Haberler

Uyarı Levhası Yoksa Radarla Hıza Ceza da Yok

Güncelleme:

Yargıtay, uyarıcı levha olmadan trafikte radarla hız kontrolü yapılamayacağına hükmetti.

Yargıtay, uyarıcı levha olmadan trafikte radarla hız kontrolü yapılamayacağına hükmetti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, hukuk devletinin bir erki olan idarenin görevinin, öncelikle bireylerin kuralları ihlal etmesini bekleyip cezalandırma yoluna gitmesi değil, kurallara uygun davranma düzeyini ve alışkanlığını geliştirmek olduğunu belirtti.

ÖRNEK DAVA

Adalet Bakanlığı'nın kanun yararına bozma istemi üzerine Yargıtay'ın gündemine taşınan davaya konu olay Manisa'nın Alaşehir ilçesinde meydana geldi. 2013 yılında radarla hız kontrolüne F.A.'nın hız limitini aşması üzerine 343 TL idari para cezası uygulandı. F., bu idari para cezasının iptali için aynı gün Alaşehir Sulh Ceza Mahkemesine başvuruda bulundu. Alaşehir Sulh Ceza Mahkemesi, radar kontrolü yapılan yerde, radar işaretinin bulunmadığı, gerekli yasal uyarılar usulüne uygun bir şekilde yapılmadan kesilen para cezalarının hukuki mesnedinin bulunmadığını belirterek, itirazın haklı olduğu kanaatine verdi ve para cezasının kaldırılmasına karar verdi. Bu karara karşı Emniyet Genel Müdürlüğü mahkemenin gerekçesinin kanuna aykırı olduğuna ilişkin başvuruda bulundu. Adalet Bakanlığı da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak kanun yararına bozma talebinde bulundu.

İDARENİN GÖREVİ, BİREYLERİN KURALLARI İHLAL ETMESİNİ BEKLEYİP CEZALANDIRMA DEĞİLDİR

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kanun yararına bozma isteminde, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinde radarla hız denetimi yapılacak yerlerde, bu denetimin yapıldığına dair ikaz levhası ve işaretleme bulundurulması konusunda herhangi bir hüküm yer almadığına dikkat çekerek, mahkemenin "radar işaretinin bulunmadığı ve gerekli yasal uyarıların usulüne uygun yapılmadığı" gerekçesiyle "idari yaptırım kararının kaldırılması" yönündeki kararının kanuna aykırı olduğunu belirtti. Başsavcılığın istemini görüşen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını yerinde bularak, kanun yararına bozma istemini reddetti. Hukuk devletinde idarenin eylem ve işlemlerinin idare edilenler tarafından önceden tahmin edilebilir olması gerektiğinin vurgulandığı kararda, devletin kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, kamu sağlığını ve çevreyi, ekonomik düzeni, toplum barışını ve düzenini, genel ahlaka ilişkin kuralları ihlal eden eylemleri yani suç ve kabahatleri, ulusal ve evrensel hukuk çerçevesinde, ödetme görev ve yükümlülüğünün bulunduğunu anımsatıldı. Kararda, devletin, esasen ve öncelikle bu kuralların ihlalini önleme görevi bulunduğunun kabul edilmesi gerektiği kaydedildi. Kararda, hukuk devletinin bir erki olan idarenin görevinin, öncelikle bireylerin kuralları ihlal etmesini bekleyip cezalandırma yoluna gitmesi değil, kurallara uygun davranma düzeyini ve alışkanlığını geliştirmek olduğunu belirtti.

DEVLET TUZAK KURMAZ

İdarenin iyi idare ilkeleriyle bağlı olmasının da hukuk devletinin bir gereği olduğunun vurgulandığı kararda, Türkiye'nin, üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin Bakanlar Komitesinin 20 Haziran 2007 tarihli ve 999 sayılı Bakan Temsilcileri toplantısında, "iyi idare konusunda üye devletlere tavsiye kararı"nı kabul ettiğini anımsattı. Avrupa Konseyinin Bakanlar Komitesinin Bakan Temsilcileri tarafından kabul edilen tavsiye kararının iyi idare ilkelerinden olarak kabul edilen "açıklık ve uygun araçlarla haberdar etme" ilkelerinin de bir gereği olduğunun altı çizilen kararda, idarenin sürücülerin her koşulda bilgilendirmekle yükümlü olduğu vurgulandı. Bilgilendirmelerin Trafik İşaretleri Hakkında Yönetmelikte konulacak "trafik işaret levhaları" ile yapılması gerektiğinin yer aldığının anlatıldığı kararda, radarla hız denetiminin karayolunun hangi kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı konularında sürücülerin, her şeyden önce trafik işaret levhalarıyla bilgilendirilmesinin zorunlu olduğuna hükmetti. Öncelikle kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yapılması gereken trafik denetimlerinin, yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapmasını beklemenin, trafik kurallarının konuluş amacına uygun olmadığı ve araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına geleceği ve bu durumun da çağdaş hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayacağı belirtildi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Adalet Bakanlığı Alaşehir Yargıtay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500

Yorumlar (76)

ömer:

Sayın Yargıtay mensupları verdiğiniz bu kararları acilen ve Lütfen 81 ilin emniyet müdürlüklerine bu kararı dağıtın. Zannedersem halen bilgileri yok. bayramda kaç kez akıl almadık yerlerde gizlenmiş hiçbir uyarıcı levhası bulunmayan radar araçlarına yakalandım, inşallah ceza düzenlemezler.

