıtYanıtla
Beyaz jön:

Neyse ki bu topraklara senin millet hükmetmiyor Türk Milleti hükmediyor o yüzden endişe etme

yanıt3
yanıt6
TAMBURi FEYZULLAH:

Bir papaz yüzünden dolar firladi ocaklar söndürdü, simdi de bu yüzden yine tavan yapacak, zavalli vatandas daha da fakirlesecek. Ama farketmez yaaaa, Ayasofyamiz cami olarak kullanilacak ya, dolar isterse 100 Lira olsun, canimiz, kanimiz feda. . . . . derler yine de vallaahi. . . ben demiyorum.

7
10
yanıtYanıtla
HASAN:

Kes sesini bay CAHİLL

yanıt2
yanıt10
osmanoğlu:

ayasofyanın manevi değerini bilmeden talihsiz bir yorum yapmışsın dostum, bu iş al papazı işi değil, istanbul’un ywniden fethidir

yanıt9
yanıt12
Sayko:

Bu ülke işgal altındayken bazıları çok memnun kalmıştı. Zaten dönektiler. O yüzden gelen ağam giden paşamdı. Milli ve manevi duyguları olmadığından öylesine yaşıyorlardı. Bunlar işgalde çok çalıştılar ve bu güne anası belli ama babası elli olan nesil bıraktılar. Bu neslün Türk ve İslam denildiğinde ayağa kalkan nesil olduğu rivayet edilir.

yanıt0
yanıt0
MEGALOMAN:

Alüminyum foliye ile kaplasinlar, hem cok ucuz, hem kaplamasi kolay, hem is cabuk biter, hem telefon sinyalini önler, hem mozaiklerin asinmasini önler, hem aydinlik yapar, hem kisin isiyi kaybetmez, hem yazin isiyi tutar, Corona''nin girmesini engeller, evden saclarini taramadan cikanlar bile saclarini tarayabilir. Akil vere vere akilsiz kalacagim arkadas yaaaaa.

3
3
yanıtYanıtla
Vatandaş:

Arkadaş okusanıza önce. Ayasofya da değişecek tek şey artık 5 vakit namaz ve cuma namazlarının kılınması. hiç bir şeye dokunulmayacak. Ruslara hristiyanlar da girebilecek diye garanti verilmiş. Hristiyan girip ne yapacak. İbadet edemeyeceğine göre duvardaki mozaiklere bakacak, içeriyi gezecek çıkacak. tek fark cami olduğundan artık ücretsiz gezecek...

1
1
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title