30
3
yanıtYanıtla
babasultan:

gezici radarlara ne demeli otobanın ortasınasındaki cebe gizlenip birde iniş aşağı yolda her geçenin ruhsatına ceza yağdırıyor.bisikleti salsan 120yi geçer o yolda.resmen gasptır bu.....

27
3
yanıtYanıtla
barış:

Trafik cezaları; trafik açısından ne kadar önemliyse, bundan elde edilen gelirler de çok önemlidir. Can kayıplarının asgariye düşmesi gerekir. Devlet her yönde önlem alır.Caydırıcı ve gizli cezalar olmazsa olmazlardandır. Kişiye bidahakine temkinli olmayı sağlar. Ayrıca bayramdaki trafik cezaları vatandaşdan alıp yine vatandaşa hizmet olarak sunulmaktadır. Bu uğurda elektronik takip, görüntülü cihazlar ve bu açıdan teknolojisi eksik yollarda ise memurumuzun hiç bilinmedik yerlerde radarlı düzenekle takibi için teşekkürlerimi sunuyorum. Vergi ödemek kutsaldır.

15
14
yanıtYanıtla
GERÇEK:

BİZİM HUKUKÇULARIMIZ NE YAZIK Kİ KALIPLARINI KIRAMIYORLAR. ASLINDA SÖYLEMEK İSTEDİĞİM CÜMLE BU DEĞİL AMA DAVALIK OLUNMAMASI ADINA BU ŞEKİLDE YAZMAK ZORUNDA KALIYORUM. RADARIN ASLİ GÖREVİ NEDİR KARDEŞİM. HIZ AŞIMI KONTROLUNU YAPARAK TRAFİK GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK.SEN ORAYA LEVHA KOYDURUP BU İŞİ YAPARSAN ADAM UYANIKYA ; YAVAŞ GİDECEKTİR. SONRASIN DA NE OLACAK YAVAŞ GİTMEYE DEVAM MI EDECEK SORUSUNU SORUYORUM SİZE PEK MUHTEREM HUKUKÇULARIMIZ. ONDAN SONRA GELSİN TRAFİK KAZALARI... DEVAM EDİN BU KAFAYLA YANLIŞ KARARLAR VERİP VEBAL ALTINDA KALMAYA...

8
17
yanıtYanıtla
mahmut:

Devlet trafik cezalarına gelir kapısı gözüyle bakmamalıdır. Otoyollarda hız limitleri çok düşük. Almanyada otoyolda hız limiti yoktur. Bizde varsın olsun ama bu kadar düşük olmasın.

16
5
yanıtYanıtla
vatandaş:

radar bahane maksat milletin cebine salma vurmak yoksa devletin çokta umrundasın

17
3
yanıtYanıtla
Kemal:

Bence güzel bir kara olmuş çoğu radar resmen tuzak. Ama trafik canavarlarınıda cezalandırmak gerekir...

16
3
yanıtYanıtla
hakan:

Ne güzel bir değişiklik demi, uyarı levhası koyacaksın ki 180 ile giden vatandaş onu farkedip radarı geçene kadar 90 a düşecek sonra yine yapıştır. Hatta radarlarıda sadece belirli yerlere koysunlarki vatandaş bide onu aramasın. İnsan hayatının bu kadar ucuz olduğu bi ülkede buda normal.

8
10
yanıtYanıtla
alper alper:

Radar levhası konulan yerde araçlar yavaşlıyor, radarı geçtikten sonra 170-200 basıyorlar. Bence Yargıtay bundan sonraki ölümlü kazaların vebalini taşıyacaktır. Kaza yapanlara da sigorta şirketleri sigorta falan ödemesinler. Sürat kontrolü olmayınca poliçelere hız limiti koysunlar.

8
10
yanıtYanıtla
Atilla:

böyle saçma karar olmaz, adam suç işliyor levha yok diye itiraz ediyor, sokakta adam öldürülmez levhası da yok adam öldürsek suç olmicak mı ? Mahkemelerin kararlarını anlamak mümkün değil bazen.

12
5
yanıtYanıtla
Tüm 76 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title